The Netherlands Red Cross
Digital teaching resources about humanitarian aid of the Red Cross. Join us!

Aardbeving Turkije Syrië - Februari - 2023

Aardbeving Turkije Syrië
februari 2023

Zo helpt het Rode Kruis de slachtoffers

1 / 15
next
Slide 1: Slide
WereldoriëntatieMiddelbare schoolBasisschoolPraktijkonderwijsvmbo, mavo, havo, vwoGroep 1-8Leerjaar 1-6

This lesson contains 15 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 15 min

Items in this lesson

Aardbeving Turkije Syrië
februari 2023

Zo helpt het Rode Kruis de slachtoffers

Slide 1 - Slide

Het is alweer een half jaar geleden dat het noodlot toesloeg. Meer dan 55.000 mensen kwamen om het leven, de bevingen raakten zeker 17 miljoen mensen. 

Het Rode Kruis kwam direct in actie met 216.000 vrijwilligers en medewerkers. 
februari 2023
Zuid-Turkije 
en 
Noord-Syrië
Kracht: 7,8
200.000 
verwoeste gebouwen
17 miljoen getroffen mensen

Slide 2 - Slide

Het Rode Kruis
Het leven van miljoenen mensen in Turkije en Syrië ligt in puin, letterlijk. In een paar seconden hebben meerdere aardbevingen alles verwoest. Tienduizenden mensen overleefden het niet.


Hoe kan het Rode Kruis
helpen in rampgebieden?

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions

Wat weet je over de
allesverwoestende aardbeving?

Slide 4 - Mind map

Wat weten de leerlingen al/nog over de aardbeving? Is het nog top of mind of zijn ze het al vergeten?

Tenminste 6,5 miljoen mensen in Syrië en Turkije kregen het afgelopen half jaar hulp van het Rode Kruis. Die hulp is hard nodig, want aardbevingen richtten daar grote verwoestingen aan. Het Rode Kruis staat klaar voor de slachtoffers, met eten, medische zorg en mentale hulp.    
Zoek- en reddingsacties

Slide 5 - Slide

Direct na de aardbeving is alle hulp nodig. Er liggen nog altijd mensen onder het puin en elke minuut telt... Daarom kwamen ook Orly, Balam, July en Rex aan het helpen. Deze reddingshonden zijn gespecialiseerd in het zoeken naar mensen. Ze zijn speciaal naar Turkije gekomen om mensen onder het puin te vinden, samen met het reddingsteam van het Mexicaanse Rode Kruis.

Eerste hulp
Maar ook mentale steun

Slide 6 - Slide

Eerste hulp voor gewonde mensen. Maar ook mentale steun. 
Een trilling, een vreselijk kabaal, een stofwolk, en dan is plotseling niets meer hetzelfde. Een zware aardbeving gaat mensen niet in de koude kleren zitten. 

Daarom zorgen onze hulpverleners niet alleen voor levensreddende hulp, maar ook voor mentale steun. Ze bieden slachtoffers een arm om de schouders, kinderen een veilige plek om te spelen en een luisterend oor. 

Daarnaast zorgen we dat onze eigen hulpverleners steun krijgen bij het verwerken van alle gebeurtenissen.

 In een aantal moeilijk bereikbare gebieden staan mobiele gezondheidsklinieken, hiermee hielpen Rode Kruis-hulpverleners 47.000 mensen.
Hulpgoederen: eten, dekens, drinkwater en kleding
Tijdelijk onderdak:
tenten en slaapzakken

Slide 7 - Slide

We delen warme maaltijden, schoon drinkwater en kleding uit. We zorgen voor tijdelijk onderdak, zoals tenten.

Het Rode Kruis in Turkije richt zich vooral op voedselhulp. Zij deelden maar liefst 416 miljoen maaltijden uit in het afgelopen half jaar. 

Slide 8 - Slide

In Hatay is de meeste schade. Van alle gebouwen is 95% ingestort. Veel inwoners zijn vertrokken uit het gebied, de achterblijvers, onder wie ook veel Syrische vluchtelingen, wonen in containers. 

De wederopbouw zal nog jaren duren. Alles moet opnieuw worden gebouwd, zoals huizen, wegen, waterleidingen, bruggen, scholen...
Onze Rode Kruis vrijwilligers staan dag en nacht klaar om de getroffen mensen te helpen. Waar we vaak niet bij stil staan, is dat ook onze vrijwilligers misschien familieleden zijn verloren of geen huis meer hebben en tóch staan ze voor iedereen klaar!

Slide 9 - Slide

Nederlandse Rode Kruis vrijwilligers sturen?
Als in een land een ramp gebeurt, dan regelt het lokale Rode Kruis de hulpverlening. En dat is maar goed ook, want het lokale Rode Kruis kent het land en weet wat er nodig is.

Het lokale Rode Kruis (of de Rode Halve Maan) zet eerst eigen hulpverleners in, en daarnaast kan het zijn Rode Kruis-verenigingen uit andere landen gevraagd worden om hulpverleners te sturen. Dat zijn vaak hulpverleners die speciale vaardigheden hebben, denk aan hulpcoördinatoren, waterspecialisten of getrainde zoekteams. Zo is er op dit moment een reddingsteam met honden van het Mexicaanse Rode Kruis aan het helpen in Turkije, en zijn onze Libanese reddingswerkers hard aan het werk in Syrië.

Het Nederlandse Rode Kruis stuurt dus niet zomaar vrijwilligers richting een rampgebied. We sturen alleen de hulpverleners waar het lokale Rode Kruis om vraagt, en daarbij gaat het meestal om mensen met een specialisme dat ter plekke nodig is.
voor
na
schatting
Hulp vanuit de ruimte

Slide 10 - Slide

Helpen vanuit de ruimte
In Syrië en Turkije krijgen onze hulpverleners hulp van apparaten die duizenden kilometers boven ons hoofd zweven: satellieten. 

Om de schade van een ramp te bepalen bekijkt ons technische team de satellietbeelden met beschadigde gebouwen in het getroffen gebied. Ze vergelijken deze beelden van voor en na de ramp. Zo kunnen ze in kaart brengen hoeveel woningen en gebouwen zijn beschadigd en waar de nood het hoogst is. Dat communiceren ze met de hulpverleners terplekke. 

Het voorbeeld is van de aardbeving op Sint Maarten in 2017. 

Slide 11 - Video

Video: 12 uur na een ramp
Direct na de aardbeving komen hulpverleners van het Rode Kruis in Syrië en Turkije in actie. Maar hoe help je mee als je 4.000 kilometer verderop zit? Joost laat zien hoe de eerste uren na de aardbeving eruitzagen bij het Rode Kruis in Nederland.

Slide 12 - Slide

Vraag: valt de leerlingen iets op aan het gebruik van de Rode Kruis en de Rode Halve Maan? Omdat Turkije en Syrië islamitische landen zijn gebruiken zij de halve maan i.p.v. het kruis. Dit komt omdat ze vinden dat het veel lijkt op het christelijke kruissymbool, al heeft dat er in feite niets mee te maken. De maan komt weer voort uit de omgekeerde Turkse vlag en heeft dus ook niets met de islam te maken. Landen staan vrij om zelf te kiezen, maar de betekenis is hetzelfde.  
"Mijn naam is Mohamed Hawout en ik ben hulpverlener van de Syrische Rode Halve Maan. We hebben een trouwlocatie omgebouwd tot opvanglocatie, hier slapen 50 families. Ik ben lid van het medische team en wij verzorgen de gewonde mensen en zorgen voor warme maaltijden."

Slide 13 - Slide

Mohamad Hawout, medical mobile team leader. The wedding hall has now turned into a shelter. 50 families now live inside the wedding hall, sleeping on the floor, under tables, on the tables, and wherever they can find space. Still, 2 weeks after the earthquake, people are seeking medical attention for the first time with injuries from the earthquake
"Mijn naam is Yamen Bari, ik ben 12 jaar en woon in Syrië. Mijn school is dicht want het wordt gebruikt als opvanglocatie voor families die hun huis kwijt zijn. Ik ben bang en ik wil heel graag weer naar school.

Slide 14 - Slide

Yamen Bari (12) is missing his school, that has been closed from the day of the earthquake. The last day he attended school, was Sunday, the day before the earthquake happened at night. His school has served as a shelter for people that had to fly their own homes, but now it is empty, but closed. Mohamad’s dream is to become a doctor when he is older. Now he is fearing that the closed school will make it difficult for him to make his dream happen. 

Slide 15 - Slide

Psychosociale ondersteuning
De duizenden naschokken die volgden na 6 februari en de trauma’s die mensen opliepen, zorgen voor onzekerheid en angst bij veel mensen die in het rampgebied wonen. Het Rode Kruis
ziet dat grootschalige mentale en psychosociale hulp de komende tijd hard nodig zijn, anders worden de gevolgen voor diegenen die geraakt zijn door deze ramp nóg groter.

“Het Rode Kruis zette een project op voor volwassenen en kinderen, om hen mentale hulp te bieden, zoals gesprekken met professionals en veilige plekken waar kinderen kunnen spelen. We bereikten daarmee 42.000 mensen in Turkije. Onder hen zijn eerste hulpverleners en mensen die werken in de gezondheidssector. Niet iedereen beseft dat diegenen die hier zoveel werk verzetten, zelf uit het rampgebied komen. Ook zij verloren
vrienden, familie of hun huis. En ook zij hebben steun nodig.”