Stichting FutureNL
Wij brengen digitale vaardigheden écht in de klas

Digi-doener! | Wees vooral jeselfie!

 Wees vooral jeselfie!
1 / 8
next
Slide 1: Slide
MediawijsheidBasisschoolGroep 6-8

This lesson contains 8 slides, with text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 60 min

Introduction

Tijdens deze les gaan de leerlingen ervaren dat foto’s op social media vaak geen realistische weergave van de werkelijkheid zijn. Ze leren dat wat je ziet op sociale media vaak een mooier beeld weergeeft dan de werkelijkheid en dat dit zeer eenvoudig te realiseren is met bijvoorbeeld een filter. Ook leren ze dat dit vaak ook geldt voor de foto’s die ze zelf op sociale media zetten. Dit ervaren ze door een selfie te tekenen die ze graag zouden willen posten. Vrijwel alle leerlingen zullen een zeer rooskleurige selfie tekenen. In het nagesprek wordt hierop gereflecteerd. Daarnaast leren ze waarom professionele fotografen ook vaak filters gebruiken. Download de handige docentenhandleiding, de lesbrief en/of thuisopdracht voor de leerlingen:

Items in this lesson

 Wees vooral jeselfie!

Slide 1 - Slide

Wat delen jullie online met elkaar?

Welke apps gebruiken jullie daarvoor?

Slide 2 - Slide

Slide 3 - Slide

Slide 4 - Video

Wie wil zijn selfie aan de klas laten zien en uitleggen wat hij/zij heeft getekend? 

Slide 5 - Slide

De camera’s van telefoons en tablets worden steeds beter. Eigenlijk zijn we tegenwoordig allemaal een fotograaf. Er zijn ook mensen die met fotografie hun geld verdienen. Een professionele 
fotograaf gebruikt een fotocamera van erg goede kwaliteit. De bestanden van deze foto’s zijn ook veel groter. Vaak zijn dit .raw bestanden. Deze bestanden kun daarna je beter bewerken met bijvoorbeeld Photoshop. Bijna alle fotografen doen dit. Ze maken bijvoorbeeld de foto’s wat lichter of donkerder. Een beetje zoals de filters van Instagram, maar dan veel uitgebreider. 

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Video

Een korte terugkoppeling: 
Wat hebben jullie deze les geleerd?

Slide 8 - Slide