Koningsdag

1 / 11
next
Slide 1: Slide
KunstBeeldende vorming+3BasisschoolGroep 5-7

This lesson contains 11 slides, with text slides and 3 videos.

time-iconLesson duration is: 50 min

Introduction

Deze les bevat een korte film (Koningsdag- 25 minuten) met opdrachten vooraf (10 minuten) en één opdracht na afloop van de film, behorende bij een interview met de filmmaker (10 minuten). Optioneel kunnen de leerlingen de film ook verwerken met een creatieve foto-opdracht (20 minuten). Koningsdag is een vrolijke film waarin een jongen van 11 jaar (Younes) zich begint los te maken van de verwachtingen van zijn vader. Leerdoel van de les: de leerling ontdekt hoe karakters / personages / hoofdpersonen in een film een ontwikkeling doormaken en hoe een filmmaker dat in beeld brengt. Er is ook een optionele, verdiepende opdracht beschikbaar, waarbij de leerlingen zelf in de huid van de filmmaker kruipen. Deze les is gemaakt door het Netwerk Filmeducatie. Auteur: Yves Eijck (Filmtheater Lumière, Maastricht) Redacteur: Sylvain Houben (Netwerk Filmeducatie) Eindredactie: Margreet Cornelius & Vincent Hodde (Netwerk Filmeducatie)

Instructions

Benodigdheden:
 • Projector/beamer
 • (Optioneel) Device om foto's mee te maken (camera, telefoon, etc.)
Tijdsindeling:

2 min. Introductie
5 min. Eerste filmfragment bekijken
10 min. Filmfragment nabespreken
20 min. Film afkijken
10 min. Vragen aan de maker bespreken

20 min. Optionele opdracht

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Introductie

We beginnen deze les met het bekijken van de eerste vijf minuten van de korte film Koningsdag (25 minuten).

Introduceer kort de les en de film. Hierbij is het benoemen van de titel en de maker van de film genoeg.

Start de film door naar de volgende dia te gaan.

Slide 2 - Video

Koningsdag (Steven Wouterlood, 2015)
Bekijk de eerste 5 minuten
Wat ben je nu al te weten gekomen over:
 • Younes
 • De vader van Younes
 • Kelvin
 • De vader van Kelvin

Slide 3 - Slide

Nabespreken filmintro

Laat de leerlingen opschrijven wat ze nu al weten over de hoofdpersonen. Laat ze daarna iets toevoegen wat ze leuk lijken te vinden en iets dat ze stom lijken te vinden.

Voorbeeldantwoorden:
 • Younes: aan een aantal details kun je zien dat Younes van muziek en rap houdt. Zo rapt / mompelt hij wat "lines" en tikt hij een ritme op zijn campingstoeltje. Younes heeft echter niet veel zin om op de markt te staan. Hij wil niet zoals zijn vader een verkoper zijn.
 • Vader van Younes: Aan de vader van Younes kan je zien dat hij trots is op zijn zoon. Hij kijkt veel naar zijn zoon en heeft een trotse blik. Hij vindt het fijn dat zijn zoon hem helpt met spullen verkopen. Je ziet aan de vader al dat hij alles heeft bepaald en uitgedacht. Hij kijkt blij en trots, maar ook als iemand waar niet mee te spotten valt en iemand die je maar moeilijk kan tegenspreken.
 • Kelvin: Kelvin observeert de andere kinderen op de vrijmarkt goed. Hij wil graag bij ze zijn, of zoals hen zijn. Hij wil eigenlijk samen met hen iets doen, in plaats van met zijn vader. Kelvin kijkt bij alles wat zijn vader aan hem vraagt en tegen hem zegt ongelukkig.
 • Vader van Kelvin: Kelvins vader wil dolgraag samen met zijn zoon, de toekomstige sterartiest / volkszanger, een topdag hebben; hij heeft de dag al voorbereid door hun plekje te claimen. Hij ziet het al helemaal voor zich met een blik vol trots. Kelvins vader kijkt alleen ook boos, alsof je ieder moment ruzie met hem kan krijgen. Hij duldt geen tegenspraak. Kelvins vader heeft een wat starre houding ten opzichte van zijn zoon: niet lullen, maar poetsen.
We gaan verder met de film. Wat denk je dat er gaat gebeuren?
Na de film vertelt de filmmaker ook iets over de film. Wat zou je hem willen vragen?

Slide 4 - Slide

Opdracht

Laat de leerlingen tijdens de film nadenken over hoe de film verder gaat. Dit zorgt voor een actieve kijkhouding: ("ik zei toch dat hij...").

N.B. Laat de leerlingen tijdens de film nadenken over wat ze de filmmaker zouden willen vragen, als ze hem konden ontmoeten. Leg uit dat je zo de rest van de film gaat bekijken.

Slide 5 - Video

Koningsdag (Steven Wouterlood, 2015)
Bekijk de rest van de film
Wat zou jij de filmmaker willen vragen?

Slide 6 - Slide

Vragen verzamelen

De leerkracht verzamelt vijf vragen die gaan over hoe de filmmakers dingen in beeld laat brengen en schrijft/projecteert deze op het bord.

Introduceer vervolgens de maker, die op de volgende dia's iets zal vertellen over hoe hij Koningsdag heeft gemaakt!

Slide 7 - Video

Regisseur Steven Wouterlood vertelt iets over zijn film
Nabespreking

Slide 8 - Slide

Nabespreking

Bespreek het interview met de maker klassikaal na. Hebben de leerlingen vragen gesteld die nog niet aan bod zijn gekomen? Ga daar dan samen over in gesprek.

Slide 9 - Slide

Optionele extra foto-opdracht

Maak een serie van 6 foto’s:
 • 2 foto’s voor het begin
 • 2 foto’s voor het midden
 • 2 foto’s voor het eind
De foto's moeten een verhaal uitbeelden, net zoals in een film!

Laat bij de eerste foto’s zien wie de twee hoofdpersonen zijn en hoe de hoofdpersonen zich voelen. Kan je dan de foto’s het best van ver af of van dichtbij maken? Onze twee hoofdpersonen hebben ruzie met elkaar.

In het midden van het verhaal gebeurt er iets. Misschien is er wel een probleem dat de hoofdpersonen op moeten lossen. in ons geval een flinke ruzie. Hoe kun je laten zien wat de hoofdpersoon denkt? Hoe kan je goed aan de kijkers laten zien wat er gebeurt? Moet je dan een foto van dichtbij of van veraf nemen? Of allebei?

We laten ons verhaaltje met een gelukkig / goed einde eindigen, net als in de film Koningsdag. Laat in twee foto’s zien dat de twee hoofdpersonen een ruzie bijgelegd hebben en dichter naar elkaar toegegroeid zijn. Hoe zou je dit vastleggen op twee foto’s?
Hoeveel sterren geef jij deze les?
☆☆☆☆☆

Slide 10 - Slide

Waardeer de les

We horen graag hoe jij en je leerlingen de les hebben ervaren! Je kunt hem een score geven via de sterren op de homepage van de les op LessonUp. Meer feedback? Mail ons op: netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl.
Meer films in de klas?  

Slide 11 - Slide

Film in de Klas

Kijk voor meer gratis films en lespakketten van Film in de Klas voor het primair- en voortgezet onderwijs op Schooltv.