lesson plan

Reportage maken

A lesson plan by Filmeducatie

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

5 LESSEN VAN 45 MINUTEN

TOTALE LESDUUR: 225 minuten

OMSCHRIJVING: Leerlingen gaan een reportage maken van ongeveer drie minuten met daarin presentatieteksten, een interview en verschillende snijshots.

TAGS: interviewen, filmen, filmkaders, open vragen stellen, doorvragen, monteren.

Lesinstructie

Lesduur:

Deze lessenreeks sluit goed aan op de les over basis filmvaardigheden. Hierin worden filmkaders, tegenlicht, dramatische as en beeldcompositie behandeld. Zorg dat je leerlingen bekend zijn met deze filmvaardigheden voordat ze aan deze lessenreeks over reportage maken beginnen.

Dit project is verdeeld over 5 lessen van 45 minuten. In les 2 en 3 wordt er gefilmd. Mocht dat mogelijk zijn, maak hier een blokuur van. In les 4 en 5 wordt gemonteerd. Deze twee lessen kunnen als blokuur maar ook los van elkaar.

De lesduur kan uitlopen als er interviewplekken gekozen worden waarvoor gereisd moet worden én wanneer leerlingen met héél veel filmmateriaal terugkomen. In dat laatste geval duurt het monteren langer. Het is verstandig om te checken waar leerlingen willen gaan filmen en of de voorbereiding goed gedaan is. Neem alle punten op de hand-out ‘interview filmen’ die ze meekrijgen samen door. Je kunt een logboekje bijhouden met filmplekken, tijden en planning.

Als je gezamenlijk in de klas resultaten wilt terugkijken, plan hier dan een extra les voor in.

Leerdoelen:
 • Leerlingen weten na deze lessen het verschil tussen ‘open vragen’ en ‘gesloten vragen’;
 • Leerlingen weten na deze lessen hoe je tijdens het filmen rekening moet houden met ‘de dramatische as’;
 • Leerlingen weten na deze lessen wat een ‘snijshot’ is en hoe je die toepast in de montage;
 • Leerlingen kunnen na deze lessen monteren in een simpel montageprogramma;
 • Leerlingen oefenen met samenwerken met een duidelijke rolverdeling.
Afhankelijk van wat voor soort reportage leerlingen maken, gaan leerlingen ook oefenen met mensen aanspreken en regelzaken aanpakken, zoals een goede filmlocatie vinden. Bovendien worden ze uitgedaagd om planmatig te werken, een goede reportage vraagt namelijk om een goede voorbereiding.

Inhoud van de reportage:

Leerlingen zijn vrij in het bedenken van een onderwerp, maar je kunt ook kaders geven. Kijk wat jouw klas nodig heeft. Kaders kunnen bijvoorbeeld zijn dat jij al het onderwerp bepaald hebt, of zelfs al de mensen geregeld hebt die geïnterviewd gaan worden. Kijk wat jouw leerlingen nodig hebben om de opdracht goed uit te kunnen voeren.

Er bestaan verschillende soorten interviewitems. Zo heb je de ‘voxpop’, waarbij verschillende mensen antwoord geven op dezelfde vraag, interviews met weinig mensen over hetzelfde onderwerp of een langer interview met één persoon. Als je wilt dat leerlingen kiezen voor een bepaalde variant, geef dit dan van tevoren aan. In deze lessenreeks komt er een keuzemoment.

Techniek:

Voor deze lessen hebben leerlingen een device nodig waarmee ze kunnen filmen en monteren. Als iedereen in de klas een tablet heeft kun je ervoor kiezen om iedereen te laten monteren. Leerlingen moeten dan de filmopnamen even met elkaar delen en werken daarna ieder aan een eigen montage.

Begrippenlijst:
 • Filmkader: close-up, medium, totaal, over-the-shoulder, etc.
 • Perspectief: de hoek waar vanuit je iets filmt (bijv. hoger of lager dan ooghoogte).
 • Shot: filmopname.
 • Snijshot: een stukje film dat vaak tijdens een interview gebruikt wordt in de montage. Je luistert naar het interview terwijl je even iets anders ziet. Bijvoorbeeld iets waar het in het interview over gaat.
 • Dramatische as: een regel die je toepast als je twee mensen in gesprek filmt.
 • ‘Open vraag’: een vraag waar je in principe geen ‘ja’ of ‘nee’ op kunt antwoorden.

lesINHOUD

In deze lessenserie ga je zelf een reportage maken. 

Als je alle slides volgt ben je in 5 lessen van 45 minuten klaar. Je gaat een onderwerp kiezen, interviewen, filmen en monteren.
 • Les 1: De voorbereiding.
 • Les 2/3: Filmen.
 • Les 4/5: Monteren.
Veel plezier!