Tips: Lesgeven geven op afstand

6 tips voor lesgeven op afstand

We hebben een aantal tips voor het lesgeven op afstand met LessonUp voor je op een rij gezet. Dit is zeker geen dwingend lijstje: iedereen moet vooral zijn eigen gevoel hierin volgen en met elkaar, docenten en leerlingen, kijken wat het best werkt.

Tip 1 Asynchroon leren
Leerlingen kunnen altijd bij het lesmateriaal als je gebruik maakt van een gedeelde les. De les kun je delen via LessonUp-klassen of je elo.

Tip 2 Less is more
Opdrachten thuis maken duurt door verschillende factoren twee keer zo lang; maak keuzes en wees realistisch. Splits eventueel je bestaande lessen in meerdere delen.

Tip 3 Geef heldere instructies
Je leerlingen vinden het niet alleen prettig dat ze duidelijk weten wat ze moeten doen, maar ook hoe lang jij denkt dat ze hiervoor nodig hebben. Een gesproken instructie vergroot de betrokkenheid.

Tip 4 Maak lesdoelen duidelijk
Neem duidelijke lesdoelen op in je instructie en gedeelde lessen. Formuleer ze in de taal van de leerlingen. Gebruik hiervoor een herkenbare slide.

Tip 5 Vraag steeds feedback
Vraag feedback van je leerlingen. Niet alleen over de lesstof, maar ook waar en op welke manier ze leren prettig vinden. Maak bijvoorbeeld gebruik van een exit ticket.

Tip 6 Hoe gaat het met je?
Vergeet ook zeker niet regelmatig naar het welbevinden van de leerlingen de vragen. Dit kan perfect met deze les

Probeer LessonUp gratis uit

Ervaar wat LessonUp voor jou kan betekenen en maak vandaag nog een gratis account aan. De eerste 30 dagen ontvang je gratis de Docenten Pro-licentie. Na de proefperiode wordt je licentie automatisch omgezet in een gratis licentie met beperkte functionaliteiten.

Geschreven door
Jan-Wolter Smit - Head of Education, LessonUp