Respect Foundation
Week van Respect

LESBRIEF 1: Groepsdynamica

1 / 4
next
Slide 1: Slide
MentorlesMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoLeerjaar 1-6

This lesson contains 4 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 45 min

Introduction

Groepsdynamiek Les 1: DE START - VORMEN. Het jaar begint, sommige leerlingen kennen elkaar sommige niet. Kennismaken kan op heel veel verschillende manieren. De eerste week introduceer je jezelf als docent door iets over jezelf te vertellen. Vertel naast de allerdaagse, schoolse zaken ook vijf dingen over jezelf die de leerling niet verwacht; waar je bent opgegroeid, wie is je creatieve buurman of wat is je favoriete voetbalclub. Valkuil docent in deze 1e les: Jezelf anders voor doen dan je bent.

Instructions

In de bijlage vind je de uitgebreide instructie en achtergrond van de 6 lessen Groepsdynamiek.

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Aan de hand van een spel gaat de klas elkaar beter leren kennen.

De leerlingen maken individueel een beschrijving van vijf feiten over zichzelf.  De feiten die ze opschrijven moeten dingen zijn, die nog onbekend zijn voor de klasgenoten. Welke activiteiten doe je graag na school, wat voor beroep hebben je ouders, of wat is het coolste aan je kamer?

Slide 2 - Slide

De leerlingen schrijven de feiten op een blaadje en nummeren deze 1 t/m 5. 
LET OP: De leerlingen zetten hun naam NIET op het blad. Ze vouwen vervolgens hun blaadje en leveren deze in bij de docent.
Hij/zij stopt ze in een afgesloten doos (of la). 

Slide 3 - Slide

This item has no instructions

Slide 4 - Slide

De docent leest een aantal briefjes voor en de leerlingen proberen te raden om wie het gaat. De leerling wiens kaartje wordt voorgelezen, moet natuurlijk zorgen dat hij niet geraden wordt en doet actief mee met het spel. Na een paar minuten discussie wordt er gestemd. De meeste stemmen gelden. De docent vraagt aan de gekozen leerling of het inderdaad zijn/haar kaartje is. Nu moet hij/zij eerlijk antwoorden. Is hij/zij inderdaad de leerling op de kaart, dan schrijft de docent de naam op het briefje en prikt dat op een prikbord. Is er niet goed geraden, dan gaat het briefje terug in de doos voor een volgende ronde.

De volgende les speel je weer een aantal rondes van het spel. De leerlingen die aan het eind van het spel nog in de doos zitten, winnen!