Hybride onderwijs met Google Hangouts

In de klas heb je je centrale scherm, maar hoe kun je een online schoolbord maken om LessonUp te presenteren? We leggen je graag uit op welke manier je je scherm kunt delen, zodat je hybride kunt lesgeven met LessonUp. In dit voorbeeld gebruiken we hiervoor Google Hangouts. Hiervoor hoef je geen extra software te installeren. 

Wat heb je nodig?

  • Een moderne browser, het liefst Chrome. De laatste versie.
  • Een Google account, bijvoorbeeld een Gmail-account
  • LessonUp

Wat hebben je leerlingen nodig?

  • Een scherm om de les te kunnen volgen, bij voorkeur een computer of tablet
  • Een tweede scherm om mee te kunnen doen met interactieve onderdelen in de les, bijvoorbeeld een telefoon of d.m.v. de splitscreen-functie op een laptop (optioneel, en afhankelijk van de inhoud en het karakter van de les).
  • Een Google account, bijvoorbeeld een Gmail-account.
  • De site LessonUp.app of de LessonUp app (optioneel, en afhankelijk van de inhoud en het karakter van de les)

Hoe ga je te werk?

Stap 1

Ga naar hangouts.google.com en log rechtsboven in met je Google gegevens.

Stap 2

Klik op 'Videogesprek'. 

Dat klinkt misschien de eerste keer wel een beetje spannend. Goed om te weten: er is nog geen verbinding en je kunt je webcam ook gewoon uitzetten.

Stap 3

Er wordt een nieuw tabblad geopend. Waarschijnlijk krijg je dan dit scherm te zien, met een melding van je systeem. Om Hangouts te kunnen gebruiken, moet je toestemming geven.

Stap 4

Het volgende scherm verschijnt. Klik eerst op 'Link kopiëren om te delen' en daarna op het kruisje. Deze link heb je straks nodig om met je leerlingen te delen, maar hij is straks ook nog op te vragen.

Onderin het scherm zie je deze knoppen. Met de linkerknop zet je de microfoon (tijdelijk) uit. Met de rechterknop kun je je webcam aan of uit zetten. De middelste knop gebruik je om het videogesprek te beëindigen.

Stap 5

Controleer de instellingen. Deze vind je door rechtsboven op het tandwieltje te klikken. 

Stap 6 

Je wilt je scherm delen met je leerlingen. Ga hiervoor naar de drie puntjes, rechtsboven naast het tandwiel. Klik op 'Scherm delen'.

Stap 7

Er verschijnt een venster waarin wordt gevraagd welk scherm je wilt delen. Dat is het volledige scherm. Selecteer 'Volledige scherm' en klik op 'Delen'

Je hele scherm is vanaf nu zichtbaar voor deelnemers aan het videogesprek. Die zijn er op dit moment nog niet, aangezien je de link nog niet hebt gedeeld.

Goed om te weten: het is verstandig om privacygevoelige informatie niet zichtbaar te hebben. Sluit bijvoorbeeld andere tabbladen.

Stap 8

Open een nieuw tabblad in je browser en ga naar LessonUp. Ga naar de les die je wilt geven en klik op 'Geef les'. De les wordt gestart, net zoals je in de klas gewend bent. De LessonUp-les wordt gestart.

Stap 9

Ok, alles staat klaar: de leerlingen mogen naar binnen in je online klaslokaal!

Je kunt de Hangouts-link met hen delen. Mocht je die niet meer hebben, dan is dat geen probleem. Als je even teruggaat naar het tabblad met Hangouts, kun je via de knop 'Mensen uitnodigen' deze link weer opvragen.

Stap 10

Als jouw leerlingen de link openen, wordt hen gevraagd of ze willen meedoen aan het videogesprek. Zij kunnen dan ook kiezen of zij zichtbaar/hoorbaar zijn. Dit is een persoonlijk keus.

Goed om te weten: om mee te kunnen doen moeten de leerlingen ook een Google account hebben. Veel leerlingen hebben dit reeds, bijvoorbeeld hun Gmail- of YouTube-account. Mocht dit niet zo zijn, dan kunnen zij deze eenvoudig aanmaken via Google.com.

Hoe doen leerlingen mee met een interactieve les?

De stappen zoals ze hierboven zijn beschreven, zijn perfect om een hybride les te geven, te zenden. Maar wat als je ook een interactief onderdeel met hen wilt doen? Om mee te kunnen doen met een interactieve les heeft de leerling een tweede scherm nodig. Eigenlijk net zoals in de klas. Daar heb jij het 'eerste scherm', en de leerlingen het 'tweede scherm'.

Raad in dat geval leerlingen aan om een computer of tablet te gebruiken om de les te volgen, en hun telefoon te gebruiken om mee te doen met interactieve lessen. Uiteraard is het ook mogelijk om gebruikt te maken van de splitscreen-optie op een laptop en sommige tablets. Hiermee kunnen leerlingen twee browser-schermen naast elkaar openzetten.

Goed om te weten: je deelt jouw scherm via een videoverbinding via internet. Dit vraagt best wel wat bandbreedte. Het is daarom niet aan te raden gezamenlijk een YouTube of SchoolTV video te bekijken. Hiervoor kun je beter de leerlingen dit in hun eigen tijd te laten doen, bijvoorbeeld door te kiezen voor Deel scherm in LessonUp.

Ik ben een groot fan van LessonUp. Zeker in deze tijd dat ik online lesgeef. Het lesgeven met direct een mogelijkheid om van alle leerlingen antwoord te krijgen op vragen, vind ik zeer waardevol.
Riek
Docent Nederlands bij het Revius Lyceum
LessonUp voor leerlingen

Ontdek de mogelijkheden van het online lesgeven. De eerste 30 dagen maak je gratis gebruik van de Docenten Pro-licentie.