Geschiedenisleraar.nl
Dé link tussen verleden en heden

Kijken naar... De slaapkamer

Kijken naar...
De slaapkamer


Vincent van Gogh
1888
Van Gogh Museum, Amsterdam
1 / 2
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisTekenen+1BasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 6-8Leerjaar 1-6

This lesson contains 2 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 30 min

Introduction

Sommige schilderijen, foto's of andere afbeeldingen moet je nét even iets beter bekijken. Deze keer: De Slaapkamer

Items in this lesson

Kijken naar...
De slaapkamer


Vincent van Gogh
1888
Van Gogh Museum, Amsterdam

Slide 1 - Slide

Er zijn drie versies van De Slaapkamer, die heel erg op elkaar lijken. Deze versie hangt in het Van Gogh Museum in Amsterdam, maar er hangen er nog twee in andere musea in de wereld. Rechtsonder kun je klikken op De Slaapkamer zoals hij hangt in het Musée d'Orsay in Parijs. Verder hangt er nog één in Chicago.
Vincent van Gogh maakte dit schilderij toen hij in de Franse plaats Arles woonde. Het huis waarin zijn slaapkamer was heeft hij ook geschilderd op het schilderij Het gele huis.
Aan zijn broer Theo schreef hij dat hij het interieur opzettelijk ‘vlak’ had geschilderd en alle schaduwen had weggelaten om het op Japanse prenten te laten lijken
Vincent van Gogh was erg tevreden over het schilderij. In een brief aan zijn broer Theo schreef hij: ‘Toen ik na mijn ziekte mijn doeken terugzag, vond ik de Slaapkamer het beste’.
Dit is écht de slaapkamer van Vincent. Hij had de kamer zelf ingericht met eenvoudige meubels.
Tegenwoordig lijken de kleuren heel fel, maar dat was nog niet zo toen Vincent het schilderij maakte: het paars is in de loop van de jaren verkleurd naar fel blauw.
Aan de muur hangen twee portretten die Vincent heeft geschilderd.
De muren lijken op het schilderij scheef te staan. Dat klopt, omdat de kamer in het echt ook niet vierkant was, maar meer een trapeze-vorm had.
Vermoedelijk zag zijn slaapkamer er helemaal niet zo gekleurd uit, maar dat was ook niet de bedoeling van Vincent. Vincent wilde in dit schilderij alleen kleuren gebruiken die de rust van zijn slaapkamer uitstraalden. Het schilderij moest 'rustig voor de geest en ogen zijn', schreef hij aan zijn broer Theo. In het schilderij zit geen wit, daarom werd lijst wit.
Wil je een keer slapen in deze slaapkamer? Dat kan! Niet meer in Frankrijk, maar wel in Chicago. Daar hebben ze slaapkamer precies nagemaakt, zoals Vincent hem heeft geschilderd!

Slide 2 - Slide