Respect Foundation
Week van Respect

Same difference - Les 3 (van 3)

1 / 13
next
Slide 1: Slide
MentorlesBurgerschapMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoLeerjaar 1-4

This lesson contains 13 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 45 min

Introduction

Deze les biedt een tool voor conflicthantering. Het is een tool om je eigen mening te kunnen geven en daarbij na te denken over de mening van anderen. Tijdens deze derde les gaan de leerlingen in tweetallen nadenken over conflicthantering en zoeken ze naar stappen om dichter tot elkaar te komen in een meningsverschil. Elke groep is boeiend, omdat iedereen anders is. Het zou vreselijk saai zijn als we allemaal hetzelfde zouden zijn. Bovendien, als we allemaal hetzelfde zouden willen en dezelfde behoeftes zouden hebben, gaat het mis. Hoewel iedereen denkt dat we juist beter met elkaar overweg zouden kunnen als we ‘gelijk’ zouden zijn, is het omgekeerde waar. Juist omdát er verschillen zijn, kan een groep optimaler functioneren. Van de verschillen zouden we in groepen juist nog beter gebruik kunnen maken! Deze messenreeks gaat over: Jij maakt het verschil. We gaan in op de verschillen, want of je het nu wil of niet, jij maakt altijd een verschil! Het gaat over herkennen, erkennen en omgaan met verschillen binnen groepen, subculturen en culturen. Als we openstaan voor verschillen en uitzoeken waarom iemand anders bepaalde dingen doet, is het makkelijker om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Les 1: Rollplay – Verschillen zijn er. Les 2: Maak je eigen (Sub)cultuur Les 3: What you say what I say Na deze derde les behoefte aan meer materiaal? Movies that Matter selecteert films voor het onderwijs en maakt daar verdiepingsopdrachten bij. Na deze derde les volgt een suggestie en verwijzing naar een film die goed aansluit en je de mogelijkheid biedt nog verder op het onderwerp in te gaan met je klas! Deze lessenreeks sluit aan bij kerndoel 36 en 43.

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Deze les biedt een tool voor conflicthantering. Het is een tool om je eigen mening te kunnen geven en daarbij na te denken over de mening van anderen. Tijdens de les gaan de leerlingen in tweetallen nadenken over conflicthantering en zoeken ze naar stappen om dichter tot elkaar te komen.

Slide 2 - Slide

Leg uit dat er bij een discussie altijd een meningsverschil is. Zonder meningsverschillen zou de wereld maar een saaie bedoeling zijn. Echter, meningsverschillen kunnen voor best wat spanning zorgen, als het extreme uitersten zijn.

Slide 3 - Slide

Waar het vaak mis gaat, is dat persoon A persoon B wil overtuigen van zijn of haar mening. 

Slide 4 - Slide

Hiervoor wordt dan van beide kanten een heel blik aan argumenten open getrokken om de ander te overtuigen.
Want ja, argumenten kunnen overtuigen en door deze overtuiging kan een mening van iemand veranderen.

Slide 5 - Slide

Soms is een meningsverschil zo groot (en de discussie dus ook) dat je niet eens  meer met elkaar om de tafel kunt gaan zitten. De argumenten van de één zijn volgens de ander complete onzin. Dan is het tijd om aan de slag te gaan met het ‘Mening-spiraal’.

Slide 6 - Slide

Leg kort uit dat een mening-spiraal aan de uiteinden de twee uiterste meningen laat zien. Deze meningen botsen met elkaar. Het is onmogelijk om persoon A, de mening van persoon B te geven (en andersom). In een mening-spiraal gaat het erom, om in je standpunt een stap te bedenken waarmee je richting de ander beweegt.

Slide 7 - Slide

Bespreek het voorbeeld.

Slide 8 - Slide

Leg uit dat het bij een spiraal gaat om te zoeken naar een minimale stap richting de ander. Heel vaak zijn beide partijen dan nog helemaal niet tevreden, maar ze begrijpen de ander wel iets beter.

Slide 9 - Slide

Loop rond en kijk of iedereen het begrijpt en lekker aan de slag is. Overleggen mag natuurlijk!

Slide 10 - Slide

Loop rond en kijk of iedereen het begrijpt en lekker aan de slag is. 

Slide 11 - Slide

Loop rond en kijk of iedereen het begrijpt en lekker aan de slag is. 

Slide 12 - Slide

This item has no instructions

Slide 13 - Slide

Afsluiting: Maak nog een keer duidelijk dat het bij stappen zetten helemaal NIET gaat om je mening doordrukken. De mening van persoon A is nog steeds iets waar persoon B zich best kwaad om kan maken. Het gaat er alleen om dat zowel persoon A, als persoon B weet dat de mening van de ander bestaat. Ze hoeven geen vrienden te worden maar ruimte geven voor iemands mening is een belangrijke eerste stap in conflicthantering.