Gezinspedagogiek

Gezinspedagogiek 
1 / 22
next
Slide 1: Slide
ontwikkelingspsycholohieHBOStudiejaar 2

This lesson contains 22 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 120 min

Items in this lesson

Gezinspedagogiek 

Slide 1 - Slide

Waar denk je aan bij het begrip gezinspedagogiek?

Slide 2 - Mind map

Wat heb je geleerd tijdens de voorbereiding?

Slide 3 - Mind map

Opvoed dillema's
1:  Het sinterklaasfeest is een kwestie van voorliegen. pag 12

2: Enig kinderen worden verwend. pag 25

3. speelgoedpistooltjes maken agressief. pag 76 

4.  Ruzie tussen kinderen moet je meteen de kop indrukken.


Slide 4 - Slide

Hebben jullie zin in een energizer?
Ja
Yes
Ja genau
uhmmmm ja
Si

Slide 5 - Poll

Slide 6 - Video

Gebruik de theorie en maak je tegenstander af

Slide 7 - Slide

Opvoed dillema's

1. speelgoedpistooltjes maken agressief. pag 76 

2.  Ruzie tussen kinderen moet je meteen de kop indrukken.


Slide 8 - Slide

Neem een snackie en een drankie want het is pauzie

Slide 9 - Slide

De student kan:
Beschrijven wat de situatie/context/systeem van de opvoeder is.

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Slide

Hoe beïnvloedt de opvoedingsstijl de situatie/context/systeem van een opvoeder?

Slide 12 - Open question

Slide 13 - Slide

Er zijn drie theoretische modellen die gezamenlijk het pedagogisch omgevingsperspectief vormen. Dit zijn de modellen van Bronfenbrenner (1979), Belsky (1984) en Sameroff (1975).

Slide 14 - Slide

Model van Belsky
Belsky gaat in zijn sociaal-contextueel procesmodel uit van opvoeding als tweerichtingsverkeer: er is sprake van wederzijdse beïnvloeding tussen opvoeder en kind. De opvoeding van de ouders wordt bepaald door de eigenschappen en het gedrag van het kind en van hun eigen ervaringen uit het verleden en hun eigen persoonlijkheid. Daarnaast zijn ook de mate van sociale steun, kwaliteit van partnerrelatie en het werk van invloed op het opvoedingshandelen van ouders.

Slide 15 - Slide

Model van Sameroff
Sameroff benadrukt dat het kind geen slachtoffer is van de opvoeding waarin ouders de uitkomsten bepalen, maar dat de eigenschappen en het gedrag van het kind bepaald opvoedgedrag uit kunnen lokken. Hij neemt afstand van een hoofdeffect van genen of omgeving en een interactie-effect tussen aanleg en omgeving, omdat deze de relatie niet juist weerspiegelen. Hij stelt dat de verandering onderling afhankelijk zijn van elkaar en elkaar beïnvloeden, wat leidt tot een complexe transactie van aanleg, omgeving en tijd die is vastgelegd in het transactioneel model.  

Slide 16 - Slide

Model van Bronfenbrenner
Bronfenbrenner stelt dat de ontwikkeling van kinderen plaatsvindt als gevolg van een toenemend complexe interactie tussen het zich ontwikkelende individu en personen, objecten en symbolen in zijn onmiddellijke omgeving. Deze interacties, ook wel proximale processen genoemd, vormen de basis voor de ontwikkeling van het kind. Voorbeelden van deze proximale processen zijn het spelen met vriendjes of vriendinnetjes, het lezen van een boek of een activiteit met de vader of moeder. Bronfenbrenner legt sterk de nadruk op de omgeving en heeft deze ook ingedeeld in verschillende ecologische systemen: microsysteem, mesosysteem, exosysteem, macrosysteem en chronosysteem. 

Slide 17 - Slide

Model van Bronfenbrenner
Microsysteem: de opvoedingssituatie waarin het kind zich begeeft en waar het in directe interactie is met de omgeving, zoals in het gezin, op de kinderopvang, op school. 
Mesosysteem: de interactie tussen verschillende opvoedingssituaties, zoals de afstemming tussen ouders en leerkrachten. Een goede interactie tussen microsystemen komt de ontwikkeling van het kind ten goede.
Exosysteem: invloed op de ontwikkeling van structuren waarin het kind niet direct participeert, maar die wel de directe omgeving beïnvloeden, zoals het werk van ouders of de schoolklas van broer of zus.
Macrosysteem: omvat de grote structuren op afstand van het kind, zoals de cultuur of religie. 
Chronosysteem: de historische ontwikkelingen kunnen de omgeving van het kind veranderen, zoals verandering in gezinsstructuur. Dit niveau wordt vaak weggelaten. 

Slide 18 - Slide

Model van Bronfenbrenner
Dit model neemt de ontwikkeling van het individu als uitgangspunt. Vanuit de pedagogiek is de focus op de bredere context waarin alle niveaus met elkaar interacteren. Hiermee lijkt het op de sociologie. De pedagogiek integreert verschillende invalshoeken en de invloed van verschillende ecologische systemen op opvoeding en ontwikkeling.

Slide 19 - Slide

Wat zou je nog willen weten over gezinspedagogiek?

Slide 20 - Mind map

Beschrijf deze dialoogsessie in drie woorden.

Slide 21 - Open question

einde

Slide 22 - Slide