Stichting FutureNL
Wij brengen digitale vaardigheden écht in de klas

Het internet (deel 4)

1 / 6
next
Slide 1: Slide
ICT-basisvaardighedenBasisschoolGroep 5,6

This lesson contains 6 slides, with text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 45 min

Introduction

In voorgaande lessen over het internet (deel 1, deel 2 en deel 3) werd er besproken wat het internet is en hoe er informatie via het internet verstuurd kan worden. Deze les gaat hier verder op in. In 30-45 minuten leren leerlingen welke verschillende soort verbindingen er bestaan. Verbindingen waarmee je informatie kunt uitwisselen en verbindingen waarmee je met het internet verbonden kunt worden (en zo informatie kunt uitwisselen).

Instructions

Vooraf
Om aan te sluiten bij de kennis die leerlingen al hebben wordt het onderwerp geïntroduceerd met een gesprek over verbindingen. 

Instructie
Vervolgens worden er andere soorten verbindingen genoemd waardoor iets van de ene naar de andere plek kan komen. 

In groep 6 wordt hier het woord 'infrastructuur' aan gekoppeld.

Differentiatie
Als je het idee hebt dat leerlingen hier meer over kunnen/willen leren kun je gebruik maken van het filmpje onder 'differentiatie'. Hier wordt uitgelegd hoe de infrastructuur van het internet eruit ziet. Het filmpje is wel in het Engels. Daarom kan het handig zijn om deze in stukken af te spelen en tussendoor zelf een korte toelichting te geven. 

Instructions

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Vraag: Hoe kun je met een auto van Groningen naar Maastricht rijden?
Antwoord: Over (snel)wegen. 

Vraag: Hoe kun je met de auto over het water rijden?
Antwoord: Over een brug. 

Vraag: Hoe kun je met een boot van Vlissingen naar Scheveningen varen? 
Antwoord: Over het water. 
Bekabelde internet verbindingen
Ethernetkabel

Slide 2 - Slide

Vertel dat mensen vroeger gebruik konden maken van het internet met een telefoonkabel of een TV kabel, maar dat tegenwoordig met een glasvezelkabel gebeurt (een kabel die uit dunne glaskabels bestaat).
Draadloze internet verbindingen
Router
Mobiel
Satelliet

Slide 3 - Slide

Thuis heb je wifi, dit is een draadloze internet verbinding met een router. Onderweg kun je ook een draadloze internet verbinding hebben, namelijk door een mobiel netwerk als je een mobiele telefoon hebt. Een andere manier om een draadloze internet verbinding te hebben is door een satelliet. 
Draadloze verbindingen

Slide 4 - Slide

Zoals bluetoooth, denk hierbij aan draadloze koptelefoons, toetsenborden, muizen en het printen van een document door een draadloze verbinding met een printer. En natuurlijk de micro:bit!

Als je een apparaat van het merk Apple hebt kun je ook met air-drop bestanden uitwisselen. Hierbij wordt er met bluetooth verbinding gemaakt met een ander Apple-apparaat en worden bestanden door middel van wifi verstuurd. 
Infrastructuur

Slide 5 - Slide

GROEP 6

Al deze verbindingen deel zijn van de infrastructuur van een land. Infrastructuur zijn namelijk alle verbindingen die in een land aanwezig zijn. Zo heb je ook internet kabels die ervoor zorgen dat je een filmpje kunt bekijken die op één van de computers van Youtube staan. 

Slide 6 - Video

In dit filmpje wordt er uitgelegd hoe de infrastructuur van het internet eruit ziet. Omdat dit filmpje in het Engels is wordt aangeraden om deze met pauzes tussendoor af te spelen. je kunt hier makkelijk gebruik maken van de illustraties en zelf in het Nederlands uit leggen wat de leerlingen zien.