Kidsweek in de Klas
Welkom bij het lesmateriaal van Kidsweek in de Klas
lesson plan

Smaakspoken i.s.m. uitgeverij Volt

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Kidsweek in de Klas i.s.m. uitgeverij Volt.

Smaakspoken

Puck is negen jaar en woont samen met haar vader, chef Maro, boven zijn populaire restaurant. Na het overlijden van haar moeder leven ze er nu met zijn tweetjes. Puck mist haar moeder verschrikkelijk en haar vader is altijd druk aan het werk. Ze wil niets liever dan hem helpen, maar hij vindt haar nog te jong, want ‘goed proeven moet je leren’. Als ze op een avond dit verdriet deelt met haar kat, komt de eerste van zeven Smaakspoken op bezoek. Deze kleurrijke figuren – zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet – ontvoeren Puck naar hun werelden. Ze leren haar daar alles over hun unieke krachten. Maar kunnen zij Puck zo goed leren proeven, dat ze Maro eindelijk mag helpen in zijn keuken?

Het boek Smaakspoken bestellen kan hier.

Voorbereiding

Kidsweek in de Klas heeft in samenwerking met uitgeverij Volt (onderdeel van Singel Uitgeverijen een lespakket ontwikkeld bij het boek Smaakspoken van Daan Faber & José Luis García Lechner. Aan de hand van het lespakket kunt u aandacht besteden aan begrijpend lezen en wereldoriëntatie. Het is geschikt voor kinderen in groep 5 t/m 8. 

Download de lesinstructie voor uzelf. Kopieer de tekst van de eerste twee hoofdstukken uit het boek Smaakspoken voor de leerlingen, zodat zij tijdens de lesinstructie begrijpend lezen hun tekstbegrip kunnen monitoren door aantekeningen te maken in de tekst. Open vervolgens de digibordles en loop stap voor stap door de les met de leerlingen.

het lespakket

Aan het eind van de les:
  • kan ik in het kort vertellen waar de eerste twee hoofdstukken uit het boek Smaakspoken over gaan. Het maken van aantekeningen tijdens het lezen helpt mij hierbij.
  • kan ik de vijf basissmaken herkennen door middel van een proefje.