Respect Foundation
Week van Respect

MBO - Burgers bakken OUD

1 / 9
next
Slide 1: Slide
WereldoriëntatieMentorles+6MBOStudiejaar 1-4

This lesson contains 9 slides, with text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 45 min

Introduction

Het is de bedoeling dat jullie na school actieve, betrokken kritische, burgers zijn. Wat zijn dat eigenlijk, actieve betrokken burgers? Kun je deze maken? En hoe moet dat dan? In deze les gaan we aan de slag met de burgers die we zelf willen zijn. Wat vinden we in deze klas belangrijk? Als we weten wat we gezamenlijk belangrijk vinden, kunnen we bedenken hoe we dat gaan doen met elkaar, in de klas, de school en in de rest van de wereld. Wat heb jij nodig om respectvol samen te leven in de klas, de school, de wereld? In het MBO benaderen we dat via vier dimensies: de politiek-juridische, economische, sociaal-maatschappelijke, en de vitaal burgerschap dimensie.

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Bespreek klassikaal:
Burgerschapsonderwijs is bedacht om van studenten actieve, betrokken kritische, burgers te maken. Wat zijn dat eigenlijk, actieve betrokken burgers? Kun je deze maken? En hoe moet dat dan?
  
In deze les gaan we aan de slag met de burgers -de mensen- die we zelf willen zijn. 
Wat vinden we in deze klas een 'goed mens'? Als we weten wat we gezamenlijk belangrijk vinden, kunnen we bedenken hoe we dat gaan doen met elkaar, in de klas, de school en in de rest van de wereld. 
Wat heb jij nodig om respectvol samen te leven in de klas, de school, de wereld? We gaan dat benaderen via de vier dimensies.

Slide 2 - Slide

Klassikaal voorbespreken:
We gaan zo kijken naar een filmpje met onder andere de Dalai Lama (bekend spiritueel leider van het boeddhisme). Wie zie je nog meer in het filmpje? Waar ken je haar van? Kende je deze kant van haar? Wat is haar boodschap? Wat valt je nog meer op?

Slide 3 - Video

Klassikaal nabespreken:
Lady Gaga kennen we vooral van haar opvallende muziek en uitgesproken uiterlijk; ze zoekt vaak de grens op (denk bijvoorbeeld aan de 'vleesjurk' die ze ooit droeg).

Haar muziek en kleding doet ze om zichzelf te uiten: je kunt daarvan vinden wat je wilt. Maar in dit filmpje wordt duidelijk dat ze haar bekendheid ook in wil zetten om iets goeds voor de wereld te doen.

Zo werkt het met mensen: je vindt nooit alles aan iemand mooi, goed, of geweldig. Tóch weet je bij sommige mensen: dit is een goed mens. Iemand met goede bedoelingen: die goed is voor anderen. 

Slide 4 - Slide

Individueel:
Wie is voor jou zo iemand? Je moeder, oma, buurvrouw? Iemand die je kent, op social media volgt of iemand over wie je gehoord of gelezen hebt?

Zoek eventueel een foto (op de telefoon) op, van degene die voor jou een 'goed mens' is. Bedenk voor jezelf wat deze persoon doet, weet, kan waardoor hij/zij voor jou een goed mens is. Schrijf eventueel wat woorden op.

TIP: Pak jij liever de telefoons er in jouw klas niet bij? Vraag de studenten dan gewoon na te denken en aantekeningen over de ze persoon te maken. Doe wat past bij jouw klas!

Slide 5 - Slide

In tweetallen:
Vertel aan je buurman/buurvrouw wie voor jou een 'goed mens' is en vooral waarom! Wat kan, weet of doet deze persoon? Leg het aan elkaar uit.

In viertallen:
Deel vervolgens de resultaten in viertallen.  Horen jullie overeenkomsten? Schrijf deze op!

TIP: Is in groepjes werken niet handig met jouw studenten? Haal dan alle input direct klassikaal op, zoals op de volgende slide staat beschreven!

Slide 6 - Slide

Klassikaal:
Haal de input per viertal/duo/student op. Vraag als docent door. Wat weet deze persoon allemaal? Wat kan deze persoon? Wat doet deze persoon en welke houding heeft hij/zij?

Schrijf als docent de kernwoorden achteraf steeds op het digibord (of white board natuurlijk!) in het voorbeeld vierkant. Ieder vak staat voor een dimensie. Neem de leerlingen zo aan de hand, om wat ze horen telkens in het juiste ‘dimensie-vak’ te plaatsen.

Slide 7 - Slide

Individueel:
Nu staat er dus een (digi)bord voor ons, vol met kwaliteiten van 'goede mensen', oftewel 'ideale burgers'.

Kunnen we hier uithalen wat dan -samengevat- de ideale burger voor ons is? 
Ga nu voor jezelf kijken: wat past bij jou? Kies uit elk vlak één kwaliteit/eigenschap die voor jou het meest belangrijk zijn. Zo bouw je met vier lagen je eigen ideale burger!

Slide 8 - Slide

Klassikaal:
Werken we er er samen hier op school aan om zo te worden? Kom jij als je 'ideale burger' van de opleiding?
Wat doen we al? Kunnen we met elkaar afspraken maken om ons als betere burgers met elkaar om te gaan?

Zo kun je samen met je klas komen tot democratische omgangsafspraken en geven jullie vorm aan jullie eigen burgerschap(onderwijs)!

TIP: Maak een overzicht van de gemaakte afspraken en zorg dat je studenten deze (digitaal?) terug kunnen vinden. Grijp gedurende het schooljaar af en toe terug op de afspraken, wanneer nodig!

Slide 9 - Slide

Gebruik eventueel deze lege slide voor eigen inbreng, of om de gemaakte afspraken op weer te geven. Of delete hem als je hem niet nodig hebt!