Stichting FutureNL
Wij brengen digitale vaardigheden écht in de klas

Digi-doener! VO Mentorles | Klooien met lichamen

 Klooien met lichamen
1 / 11
next
Slide 1: Slide
MentorlesComputational thinkingMiddelbare schoolmavo, havo, vwoLeerjaar 1,2

This lesson contains 11 slides, with text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 45 min

Introduction

Download de handige docentenhandleiding en de lesbrief voor de leerlingen in de bijlagen. Er is ook een zelfstandige thuisopdracht beschikbaar! Te downloaden via deze link. Tijdens deze les maken de leerlingen kennis met de mogelijkheden wat betreft techniek in de mens. Ze leren wat biohacking is, wat de term bionisch inhoudt en wat het nut ervan is. Door middel van een gesprek gaan de leerlingen nadenken over wat nu al echt is en wat nu (nog) niet echt is. Vervolgens gaan ze zelf in groepjes discussiëren over dilemma’s waarover ze in de toekomst wellicht serieus na moeten denken. Je kunt de Digi-doener introduceren tijdens mentorlessen om persoonlijke vorming bij leerlingen te bevorderen. De les heeft zowel doe- als praat opdrachten en is daardoor afwisselend en interactief.

Items in this lesson

 Klooien met lichamen

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Slide

Slide 3 - Video

Slide 4 - Slide

Je kunt
slimmer
worden door een chip in je
hersenen.
Met een
usb-stick in je vinger heb je
altijd en overal
je bestanden
bij je.

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Video

Over 20 jaar zijn ov-chipkaarten verleden tijd. Wil je met het openbaar vervoer reizen, moet je een chip in je arm laten plaatsen. Wil je dit niet, kun je geen gebruik meer maken van de trein, tram, metro en bus. Wat doe je?

Slide 7 - Slide

Door een ongeluk functioneert je rechterarm niet meer. Je kunt zo verder leven, maar een bionische arm is ook een optie. Je verlamde arm wordt dan geamputeerd. Wat doe je?

Slide 8 - Slide

Stel, de technologische ontwikkelingen gaan zo ver dat de wetenschap je slimmer kan maken. Je bent ineens een ster in wiskunde en je schrijft prachtig Nederlands. Je moet hiervoor alleen wel een chip in je hersenen laten implanteren. Wat doe je?

Slide 9 - Slide

Over vijftien jaar worden alle baby’s meteen na de geboorte gechipt. De overheid ziet dit als noodzakelijk. Als ouder kun je zo altijd zien waar je kind zich bevindt. Raakt je kind ooit vermist? Zonder chip hoef je niet op medewerking van de politie te rekenen. Je bent net vader of moeder geworden, wat doe je?

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Slide