Stichting FutureNL
Wij brengen digitale vaardigheden écht in de klas

Nieuws in de klas (BE) | Beelden lezen

1 / 2
next
Slide 1: Slide
InformatievaardighedenBasisschoolGroep 6

This lesson contains 2 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 60 min

Introduction

Beelden zijn vaak onze eerste bron van informatie, verleiding of expressie. Beelden zeggen meer dan je denkt, soms meer dan duizend woorden. Ook in het nieuws worden voortdurend beelden gebruikt. Maar waarom kiest men voor een bepaald beeld? En wat willen nieuwsmakers hiermee zeggen? Dit lesmateriaal is ontwikkeld door Nieuws in de klas (BE). Nieuws in de Klas is een media-educatief project en draagt bij tot het vormen van geïnformeerde, kritische en ‘mediawijze’ burgers. Nieuws in de klas stimuleert jongeren via het onderwijs om verschillende nieuwsbronnen te volgen en te interpreteren. Nieuws geeft hen een blik op de maatschappij en leert hen een mening vormen.

Instructions

Dit lesmateriaal is ontwikkeld door Nieuws in de klas (BE). 

In dit pakket van Mediawijs in kader van Nieuws in de klas ontdek je meer over beelden in het nieuws en hoe je deze kan interpreteren. Je leert kritisch en gericht naar beelden kijken. Thema's die aan bod komen: 
  • Kijken naar beelden. Een methodiek die je kan gebruiken om te ontdekken wat er met een beeld verteld wordt, is Visual Thinking Strategies, VTS. Om een beeld te interpreteren, is het belangrijk om er even de tijd voor te nemen, er even bij stil te staan. 
  • Hoe zitten beelden in elkaar. Niet alleen wat iemand wil vertellen is belangrijk, ook de manier waarop. Hoe zitten beelden precies in elkaar, en hoe beïnvloeden beeldmakers jou? Beeldtaal heeft eigen kenmerken, eigen mechanismen. Een beeldmaker heeft een aantal middelen ter beschikking (een kader, licht …) waarmee hij zijn verhaal kan vertellen. Hoe deze worden ingezet, bepaalt mee de betekenis van een beeld. Het stuurt onze interpretatie in een bepaalde richting: we noemen dit de ‘bouwstenen’ van de beeldtaal. 
  • Waarom worden beelden gebruikt? Nieuwsredacties gaan meestal op zoek naar een beeld dat opvallend is, een eye-catcher, dat mensen nieuwsgierig maakt. Maar beelden zijn er niet enkel om het nieuws aantrekkelijker te maken. Beelden vertellen een eigen verhaal. Ze roepen bepaalde associaties op. Het beeld dat gekozen wordt bij een nieuwsitem, heeft een invloed op hoe men een nieuwsartikel leest of naar een nieuwsfragment gekeken wordt.
  • Waar heb ik dit beeld al eens eerder gezien? Vaak zie je “breaking news” op sociale media. Er zou een opstand zijn in land X, rellen in stad Y … Als je het nog niet terugvond op klassieke nieuwswebsites, ben je misschien écht één van de eersten die het weet. Of… is het gewoon fake. Beeldmateriaal wordt vaak gebruikt om aan te tonen of een bericht echt is of niet. Maar het is niet omdat er beeldmateriaal gebruikt wordt dat iets waar is.
Via deze link kom je bij het lesmateriaal!

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Hoe kom ik bij het lesmateriaal?
  1. Klik op deze link om meteen naar het lesmateriaal te gaan. 

Slide 2 - Slide