Gesloten koffers - Sylvia Pessireron

Beeld bij je boek
Gesloten koffers - Sylvia Pessireron
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Aanbevolen door
  • Adriaan van Dis
1 / 10
next
Slide 1: Slide
NederlandsMaatschappijwetenschappen+1Middelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4-6

This lesson contains 10 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 20 min

Introduction

De Molukse knil-soldaat Itja Hatuopar voelt zich afgedankt. Volkomen onverwacht zijn hij en zijn wapenbroeders bij aankomst in Nederland ontslagen. Weggestopt in een barakkenkamp, ergens in de Betuwe, zonder inkomsten en met een verbod om te werken, merkt Itja dat de Molukkers helemaal niet welkom zijn. Verbitterd weigert hij zich neer te leggen bij de strenge leefregels. Zijn vrouw Ina doet haar best om hun dochters en zonen een toekomst te geven. Ze kan niet voorkomen dat haar gezin terechtkomt in een draaikolk van botsende belangen. Een extreme verzetsdaad zet de familieband op scherp.

Items in this lesson

Beeld bij je boek
Gesloten koffers - Sylvia Pessireron
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Aanbevolen door
  • Adriaan van Dis

Slide 1 - Slide

Adriaan van Dis' top 5
Beeld en Geluid op school vroeg schrijvers hun favoriete top 5 samen te stellen. Welke boeken móeten gelezen worden, zijn urgent? Wij zoeken er beelden bij zodat je al vooraf kunt zien waarom dit boek écht enorm de moeite waard is. Zie hier de top 5 van Adriaan van Dis.

  • Roofstaat - Ewald Vanvugt
  • Tussen de wereld en mij - Ta-Nehesi Coates
  • Gesloten Koffers - Sylvia Pessireron 
  • Max Havelaar - Multatuli
  • Wij slaven van Suriname - Anton de Kom
  • Rampokan - Peter van Dongen
  • Ik ga dood om jullie hoofd - Edgar Cairo


Slide 2 - Slide

Het verhaal....Historische context, tijdsgeest:
Gesloten Koffers van Sylvia Pessireron is een historische roman over een Moluks gezin dat vanuit de Molukken in een barakkenkamp in Nederland terecht komt. Net als andere Molukkers hoopte de familie Hatuopar dat hun verblijf in het kille Nederland tijdelijk zou zijn en dat zij snel terug konden keren naar een onafhankelijke Molukse Republiek. 

In dit fragment zien we hoe een van de eerste groepen Molukkers in Nederland aankwam en hoe zij werden opgevangen.


Bron: Polygoon Hollands Nieuws, 30-03-1951

Slide 3 - Slide

Motivatie van Adriaan van Dis
Een roman, maar ook een beetje een geschiedenisboek, over de Molukkers in Nederland. In Gesloten Koffers vloeien verbeelding en koloniale geschiedenis schrijnend samen. Het is een historische roman over een Moluks gezin, dat, weggestopt in een barakkenkamp, zich moet schikken in de kilte van het naoorlogse Nederland. 

Nu ik na jaren het boek weer doorblader, voel ik opnieuw de verontwaardiging die me tijdens de eerste lezing overviel… KNIL-soldaten die met valse verwachtingen naar Nederland kwamen, wachtend op terugkeer naar een vrije Molukse republiek die alleen op papier bestond, ontslagen als militair en gedegradeerd tot een vluchteling die niet mag werken, geïsoleerd in kampen waar de vrouwen niet zelf mochten koken en veroordeeld werden tot Hollandse pot… 

Slide 4 - Slide

Het boek wordt heel kalm verteld, maar al lezend kreeg ik steeds meer zin zelf een trein te kapen. Verbittering, het verlangen naar verzet en het stellen van een extreme daad spelen dan ook een grote rol in dit aangrijpende verhaal. Hoe mooi zou het zijn als alle geschiedenisleraren dit boek lazen en het verhaal doorgaven aan hun leerlingen – ook migranten en nieuwkomers zullen zich erin herkennen. 

- Adriaan van Dis -
Motivatie van Adriaan van Dis

Slide 5 - Slide

De Molukse kwestie
Hoe zat het nu precies? Het is inmiddels 70 jaar geleden dat de eerste Molukse families in Nederland aankwamen. Ze dachten dat ze tijdelijk in Nederland terecht kwamen, maar sommigen gingen nooit meer weg. Een gemakkelijke tijd was het zeker niet. De erkenning van het leed lijkt nu pas te komen.

Bron: NOS Journaal 20:00 uur 20 uur Journaal | 2021-03-21

Slide 6 - Slide

Gedwongen armoede, trots en verzet
In Gesloten koffers vertelt Sylvia Pessireron het verhaal van de familie Molukse Hatuopar die werd opgevangen in een Barakkenkamp in de Betuwe. In wat voor soort omgeving leefden zij en hoe werden ze behandeld door de Nederlanders? 

In dit fragment vertellen Nederlandse Molukkers hun herinneringen aan de 'woonoorden' waarin zij werden opgevangen. Die waren, net als het kamp van de familie Hatuopar, niet fijn om in te wonen. In combinatie met het ontslag uit Nederlandse militaire dienst en de slechte, ongastvrije en beklemmende 'ontvangst' in Nederland, ontstond het eerste Molukse verzet.


Bron: Molukkers in Nederland: 70 jaar op weg naar huis, BNNVARA, 19-06-2021

Slide 7 - Slide

Gedwongen armoede, trots en verzet
De omstandigheden van de Molukkers in Nederland was erbarmelijk. Langzaam maar zeker ontstond er verzet. De Nederlandse bevolking leek begrip te hebben voor de situatie van de Molukkers, maar de overheid niet. Die sloeg keihard terug.

OPDRACHT:
Je kunt deze kwestie van verschillende kanten bekijken: De Molukkers mochten blij zijn dat er goed voor hen gezorgd werd of de Nederlanders hadden de Molukkers met veel meer respect moeten ontvangen en behandelen. Schrijf argumenten voor beide perspectieven.

Slide 8 - Slide

Geweld en (legitiem) verzet:
We hebben al gezien dat sommige Molukkers zich begonnen te verzetten tegen hun slechte leefomstandigheden in Nederland. Uiteindelijk zou de Molukse gemeenschap in Nederland geassocieerd worden met gewelddadige acties. In de jaren zeventig hielden treinkapingen en gijzelingen door Molukkers Nederland in zijn greep. 

Schrijfster Sylvia Pessireron legt in dit fragment uit dat die acties niet uit de lucht kwamen vallen. Welke redenen voor verzet kan jij ontdekken in Gesloten koffers?
Bron: Met Vlag en Rimpel - erfgenamen van Indië.
Afl. 2: Kaping als keerpunt, NOT/TELEAC, 30-11-2004)

Slide 9 - Slide