Hybride lesgeven

In de klas heb je het centrale scherm, maar hoe kun je een online schoolbord creëren en LessonUp presenteren? We leggen je graag uit hoe je je scherm kunt delen zodat je ook online les kunt geven met LessonUp. Start nu 30 dagen gratis met een persoonlijke licentie!

Hoe geef je les op afstand?

Mogelijkheid 1: Met videoverbinding

Afhankelijk van wat jouw school gebruikt gebruik je Skype, Microsoft Teams of Google Hangouts om een online video verbinding op te zetten, de link te delen met leerlingen en de les te starten. De docent start de les in LessonUp, en deelt het scherm. Leerlingen zien dan dit scherm als 'digibord' en kunnen live meekijken. Hieronder vind je links naar uitgebreide artikelen.

Voor interactieve lessen kunnen leerlingen met de pincode die getoond wordt op het scherm live meedoen. De docent ziet wie er meedoen en ziet de antwoorden. Achteraf worden alle ingevoerde antwoorden en reacties opgeslagen. Als docent kun je die vinden onder de knop 'Rapportages'. Op deze manier kun je ook formatieve toetsen geven.

Mogelijkheid 2: Zonder videoverbinding

In veel gevallen is het niet mogelijk om een live verbinding met alle leerlingen te hebben. Met LessonUp kun je leerlingen zelfstandig laten werken door de les met leerlingen te delen (via de knop 'Deel met Leerlingen'). De docent kan klassen aanmaken, zodat leerlingen de les direct zien in de LessonUp studentenapp, of de docent maakt een linkje en deelt deze via WhatsApp, Magister, e-mail of SOMToday. Als docent zie je live hoe ver de leerlingen zijn.

Daarnaast kan een LessonUp-les ook als formatieve toets op afstand worden gegeven aan leerlingen. Nakijken gaat grotendeels automatisch, en per leerling kun je feedback geven. Ook hier ziet de docent live de voortgang van elke leerling.

Hoe doen leerlingen mee met een interactieve les?

De stappen zoals ze hierboven zijn beschreven zijn perfect om een online les te geven, te zenden. Maar wat als je ook een interactief onderdeel met leerlingen wilt doen? Om mee te kunnen doen met een interactieve les heeft de leerling een tweede scherm nodig. Eigenlijk net zoals in de klas. Daar heb jij het 'eerste scherm', en de leerlingen het 'tweede scherm'.

Raad in dat geval leerlingen aan om een computer of tablet te gebruiken om de les te volgen, en hun telefoon te gebruiken om mee te doen met interactieve lessen. Uiteraard is het ook mogelijk om gebruikt te maken van de splitscreen-optie op een laptop en sommige tablets. Hiermee kunnen leerlingen twee browser-schermen naast elkaar openzetten.

Goed om te weten: je deelt jouw scherm via een videoverbinding via internet. Dit vraagt best wel wat bandbreedte. Het is daarom niet aan te raden gezamenlijk een YouTube of SchoolTV video te bekijken. Hiervoor kun je beter de leerlingen dit in hun eigen tijd te laten doen, bijvoorbeeld door te kiezen voor Deel scherm in LessonUp.

Ik ben een groot fan van LessonUp. Zeker in deze tijd dat ik online lesgeef. Het lesgeven met direct een mogelijkheid om van alle leerlingen antwoord te krijgen op vragen, vind ik zeer waardevol.
Riek
Docent Nederlands bij het Revius Lyceum

Probeer LessonUp gratis uit

Ervaar wat LessonUp voor jou kan betekenen en maak vandaag nog een gratis account aan. De eerste 30 dagen ontvang je gratis de Docenten Pro-licentie. Na de proefperiode wordt je licentie automatisch omgezet in een gratis licentie met beperkte functionaliteiten.