H4 les 2- Betoog

Betoog schrijven H4
Typ een inleiding bij de stelling: "ontwikkelingshulp moet afgeschaft worden" (je bent voor). 
Lees je twee boeken uit, vul je boeken in in de tabel in de samenwerkingsruimte van Microsoft Teams --> Ik laat het je even zien!
  Volgende week lever je de schrijfopdracht in bij de twee gelezen boeken!
1 / 15
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavoLeerjaar 4

This lesson contains 15 slides, with interactive quiz and text slides.

Items in this lesson

Betoog schrijven H4
Typ een inleiding bij de stelling: "ontwikkelingshulp moet afgeschaft worden" (je bent voor). 
Lees je twee boeken uit, vul je boeken in in de tabel in de samenwerkingsruimte van Microsoft Teams --> Ik laat het je even zien!
  Volgende week lever je de schrijfopdracht in bij de twee gelezen boeken!

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Slide

Voorbeeld #1
Tijdens de economische crisis in Nederland werd er heel veel bezuinigd door het Kabinet Rutte II. Vooral in de zorg. ‘De zorg wordt kapot bezuinigd’ hebben veel kamer leden gezegd. Zeker Geert Wilders was het hier niet mee eens. Dit was ook de reden waarom het kabinet Rutte I was gevallen, omdat de PVV hun steun hebben ingetrokken na mislukte besprekingen over de begroting. Wilders vond dat Nederland moest gaan bezuinigen op ontwikkelingshulp. Ontwikkelingshulp moest afgeschaft worden. Ik ben het hier mee eens omdat ik vind (zeker in tijden van crisis) dat je je eigen mensen eerst financieel moet ondersteunen.  
 
 
geschiedenis!

Slide 3 - Slide

Voorbeeld #2
Ontwikkelingshulp is de hulp die wordt geboden aan ontwikkelingslanden om er structureel de achterstand te bestrijden in de economische ontwikkeling of in sectoren zoals onderwijs, gezondheidzorg en dergelijke. Ontwikkelingshulp wordt in Nederland ontwikkelingssamenwerking genoemd en het valt onder het ministerie van buitenlandse zaken. Het belangrijkste doel van de Nederlandse ontwikkelingshulp is armoedebestrijding. Binnen de politiek en de maatschappij zijn er veel discussies over de effectiviteit van ontwikkelingshulp, omdat de hulp geen effect heeft op de economische groei van een land, de hulp bevordert corruptie en ontwikkelingshulp gaat vooral op aan organisatiekosten. Daarom vind ik dat ontwikkelingshulp afgeschaft moet worden. 
informatief!

Slide 4 - Slide

Voorbeeld #3
Veel ontwikkelingslanden hebben een tekort aan bijvoorbeeld leraren in het onderwijs en doctoren in de gezondheidszorg. Alle landen in het continent Afrika behoren tot ontwikkelingslanden en ook een groot deel van Azië bestaat uit ontwikkelingslanden. Eigenlijk is er in elk continent wel een land die financiële hulp nodig heeft en dat begint steeds meer een probleem te worden. In 2016 besteedde Nederland alleen al ongeveer vijf miljoen euro aan deze ‘ontwikkelingssamenwerking’. Doordat veel landen hun steentje willen bijdragen aan deze landen in nood, neemt het beschikbare geld voor andere dingen af. Hierdoor zullen sommige landen uiteindelijk te weinig geld hebben voor andere dingen binnen hun eigen land. Ontwikkelingshulp moet dus afgeschaft worden.   
 
 
Actueel?

Slide 5 - Slide

 Voorbeeld #4
Ontwikkelingshulp begint een probleem te worden. Jaarlijks geven veel landen hulp (met name financiële hulp) aan ontwikkelingslanden. Terwijl volgens veel critici deze ontwikkelingshulp geen vooruitgang maken. Met de stelling 'Ontwikkelingshulp moet worden afgeschaft' ben ik het daarom eens. Bovendien zullen wij nooit weten of al ons geld wel echt uitgaat naar de gemeende doeleinden. Hierom is ontwikkelingshulp over het algemeen overbodig.   
Actueel?

Slide 6 - Slide

Voorbeeld #4
Ontwikkelingshulp. Iedereen kent het wel. Van niet nutteloze inzamelingsacties waarvan het geld later altijd verkeerd besteed wordt. De landen zouden zelf hun eigen economie op orde moeten krijgen, om zo het land te verbeteren. Daarom is de stelling: ‘’ontwikkelingshulp moet afgeschaft worden’’. In dit betoog geef ik argumenten waarom dat zou moeten. 

Slide 7 - Slide

Wat kan beter aan de inleidingen?

Slide 8 - Open question

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Slide

Beter: i.p.v. 'ik vind dat...' 'Het afsteken van vuurwerk door particulieren....'

Slide 13 - Slide

Middenstuk en slot... dat oefenen we een volgende les! Bekijk jouw eigen inleiding en noteer wat je zou verbeteren... 

Slide 14 - Slide

Wat nu te doen...
  • Betoog vervolg = volgende week 
  • Periode 3: Schrijfopdracht (zie ELO-> SW-periode 4 )
  • Boeken inschrijven in Class Notebook, 14 april deadline schrijfopdracht
  • Nadenken over een groepje om mee samen te werken (groepjes van 4 mag!)

Slide 15 - Slide