In traditionele hindoeïstische gemeenschappen kunnen huwelijken soms worden geregeld door de ouders van de bruid en bruidegom. (India 70-90%)
Verloving (Sagai of Mangni):
De ouders van de bruid en bruidegom komen samen om de verloving aan te kondigen en de intentie om het huwelijk te regelen te bevestigen.
Er worden vaak geschenken uitgewisseld tussen de families als teken van wederzijdse goedkeuring en respect.
Haldi en Mehendi:
Voorafgaand aan de bruiloft worden rituelen zoals Haldi (toepassing van kurkuma-pasta op huid voor reiniging en verfraaiing) en Mehendi (henna-ontwerp op handen en voeten van de bruid) uitgevoerd om de bruid en bruidegom voor te bereiden op de ceremonie.
Baraat en welkomstceremonie:
De bruiloft begint vaak met de Baraat, waarbij de bruidegom in een optocht arriveert bij de trouwlocatie, vergezeld door familieleden en vrienden.
De bruid verwelkomt de bruidegom en zijn familie met rituelen zoals het aanbieden van bloemen, rijst en water (Aarti).
Huwelijksceremoniën:
De ceremonie begint met een Ganesh Puja (gebed tot Heer Ganesh) om zegeningen te vragen voor een succesvolle huwelijksceremonie en om obstakels te verwijderen.
Tijdens de ceremonie vindt de Kanyadaan plaats, waarbij de vader van de bruid haar hand in die van de bruidegom legt als teken van overdracht van de verantwoordelijkheid.
Uitwisseling van geloften en symbolen:
De bruidegom biedt de bruid symbolische geschenken aan, waaronder een Mangalsutra (heilige ketting) en Sindoor (rode poeder voor het aanbrengen op haar voorhoofd), als tekenen van hun huwelijksverbond.
Ze lopen samen rond het heilige vuur (Agni) in de ceremonie van Saptapadi, waarbij ze zeven stappen nemen en geloften van wederzijdse steun en liefde uitspreken.
Bruidschat (Dowry):
In sommige traditionele gemeenschappen kan een bruidschat (dowry) worden overeengekomen en overhandigd door de bruid haar ouders aan de bruidegom en zijn familie. Dit kan geld, sieraden, kleding, of andere geschenken omvatten die bedoeld zijn om te helpen bij de start van het nieuwe huishouden.
Zegeningen en afronding:
Na de huwelijksceremonie zegenen oudere familieleden en priesters het paar en wensen hen een lang en gelukkig leven samen.
De receptie volgt vaak, waar familie en vrienden het paar feliciteren en feesten ter ere van de nieuwe verbintenis.
Deze ceremonieën en rituelen in een gearrangeerd huwelijk benadrukken de culturele en spirituele waarden binnen de hindoeïstische tradities, waarbij de nadruk ligt op familiebanden, respect voor ouders, en de zegen van goddelijke krachten voor het geluk en welzijn van het paar.