Kidsweek in de Klas
Welkom bij het lesmateriaal van Kidsweek in de Klas
lesson plan

Wereld & Taal - De waterkringloop

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

WELKOM bij de proefles van Kidsweek in de Klas - Wereld & Taal. Bij deze lessen werken we vakoverstijgend. Klik op de les hieronder en klik vervolgens aan de rechterkant van uw scherm op Geef les om de les te openen.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier om de lessen Wereld & Taal een maand gratis uit te proberen.

Vragen? Stuur gerust een mailtje naar scholen@yandc.nl.
Het is al weken lekker weer. Relaxen in de tuin en dan het liefst in een zwembadje, zou je denken. Maar waterbedrijven geven aan dat we zuinig om moeten gaan met drinkwater, omdat er anders een watertekort kan ontstaan. Maartje gaat nog een stapje verder. Volgens haar mogen alle opzetbaden verboden worden en moeten we maar in een natuurplas zwemmen. Wat vind jij? Ben jij het eens of oneens met Maartje? In de verdiepende les leggen we uit dat het grootste deel van de aarde bestaat uit (zee)water en dat al dit water een soort rondje op aarde maakt. Dat heet de waterkringloop. Er is een korte en een lange waterkringloop. Maar hoe zien die eruit? En hoe werkt het precies? Als het goed is kun jij dat straks haarfijn uitleggen in een explainer. Veel leerplezier!

Startles a.d.h.v. de actualiteit

Na deze les:
  • weet ik wat er volgens Maartje moet gebeuren om een watertekort tegen te gaan (wereldoriëntatie).
  • weet ik waarom we een watertekort tegen moeten gaan en wat ik zelf kan doen om hieraan bij te dragen (wereldoriëntatie).
  • weet ik wat de belangrijke woorden uit de tekst betekenen (begrijpend lezen & woordenschat).
  • kan ik in het kort vertellen wat er volgens Maartje moet gebeuren om een watertekort tegen te gaan en ik kan aangeven of ik het met Maartje eens of oneens ben (begrijpend lezen & mondelinge taalvaardigheid).

De waterkringloop

Na deze les:
  • weet ik hoe de korte en de lange waterkringloop eruitziet (wereldoriëntatie).
  • weet ik hoe de weersverschijnselen verdampen, neerslag en wolkvorming ontstaan (wereldoriëntatie).
  • begrijp ik de belangrijke woorden die met de waterkringloop te maken hebben (begrijpend lezen & woordenschat).
  • kan ik in een explainer aan kinderen in groep 5/6 uitleggen hoe de korte en de lange waterkringloop eruitziet(taal - mondelinge taal).

afsluitende quiz

Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp van deze week.

Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.

VRAGEN?
LEZERSSERVICE@KIDSWEEK.NL
TEL: 020-2251224