Kidsweek in de Klas
Welkom bij het lesmateriaal van Kidsweek in de Klas
lesson plan

WOII - Anne Frank

A lesson plan by Kidsweek in de Klas

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Welkom bij de proefles van Kidsweek in de Klas - Wereld & Taal. Wekelijks wordt er bij het actuele nieuws uit Kidsweek een nieuwe les gemaakt. Bij deze lessen werken we vakoverstijgend. Kidsweek in de Klas - Wereld & Taal is kerndoeldekkend voor wereldoriëntatie. Klik op de les hieronder en klik vervolgens aan de rechterkant van uw scherm op Geef les om de les te openen.

Nieuwsgierig geworden?
Vraag hier een informatiepakket aan of ga direct elke week met de krant en het lesmateriaal aan de slag. U kunt al vanaf € 55, - een proefabonnement afsluiten. Dit abonnement stopt automatisch. Kijk hier voor alle opties.

Vragen? Stuur gerust een mailtje naar scholen@yandc.nl.
Wilt u leerlingen met hun eigen device interactief mee laten doen met de lessen? Vink dan links onderaan uw scherm Devices in de klas aan. In de lesinstructies leest u hoe dit werkt.
1900 - 1950 
Ook wel het tijdperk van de grote wereldoorlogen genoemd. In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit en zo'n twintig jaar later volgde de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers vielen ons land in mei 1940 binnen. De regering en de koningin ontvluchtten het land. Vijf jaar lang werd Nederland door de nazi’s bezet. Meer dan 100.000 Joodse Nederlanders werden opgepakt en getransporteerd naar concentratiekampen. Nog steeds is er veel aandacht voor dit onderwerp. Op 4 mei herdenken we de slachtoffers en op 5 mei vieren we de vrijheid. 

Anne Frank 

Na deze les:
  • weet ik wie Anne Frank was en hoe het komt dat het verhaal van Anne Frank zo bekend is geworden (wereldoriëntatie).
  • weet ik waarom Anne Frank en haar familie moesten onderduiken en hoe hun leven er in die periode uitzag (wereldoriëntatie).
  • kan ik in het kort vertellen welke belangrijke gebeurtenissen een rol hebben gespeeld in het leven van Anne Frank (wereldoriëntatie).
  • begrijp ik de belangrijke woorden die met de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank te maken hebben (begrijpend lezen & woordenschat). 
  • kan ik een betoog schrijven over de vraag: Hadden de teksten uit de dagboeken van Anne Frank uitgegeven mogen worden in de vorm van een boek? (taal - schrijven)