Tips: LessonUp in de klas

Met LessonUp in de klas maak je jouw lessen in 2022 nog leuker en uitdagender!

Lesgeven is één van de leukste én belangrijkste taken in de samenleving. Als docent heb je een signalerende rol, stoom je de jonge generatie klaar voor de toekomst en probeer je het allerbeste uit je leerlingen naar boven te halen. Toch horen we vaak dat leerlingen vinden dat ze niet genoeg geprikkeld worden. Jongeren zijn gewend geraakt aan veel prikkels om zich heen en daarom is het opzich niet vreemd dat de traditionele manier van lesgeven als saai wordt ervaren. Met LessonUp kun jij dit voorkomen en kun je jouw lessen in 2022 nog leuker en uitdagender maken. Hieronder vertellen wij hoe je dit doet en het grootste voordeel; het kost geen tijd, maar het bespaart tijd!

Nieuw met LessonUp? Of ben je op zoek naar meer verdieping? 

Wij geven verschillende gratis webinars om jouw kennis over LessonUp te vergroten.

Energizers!
Yes! Jouw leerlingen mogen weer naar school! Fijn! En wat is leuker dan de eerste dag te starten met een energizer? Bijvoorbeeld met deze les waar de leerlingen aan de hand van de spinner tal van vragen en stellingen te zien krijgen over hun persoonlijke ambities en wensen. Of kijk in onze lesbibliotheek voor tal van voorbeelden, direct toepasbaar.

Geef jouw lessen meer pit met interactieve onderdelen
LessonUp bevat boordevol interactieve elementen van een quiz, open vraag, sleepvraag tot aan een woordweb. Al deze onderdelen hebben een eigen karakter, waardoor jouw les nog dynamischer wordt. En nog belangrijker: het geeft de leerlingen de mogelijkheid om de leerstof nog beter tot zich te nemen. Wat heb je hiervoor nodig? Alleen onze LessonUp tool.

Lees in dit artikel hoe je de interactieve elementen maakt en toevoegt aan je les.

Sluit beter aan op de behoeften: differentiër de leerstof
Aansluiten bij het niveau en de capaciteiten van iedere leerling. Een ideaalbeeld waar elke leraar voorstander van zal zijn. In de praktijk blijkt dit vaak erg lastig vanwege: grote klassen, tijd tekort, kinderen in bedwang houden, lesvoorbereidingen en noem het maar op. Toch kun je met kleine aanpassingen differentiatie in je les toepassen. Juist in grote (onrustige) klassen met grote verschillen in niveaus. Leerlingen worden namelijk rustiger en beter als je aansluit bij hun behoeften. En dit hoeft geen extra tijd te kosten; sterker nog, op termijn scheelt het veel tijd en energie. 

Lees in dit artikel hoe je gemakkelijk de leerstof kunt differentiëren met LessonUp

Bespaar tijd met het nakijken van toetsen
Gedurende de periode dat de scholen gesloten waren hebben veel docenten alternatieven gezocht voor de toetsen die normaal in de klas werden afgenomen. Dat was uitdagend, maar zeker ook heel leerzaam. Online toetsen is niet altijd optimaal, maar door het concept toetsen op een andere manier te benaderen, zijn er mooie initiatieven ontstaan. Daarnaast is digitaal toetsen als oplossing in één keer op de kaart gezet. Was het in eerste instantie onbekend maakt onbemind, nu krijgen we hierover veel positieve reacties van mensen die zichzelf als digibeet beschouw(d)en.
 Je kunt namelijk een groot gedeelte automatisch na laten kijken, wat jou als leraar veel tijd scheelt.

Lees in dit artikel de mogelijkheden van toetsen in LessonUp.

Wij wensen iedereen een nieuw jaar vol nieuwe mogelijkheden, plezier en positiviteit!

Geschreven door
Jan-Wolter Smit - Head of Education, LessonUp