Alzheimer cafe

Dementie
1 / 12
next
Slide 1: Slide
MBO

This lesson contains 12 slides, with text slides.

Items in this lesson

Dementie

Slide 1 - Slide

Inhoud
  • Wat is dementie?
  • De verschillende soorten 
  • Algemene informatie bij de verschillende soorten
  • Filmpje
  • Einde 

Slide 2 - Slide

Wat is dementie?
Dementie is een ernstige aandoening waarbij de hersenen signalen niet goed meer kunnen verwerken. Patiënten gaan daardoor geestelijk én lichamelijk achteruit. Dit heeft steeds meer invloed op hun dagelijkse leven. Hoe snel de klachten erger worden, verschilt per persoon en soort dementie. Er zijn namelijk wel 50 soorten dementie, bijvoorbeeld Alzheimer en Parkinson.

Slide 3 - Slide

4 fasen van dementie
Fase 1: De bedreigde ik, bij deze fase merk je nog niet veel. De persoon heeft last van geheugenverlies van recente dingen, is sneller verward en begrijpt dingen minder snel.
Fase 2: De verdwaalde ik, bij deze fase begin je al een stuk meer te merken. De persoon is gedesoriënteerd, weet niet meer welke dag het is, herinnert zich niet meer waar hij of zij woont, en begint soms familie en naasten niet meer te herkennen. Ook beginnen ze zich ongewoon te gedragen en hebben ze een verstoord slaapritme.
Fase 3: De verborgen ik, bij deze fase begint de gezondheid al iets meer af te takelen. De persoon heeft veel hulp en ondersteuning nodig van andere, lichamelijke klachten, onrust/stemmingswisselingen.
Fase 4: De verzonken ik, bij deze fase vergeet de persoon wie hij of zij is. Bijna geen contact meer.

Slide 4 - Slide

Welke 4 soorten van dementie zijn er?
  1. Alzheimer
  2. Lewy-body dementie
  3. Fronto-temporale dementie
  4. Vasculaire dementie

Slide 5 - Slide

Alzheimer
Dit plaatje schetst een goed beeld van wat alzheimer nou eigenlijk doet met je brein. 
De ziekte van Alzheimer begint meestal in de temporale kwabben, daar waar het geheugen en het verwerken van informatie wordt geregeld. 
Bij de ziekte van Alzheimer gaan zenuwcellen in de hersenen verloren doordat eiwitten stoppen met normaal functioneren.

Slide 6 - Slide

Vasculaire dementie
Mensen kunnen door een beroerte of hersenbloeding een verkalkte ader krijgen. De vaten in de hersenen raken dan verstopt en hierdoor kan bepaalde informatie niet worden verwerkt. Bij dit ziektebeeld is er eigenlijk geen volgorde op de fases van dementie. Het kan een periode heel goed gaan en de andere keer wat minder goed. Uiteindelijk zal zullen ze als ze echt verder gaan in de ziekte in de laatste fases ( 3 en 4 ) Ze hebben eigenlijk wel een beetje de zelfde fases als Alzheimer maar dan niet op volgorde.

Slide 7 - Slide

Fronto-temporale dementie
FTD staat ook wel bekend als de ziekte van Pick (spreek uit: Piek) of frontaalkwabdementie. Bij deze vorm van dementie zijn vooral de hersengebieden beschadigd die verantwoordelijk zijn voor besluitvorming en gedrag, emotionele reacties en taalvaardigheid. Kenmerkend voor FTD is vooral persoonlijkheids- en gedragsverandering. Het geheugen is vaak nog relatief goed.

Slide 8 - Slide

Lewy-body dementie
Ongeveer vijftien procent van de mensen met dementie heeft Lewy body dementie. Kenmerkend voor deze ziekte is dat de symptomen van uur tot uur en van dag tot dag kunnen wisselen. Mensen met deze vorm van dementie vertonen vaak ook een aantal symptomen van de ziekte van Parkinson, zoals spierbevingen, stijfheid en een gebogen lichaamshouding.

Slide 9 - Slide

Begeleiding bij de vormen
Begeleiding bij alzheimer: Beelden van vroeger terughalen, kom in beweging, gebruik humor en lach met elkaar, blijf de zintuigen zoveel mogelijk stimuleren en praat in korte bondige zinnen.
Begeleiding bij vasculaire dementie: Verdere schade zoveel mogelijk proberen te beperken, als de persoon een slechte levensstijl heeft zal hij dit moeten aanpassen.
Begeleiding bij FTD: Stimuleer een gevoel van positieve zelfwaarde, creëer een veilige omgeving, ga naar een dagbesteding en onderhoud contacten en communiceer met andere.
Begeleiding bij Lewy-body dementie: Probeer mee te gaan in haar belevingswereld en haar gevoelens te erkennen. Geef een verklaring voor wat ze ervaart, die in haar ogen logisch is. Heeft je naaste een mooie hallucinatie, kijk dan eens of je erin mee kan gaan wat ze ziet. 

Slide 10 - Slide

Filmpje

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Slide