Lesbrief 25 handen wassen

Lesbrief 25 
De Thuiszorg
1 / 17
next
Slide 1: Slide
Zorg en WelzijnMiddelbare schoolvmbo b, kLeerjaar 3

This lesson contains 17 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Lesbrief 25 
De Thuiszorg

Slide 1 - Slide

EHBO
Als je in de zorg werkt, krijg je te maken met EHBO: Eerste Hulp Bij Ongevallen. Bijvoorbeeld als zorgvragers een verwonding hebben. Lichte verwondingen, zoals een snijwond, schaafwond of brandwond, verzorg je zelf. Ook bij verslikken en verstikken moet je direct kunnen handelen.
Niet alle verwondingen mag je zelf behandelen. Zorg er altijd voor dat je weet wat je wel en niet zelf mag doen. En ook wie je moet waarschuwen als er meer hulp nodig is. Als iemand zich verwondt, moet je altijd eerst de basisregels Eerste Hulp toepassen. 

Slide 2 - Slide

Wat is EHBO?

Slide 3 - Mind map

Er zijn vijf basisregels van het verlenen van eerste hulp. Welke zijn dat?

Slide 4 - Open question

Slide 5 - Video

5 basisregels EHBO
  1. Let op gevaar
  2. Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert.
  3. Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting
  4. Zorg voor professionele hulp
  5. Help het slachtoffer waar hij/zij zit of ligt.

Slide 6 - Slide

Helpen bij persoonlijke verzorging 

Slide 7 - Slide

De meeste mensen hebben geen probleem met hun zelfzorg. Als kind leer je jezelf wassen, je tanden poetsen en haren kammen. Ook jezelf aankleden en zelf eten en drinken hoort bij zelfzorg. Je bent dan zelfredzaam, je hebt bij al die handelingen geen hulp nodig.
In de thuiszorg krijg je te maken met mensen die hulp nodig hebben bij de persoonlijke verzorging. Bijvoorbeeld bij het verzorgen van hand en gezicht, aan- en uitkleden en het douchen of het wassen aan de wastafel. Of bij het tandenpoetsen en haren kammen. En bij eten en drinken is vaak hulp nodig. Het gaat meestal om ouderen die door lichamelijke of geestelijke achteruitgang niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen. Maar ook bij jongere mensen kan de zelfredzaamheid soms tekortschieten, bijvoorbeeld als iemand een lichamelijke of verstandelijke beperking heeft.
De meeste mensen hebben geen probleem met hun zelfzorg. Als kind leer je jezelf wassen, je tanden poetsen en haren kammen. Ook jezelf aankleden en zelf eten en drinken hoort bij zelfzorg. Je bent dan zelfredzaam, je hebt bij al die handelingen geen hulp nodig.
In de thuiszorg krijg je te maken met mensen die hulp nodig hebben bij de persoonlijke verzorging. Bijvoorbeeld bij het verzorgen van hand en gezicht, aan- en uitkleden en het douchen of het wassen aan de wastafel, bij eten en drinken is vaak hulp nodig. Het gaat meestal om ouderen die door lichamelijke of geestelijke achteruitgang niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen.  

Slide 8 - Slide

Een zorginstelling werkt meestal met protocollen. Wat is een protocol?

Slide 9 - Open question

Een zorginstelling werkt meestal met protocollen. Dit zijn teksten met regels en richtlijnen waaraan je je precies moet houden als je iemand helpt bij de persoonlijke verzorging.
Zo zijn er protocollen voor:
  • het helpen bij het wassen
  • het helpen bij het aan- en uitkleden
  • elastische kousen (steunkousen) aantrekken
  • het helpen bij mondverzorging
  • het helpen bij haren kammen en borstelen
  • het wassen van de haren van de cliënt
  • het helpen bij het eten en drinken.

Slide 10 - Slide

Wat is een zorgdossier?

Slide 11 - Open question

Zorgdossier
De hulpbehoefte van de zorgvrager kun je lezen in een zorgdossier. Hierin staat welke hulp een zorgvrager nodig heeft. In een zorgdossier staan alle gegevens over de zorgvrager die van belang zijn om de zorg goed te kunnen doen.
Het is belangrijk dat je niet alleen het zorgdossier leest. Je moet ook elke keer aan de cliënt zelf vragen naar zijn wensen en behoeften.

Slide 12 - Slide

Wat is hygiene?

Slide 13 - Open question

Persoonlijke verzorging van een ander begint bij jezelf. Goede hygiëne van jezelf is nodig. Want het is natuurlijk niet prettig voor een zorgvrager als degene die hem helpt zelf niet schoon is. Dus jezelf goed wassen, je haren doen, je handen en nagels verzorgen en zorgen voor goede mondverzorging. De persoonlijke verzorging van een cliënt begint altijd met het wassen van je eigen handen. Het voorkomt besmetting met bacteriën, virussen en micro-organismen. Dit is voor de veiligheid van de zorgvrager erg belangrijk. Voor het professioneel wassen van je handen hebben zorginstellingen ook een protocol.

Slide 14 - Slide

Slide 15 - Link

Slide 16 - Link

Maak de volgende opdrachten:
Blz: 11, 12,13 en 14 

Slide 17 - Slide