Geschiedenisleraar.nl
Dé link tussen verleden en heden

Kijken naar... Migrant Mother

Kijken naar...
Migrant Mother


Dorothea Lange
1936
Nipomo, California
1 / 2
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisTekenen+1BasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 6-8Leerjaar 1-6

This lesson contains 2 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 30 min

Introduction

Sommige schilderijen, foto's of andere afbeeldingen moet je nét even iets beter bekijken. Deze keer: Migrant Mother

Items in this lesson

Kijken naar...
Migrant Mother


Dorothea Lange
1936
Nipomo, California

Slide 1 - Slide

De fotografe Dorothea Lange maakte in opdracht van de Amerikaanse regering een serie foto's om de gevolgen van de grote droogte in een aantal Amerikaanse staten te laten zien. Deze foto's (een aantal andere foto's uit deze series zie je rechts onderin) maakte ze in een vluchtelingenkamp in Californië, waar inwoners uit de droge staten naartoe waren getrokken om een beter leven en werk te vinden.
Vanaf 1929 raakten de Verenigde Staten in een zware depressie (Great Depression), waardoor veel mensen werkloos werden. In sommige staten was er tussen 1934 en 1936 ook nog een extreem droge periode. Hierdoor ontstonden enorme stofstormen waardoor de oogsten van de boeren mislukten. Om verder te kunnen leven, vetrokken duizenden mensen uit deze Dust Bowl naar andere staten, zoals Californië, waar ze hoopten werk te vinden.
De vrouw in de foto is Florence Owens Thompson. Zij was met haar kinderen gevlucht uit Oklahoma, omdat zij daar vanwege de grote droogte niet meer voor voldoende eten kon zorgen. Op de foto is zij 32 jaar en moeder van 7 kinderen. Later zou ze nog 3 kinderen krijgen.
Na de Tweede Wereldoorlog ging het een stuk beter met haar: ze trouwde opnieuw, waardoor het financieel ook beter ging. Ze stierf in 1983 op 80-jarige leeftijd.
Omdat de foto gemaakt is in opdracht van de Amerikaanse overheid rust er geen copyright op de foto en mag hij gewoon gebruikt worden. Dorothea Lange heeft dus niet veel verdiend aan deze foto, maar ze was in één klap een beroemde en gerespecteerde fotografe.
De officiële titel van de foto is: "Destitute pea pickers in California. Mother of seven children. Age thirty-two. Nipomo, California.". Pea-pickers ('Erwtenplukkers'), is de bijnaam voor de migranten die in Californië ongeschoold werk, zoals oogsten, deden.
Volgens Florence had de fotografe beloofd de foto's niet publiceren. Dat gebeurde echter wel: de foto's werden al snel gebruikt bij een artikel dat ging over de hongersnood van de duizenden vluchtelingen.
Hoewel de foto wereldberoemd werd met de titel Migrant Mother, was de identiteit van Florence bijna 40 jaar onbekend. Pas in de jaren 70 werd duidelijk wie de vrouw in de foto was. Florence heeft overigens, behalve bekendheid, niets aan de foto overgehouden.
Om een herhaling van de Dust Bowl te voorkomen, liet de Amerikaanse president Roosevelt honderdduizenden bomen planten, zodat de erosie van de bodem kon worden tegengegaan.

Slide 2 - Slide