Respect Foundation
Week van Respect

Same difference - Les 1 (van 3)

1 / 6
next
Slide 1: Slide
BurgerschapMBOStudiejaar 1-4

This lesson contains 6 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 45 min

Introduction

Elke groep is boeiend, omdat iedereen anders is. Het zou vreselijk saai zijn als we allemaal hetzelfde zouden zijn. Bovendien, als we allemaal hetzelfde zouden willen en dezelfde behoeftes zouden hebben, gaat het mis. Hoewel iedereen denkt dat we juist beter met elkaar overweg zouden kunnen als we ‘gelijk’ zouden zijn, is het omgekeerde waar. Juist omdát er verschillen zijn, kan een groep optimaler functioneren. Van de verschillen zouden we in groepen juist nog beter gebruik kunnen maken! Deze lessenreeks heeft de titel: Jij maakt het verschil. We gaan in op de verschillen, want of je het nu wil of niet, jij maakt altijd een verschil! Het gaat over herkennen, erkennen en omgaan met verschillen binnen groepen, subculturen en culturen. De lessen gaan om diversiteit en verscheidenheid, dus ook goed in te zetten bij seksuele, religieuze en etnische diversiteit. Als we openstaan voor verschillen en uitzoeken waarom iemand anders bepaalde dingen doet, is het makkelijker om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Les 1: Rollplay – Verschillen zijn er. Les 2: Maak je eigen (Sub)cultuur Les 3: What you say, what I say

Instructions

Benodigdheden: uitgeprinte Hand-out 'Scenario's' (zie bijlage).

Worksheets

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Als er gesproken wordt over respectvol met elkaar omgaan, zegt men altijd: ‘we zijn allemaal gelijk’. Maar 'gelijk zijn' betekent dat er geen verschillen zijn en dat is natuurlijk niet zo! Wat in dat geval bedoeld wordt met ‘gelijk’, is eigenlijk gelijkwaardig. Gelijkwaardig betekent niet niemand meer of minder waard is dan een ander. Niet hetzelfde zijn, maar wel dezelfde kansen krijgen; daar gaat het om. Niemand is minder of meer waard dan een ander.

Wat als we elkaar tijdens een meningsverschil nou gewoon niet begrijpen, omdat we simpelweg andere normen en waarden hebben? ‘Normen en waarden’ zijn een beladen thema geworden, omdat het in discussies altijd gaat om het overtuigen van de ander. Wat als we dat nu eens niet zouden doen en gewoon observeren wat er gebeurt in bepaalde situaties?

Slide 2 - Slide

Er gaan verschillende rollenspellen gespeeld worden. Vraag steeds drie studenten naar voren om het rollenspel te spelen. De studenten bestuderen een situatie van de hand-out (zie bijlage) en spelen daarna de scene. De rest van de groep bekijkt het verhaal. Na 5 minuten zegt de docent ‘stop’. 

Slide 3 - Slide

Bespreek klassikaal na:
  • Wat hebben jullie gezien?

  • Hoe was dit voor … (noem de rollen bij naam)
  • Wat denken jullie dat er aan de hand was?
  • Wat ging er mis in deze scene?
  • Hoe komt dat denk je?
  • Wie heeft welke normen en waarden denk je?
  • Etc. 

Slide 4 - Slide

Vraag vervolgens de studenten die de scene speelden of ze willen vertellen wat er op de hand-out stond en hoe ze dit hebben uitgebeeld. 
  • Hoe was het voor hen om de scene te spelen?
  • Is er uitgekomen wat er op de kaartjes stond?
  • Hoe voelden ze zich?
Herhaal dit een nog een keer. Maak gebruik van de bijgevoegde scenario’s (zie bijlage), of verzin zelf scenario’s waarbinnen er een botsing ontstaat. Het gaat daarbij altijd om een (sub)cultureel verschil. Wat de één interpreteert als zeer respectloos, is voor de ander misschien heel normaal gedrag.

Slide 5 - Slide

Klassikaal:
Sluit deze les af met een klassikaal gesprek over ‘normaal’ gedrag. Wat voor de één ‘normaal’ is, zou voor een ander misschien wel lastig, of zelfs beledigend kunnen zijn. Probeer in het gesprek te sturen naar een ‘open’ houding als oplossing. Het gaat er bij respect om, dat je niet allemaal hetzelfde hoeft te vinden, MAAR dat je niet meteen oordeelt over het gedrag van anderen. 

Voorbeeld reflectievragen:
  • Wat is normaal?
  • Op welk gedrag word je zelf we eens aangesproken?
  • Snap je hoe dat over kan komen? Dat sommige mensen het niet begrijpen?
  • Is het negatief bedoeld?

  • Kun je zelf iets bedenken dat in sommige gevallen ‘verkeerd’ zou kunnen overkomen?
  • Zou het je moeite kosten om je mening voor je te houden?
  • Wat zou er gebeuren als je eerst een vraag zou stellen in plaats van een oordeel geven?

Slide 6 - Slide

Gebruik eventueel deze lege slide voor eigen toevoegingen. Of delete hem als je hem niet nodig hebt!