persbericht

1 / 17
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolvwo

This lesson contains 17 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Valkuil 1
Het nieuws staat niet bovenaan
. Een persbericht schrijven betekent: beginnen met het nieuws. En dus niet met onbelangrijke achtergrondinformatie. 

Slide 2 - Slide

Voorbeeld
Samen werken aan een betere wereld
Wat is jouw wens voor een betere wereld? En op welke manier wil jij daar een steentje aan bijdragen? Leerlingen van drie klassen van het Van Malleland gingen vrijdag 6 september met deze vragen aan de slag.

Slide 3 - Slide

....
Samen met wethouder M. Wegens-Geluk stopten ze hun wens voor 2030 in de ‘timecapsule’. Een tijdcapsule die dit jaar langs alle gemeenten reist en waar burgemeesters hun wens in kunnen posten. De capsule met daarin alle wensen om samen een betere wereld te realiseren wordt in 2030 opengemaakt.

Slide 4 - Slide

valkuil 2
Het nieuws ‘bekt’ niet lekker.

Slide 5 - Slide

voorbeeld
DOMO heeft een belangrijke internationale prijs gewonnen voor de veranderaanpak die het faciliteert voor het vormgeven van strategisch onderwijsbeleid binnen VO-instellingen. De aanpak, gebaseerd op een community based veranderbeweging, is beloond met de Gold Impact Facilitation Award. 

Slide 6 - Slide

valkuil 3
Het persbericht is moeilijk leesbaar doordat je denkt als ‘zender’.

Slide 7 - Slide

voorbeeld
Vanavond is het Maximum Medisch Centrum het startsein gegeven voor de ontwikkeling van een Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik. Dit gebeurde tijdens het symposium ‘Ken uzelf’, in aanwezigheid van Eindhovens wethouder Zorg en Welzijn Annelies van der Schoot  en vertegenwoordigers uit de wetenschap, de beroepspraktijk en het bedrijfsleven. Medische zorgverleners, patiënten en consumenten kunnen de door TNO en MMC geïnitieerde gids gebruiken als handvat voor het gebruik van probiotica bij een antibioticabehandeling.

Slide 8 - Slide

Moeilijk, moeilijk...
• Omdat je -soms al heel lang - bij het nieuws bent betrokken, kun je niet goed inschatten wat voor een lezer interessant is.
 
Je hoort de stem van je docent, …., ...  in je hoofd. 
• In gedachten hoor je ook de mensen over wie het gaat; die hebben je soms chique woorden verteld welke info zeker in het nieuwsbericht moet.

Slide 9 - Slide

invalshoek
Wat is het nieuws?
Deze vraag is moeilijker te beantwoorden dan je denkt.
Omdat je als schrijver vaak zelf bij het persbericht bent betrokken, is het moeilijk om in te schatten wat een buitenstaander interessant vindt.
Hoe vind je nu de juiste invalshoek? Het nieuws dat een groot publiek aanspreekt, is vaak datgene wat je in de kroeg aan vrienden zou vertellen over je onderwerp.

Slide 10 - Slide

voorbeeld
Van Malleland-scholieren vullen tijdscapsule met wensen voor beter wereld

Eindhoven – Leerlingen van drie klassen van het Van Malleland hebben hun persoonlijke wensen voor een betere wereld samen met wethouder Marty Wegens-Geluk in een tijdcapsule gestopt, die pas in 2030 wordt geopend.

Slide 11 - Slide

doel
Hoop je dat de journalist een reportage schrijft naar aanleiding van je persbericht, of iemand interviewt? Wil je iets aankondigen in een krant of op een website? 
Als je vooraf je doel van je persbericht vaststelt, kun je daarop inspelen bij het schrijven.

Slide 12 - Slide

de kop en de lead schrijven
Plaats zo veel mogelijk belangrijke info in de kop en de lead. 
 Deze vragen helpen daarbij
• Wat is er gebeurd/of gaat er gebeuren?
• Wie gaat het doen?/of heeft het gedaan?
• Waar is het gebeurd?

Slide 13 - Slide

maak het bericht oprolbaar
Na het schrijven van de kop en de lead geef je antwoord op de meest belangrijke vragen die overblijven uit de 5w’s en h.
• Wanneer is het gebeurd/gaat het gebeuren? 
• Waarom is het gebeurd?
• Hoe is het gebeurd?

Slide 14 - Slide

....
De scholieren hebben de tijdcapsule gemaakt vanwege de Global Goals, een lijst met doelen voor een betere wereld in 2030 die is opgesteld door de Verenigde Naties.
De leerlingen van het VML kozen  vrijdag uit 17 toekomstwensen hun favorieten en stopten deze in de capsule. Ook wethouder M. Wegens-Geluk voegde een wens voor 2030 toe.
In de komende weken reist de capsule door verschillende Nederlandse gemeentes om deze doelen onder de aandacht te brengen bij wethouders en burgemeesters. Daarna wordt tijdcapsule begraven.

Slide 15 - Slide

herschrijven 1
Gebruik de taal van je neefje van 12.

Slide 16 - Slide

herschrijven 2
schrap de docent, ... 

Slide 17 - Slide