Brein bij LVB en MVB

Brein bij LVB en MVB
1 / 17
next
Slide 1: Slide
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 1-3

This lesson contains 17 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 50 min

Items in this lesson

Brein bij LVB en MVB

Slide 1 - Slide

LVB
Een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) uit zich in een IQ-score tussen de 50-70. Hierdoor kan de maatschappij soms ingewikkeld en verwarrend zijn, waardoor het lastig is om goed mee te draaien. Een baan vinden (en houden), omgaan met financiën en het onderhouden van het sociale netwerk, zijn allemaal zaken die om extra ondersteuning vragen.

Slide 2 - Slide

MVB
Mensen met een matig verstandelijke beperking (MVB) lopen in de vroege ontwikkeling vaak al achter op leeftijdsgenoten. Er ontstaan o.a. problemen op het gebied van sociale en communicatieve vaardigheden. Vaak is er een lange leerperiode nodig om bepaalde vaardigheden aan te leren. Dagelijkse structurele ondersteuning op verschillende gebieden (zelfzorg, dagindeling, huishouden) is nodig. Een MVB uit zich in een IQ- score tussen de 35 en 50.
(Denkwijze van kind 4 tot 7 jaar)

Slide 3 - Slide

Oorzaken LVB en MVB
Een lvb kan ontstaan door verschillende biologische factoren, zoals een genetische afwijking, ziekte van de moeder tijdens de zwangerschap, en blootstelling aan giftige stoffen als alcohol, drugs en medicijnen tijdens de zwangerschap. Een lvb kan ook het gevolg zijn van een hersenbeschadiging door zuurstofgebrek tijdens de geboorte, een hersenbloeding of een ongeluk.

Slide 4 - Slide

LVB
Een LVB is meer dan het hebben van een lagere intelligentie. Ook een beperking in de adaptieve vaardigheden spelen een cruciale rol. Als we het hebben over adaptieve vaardigheden, dan bedoelen we conceptuele, sociale en praktische vaardigheden.

Slide 5 - Slide

LVB
Alleen een IQ-score is niet genoeg om te bepalen welke ondersteuning nodig is. Ook de inschatting van het verminderde sociaal aanpassingsvermogen is hiervoor belangrijk.


Slide 6 - Slide

LVB
Cognitieve ontwikkeling
Een licht verstandelijke beperking uit zich in een IQ-score tussen de 50 en 70. In Nederland kunnen mensen met een IQ-score tussen de 70 en 85 die eigenlijk zwakbegaafd zijn en (ernstige) bijkomende problematiek hebben, eveneens gebruik maken van de zorg voor mensen met een LVB. Dat is zo geregeld omdat die zorgverlening vaak de beste ondersteuning biedt.

Slide 7 - Slide

LVB
Verminderde adaptieve vaardigheden
  • Conceptuele vaardigheden zoals kunnen lezen, schrijven en rekenen.
  • Sociale vaardigheden; communiceren en oplossen v sociale problemen.
  • Praktische vaardigheden zoals persoonlijke verzorging en gebruik maken van openbaar vervoer.
Een licht verstandelijke beperking ontstaat gedurende de ontwikkelingsperiode, doorgaans is dat tot het 22ste jaar. Dat betekent dat de beperking niet het gevolg is van bijvoorbeeld een ongeluk.


Slide 8 - Slide

LVB
Er zijn in Nederland naar schatting ruim 1 miljoen mensen met een IQ tussen de 50 en 85 met bijkomende problemen. Ongeveer 11.000 kinderen en jongeren raken ernstig in de problemen. Vaak omdat er sprake is van meervoudige complexe problematiek, zoals ernstige gedragsproblemen, verslaving en schooluitval.

Slide 9 - Slide

LVB
De precieze omvang van de doelgroep is niet bekend:
  • Veel mensen met een LVB doen moeite om hun beperkte verstandelijke vermogens te verhullen en hebben geleerd zich streetwise te gedragen.
  • Als mensen met een LVB geen hulpvraag hebben (door bijvoorbeeld een steunend netwerk) wordt de LVB vaak niet herkend.
  • Er is nog weinig ervaring met instrumenten die (beperkte) adaptieve vaardigheden kunnen meten.
  • Het IQ van inwoners van Nederland wordt natuurlijk niet standaard gemeten en geregistreerd.

Slide 10 - Slide

Communicatie bij MVB
De communicatie met mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking verloopt totaal anders. Vaak is er bij de cliënt sprake van gebrekkige spraak, een andere lichaamstaal en uiten zij gevoelens en emoties anders.

De signalen die mensen met een VB geven zijn vaak moeilijk waarneembaar en lastig te herkennen of interpreteren (Medische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, Braam e.a. 2014). Ook kunnen neurologische, motorische, zintuiglijke en psychiatrische stoornissen de communicatie verstoren.

Slide 14 - Slide

Communicatie MVB
Veel voorkomende valkuilen in de communicatie met mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking zijn:

  • Overschatting (het ontwikkelingsprofiel is disharmonisch)
  • Sociaal gewenst gedrag (pleasen)
  • Napraten
  • Vertraagde informatieverwerking

Slide 15 - Slide

Tips bij communicatie MVB

Zelfreflectie: Ben ik goed afgestemd op deze persoon?
Wees ontvankelijk voor de communicatieve signalen
Gebruik eenvoudige woorden en korte zinnen
Vermijd ontkenningen (dit is te ingewikkeld)
Wacht minimaal enkele seconden met een reactie (ivm de vertraagde informatieverwerking van de client)
Herhaal regelmatig wat er besproken is
Vul de verbale communicatie aan met lichaamstaal of visuele ondersteuning (gebaren, mimiek, pictogrammen)

Slide 16 - Slide