Watertekort

Online les
Beste leerlingen. We doen een lesje online. Het is allemaal wat nieuw dus we zullen moeten kijken hoe het loopt. Bij elke slide heb ik ook wat ingesproken, dit kun je beluisteren door op de blauwe knop te klikken die je hiernaast ook ziet.

Veel succes! :)
1 / 11
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 11 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Online les
Beste leerlingen. We doen een lesje online. Het is allemaal wat nieuw dus we zullen moeten kijken hoe het loopt. Bij elke slide heb ik ook wat ingesproken, dit kun je beluisteren door op de blauwe knop te klikken die je hiernaast ook ziet.

Veel succes! :)

Slide 1 - Slide

Soms te veel water
Vaak ook te weinig
.. en daar gaat deze les over

Slide 2 - Slide

Waterstress
  • Extreme droogte noemen we waterstress. In principe spreken we hiervan als het invloed heeft op het dagelijks leven, zoals in de zomer van 2018 toen het maanden niet regende.

  • Het onstaat door veranderingen in de waterbalans. Er gaat dan meer water een gebied uit dan dat erin komt.

Slide 3 - Slide

Fysiek watertekort
Economisch watertekort

Slide 4 - Slide

De Rijn op de grens van Nederland en Duitsland

Slide 5 - Slide

Vind je dat Duitsland het water uit de rijn mag pompen voor eigen gebruik? Waarom wel of niet?

Slide 6 - Open question

Landen onderling
  • Landen kunnen op verschillende manieren met hun water omgaan. Er is één probleem: rivieren stromen meestal door meerdere landen.

  • Sommige landen doen aan territoriale soevereiniteit. Die landen zeggen eigenlijk: alles op ons grondgebied is van ons, dus ook het water.

  • Andere landen doen aan territoriale integriteit. Die landen zeggen eigenlijk: water is niet ván iemand, dus we moeten samen afspreken hoe we het gebruiken.

Slide 7 - Slide

Hiernaast zie je de loop van de Nijl, een rivier die je ongetwijfeld kent. De rivier begint in het tropische regenwoud van Afrika en stroomt door Ethiopie en Sudan, twee van de armste landen ter wereld, voordat hij bij Egypte de Middellandse zee in stroomt. Heel veel mensen zijn afhankelijk van deze rivier. Hoe denk je dat landen ermee omgaan?
Egypte
Ethiopië
Voorstander van territoriale integreteit
Voorstander van
territoriale soevereiniteit
Delta
Middenloop
Meeste verdamping
Economisch watertekort
Fysiek watertekort

Slide 8 - Drag question

Wat doen mensen?
Irrigatie
Irrigatie is wanneer mensen water op hun landbouwgrond pompen om planten te laten groeien. Er zijn verschillende manieren. In arme landen zetten ze landbouwgrond onder water. In Nederland spuiten we het water in de grond. Dan verdampt het minder snel! Als water verdampt, blijft bovendien vaak wat kalk achter. In de badkamer zie je dit ook vaak. Deze kalk kan ervoor zorgen dat planten slechter gaan groeien. Dat noem je verzilting.
Stuwdammen
Met stuwdammen kun je water vasthouden. Dat kun je dan opdrinken, gebruiken voor irrigatie of gebruiken om stroom mee op te wekken. Maar zijn de landen verderop aan de rivier daar wel zo blij mee? En wat vinden vissen daarvan? Of de mensen die hun huizen uit moesten om de dam te bouwen? En dan is er ook nog verdamping, dat gaat vrij hard uit een stuwmeer.
Watergerbuik
Mensen gebruiken zelf ook water. Laat jij de kraan lopen als je je tanden poetst? In Nederland is water genoeg, dus op zich kan dat. Maar is het slim? En hoe moet dat in andere landen?

Slide 9 - Slide

Bedankt voor jullie aandacht!
Voor mij is het ook nieuw om op deze manier les te geven. Het zou kunnen dat we dat vaker moeten gaan doen als de school langer dicht blijft. Wat vond je ervan? Kan er iets beter?

Slide 10 - Slide

Online lessen! Graag uw mening..

Slide 11 - Open question