Kidsweek in de Klas
Welkom bij het lesmateriaal van Kidsweek in de Klas
lesson plan

Toen het oorlog was 1914-1918 i.s.m. Gottmer

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Kidsweek in de Klas i.s.m. uitgeverij Gottmer.
Kidsweek in de Klas heeft in samenwerking met uitgeverij Gottmer een lespakket ontwikkeld bij het boek Toen het oorlog was 1914-1918. Het boek is geschreven door Marrit Boogaars, Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal, met illustraties van Irene Goede.

Aan de hand van het lespakket kunt u aandacht besteden aan begrijpend lezen (volgens de aanpak van close-reading) en wereldoriëntatie. Het is geschikt voor kinderen in groep 5 t/m 8. 

Het boek Toen het oorlog was bestellen kan hier.

Voorbereiding

Download de lesinstructie (zie bijlage 1 hieronder). Print de tekst van het hoofdstuk Het leven van soldaten uit het boek Toen het oorlog was 1914-1918 voor de leerlingen (zie bijlage 2 hieronder), zodat zij tijdens de lesinstructie begrijpend lezen hun tekstbegrip kunnen monitoren door aantekeningen te maken in de tekst. Open vervolgens de digibordles en loop stap voor stap door de les met de leerlingen.

het lespakket


Aan het eind van de les weten de leerlingen door het lezen van het hoofdstuk Het leven van soldaten uit het boek Toen het oorlog was 1914-1918 hoe het leven van soldaten er tijdens de Eerste Wereldoorlog uit kon zien. Het maken van aantekeningen tijdens het lezen (volgens de aanpak van close-reading) helpt hen hierbij. 

over het boek 'toen het oorlog was'

De Eerste Wereldoorlog is meer dan honderd jaar geleden. Toch zie je nog veel sporen van deze Grote Oorlog. In steden, in dorpen, in het landschap, maar ook in onze geschiedenis. Door de Eerste Wereldoorlog ziet de wereld eruit zoals die nu is.

Misschien weet je er al heel veel van. Of juist helemaal niks. In beide gevallen moet je dit boek lezen. Want je leert wat oorlog echt betekende voor soldaten, maar ook voor gewone mannen, vrouwen en kinderen. Je leest hoe naaktslakken en glimwormen de soldaten hielpen. Waarom regen gevaarlijk was in de loopgraven en waarom de wolf van Roodkapje een Duitse helm droeg. 

Dit boek gaat over jarenlang vechten om een paar honderd meter grond, over een vrede die geen vrede was en over wat de Eerste Wereldoorlog met de Tweede te maken heeft. Je kunt erin bladeren en verdwalen, samen of alleen. Na twee wereldoorlogen blijft het belangrijk om de verhalen door te geven. Als je dit boek gelezen hebt, kun jij daarbij helpen.

Het boek is geschreven door Marrit Boogaars, Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal, met illustraties van Irene Goede.