Een Bijlmerliedje - Diana Tjin

Beeld bij je boek
Een Bijlmerliedje - Diana Tjin
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Aanbevolen door
  • Diana Tjin
1 / 9
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4,5

This lesson contains 9 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 25 min

Items in this lesson

Beeld bij je boek
Een Bijlmerliedje - Diana Tjin
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Aanbevolen door
  • Diana Tjin

Slide 1 - Slide

De top 5 van Diana Tjin
Beeld en Geluid op school vroeg schrijvers hun favoriete top 5 samen te stellen. Welke boeken móeten gelezen worden, zijn urgent? Wij zoeken er beelden bij zodat je al vooraf kunt zien waarom dit boek écht enorm de moeite waard is. Zie hier de keuze van Diana Tjin, aangevuld met twee van haar eigen werken: 

  • Het leven is verschrikkulluk - Raoul de Jong
  • Onder de paramariboom - Johan Fretz
  • Het verbrande huis - Bodil de la Parra
  • Het geheim van mevrouw Grünwald - Diana Tjin 
  • Een Bijlmerliedje - Diana Tjin 

Slide 2 - Slide

Motivatie van de schrijfster
Vaak gaan boeken over opgroeien tussen twee culturen in, en zeker als die zich afspelen in de Bijlmer, over armoede, criminaliteit en huiselijk geweld. In dit boek gaat het eens een keer over een Nederlands-Surinaams gezin waarvan de ouders gelukkig getrouwd zijn en waarin er voldoende inkomen is voor een auto en vakanties. De ouders hebben beiden gewoon een baan. Het meisje Sheila en haar drie broers zitten op het gymnasium of zijn al aan het studeren. Het is een vrolijke roman vol van de gebruikelijke puberproblemen, maar dan vanuit een andere invalshoek dan gebruikelijk in de Nederlandse literatuur. Veelzeggend waren de reacties die ik kreeg van Hollandse vriendinnen. Ze zeiden dat ik hun (Nederlandse) puberteit zo raak had beschreven. Een groot compliment.

Slide 3 - Slide

Wie is Diana Tjin?
Diana Tjin  is geboren in Amsterdam in 1961. Haar beide ouders zijn afkomstig uit Suriname. Diana heeft Klassieke Talen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en is momenteel werkzaam als Erfgoed-catalografe bij de Universiteitsbibliotheek van dezelfde universiteit. Zij debuteerde bij uitgeverij In de Knipscheer met het boek Het geheim van mevrouw Grünwald in 2017.
Een Bijlmerliedje is haar tweede roman.

Slide 4 - Slide

De Bijlmer is een stadsdeel ten zuidoosten van Amsterdam, opgezet in de jaren zeventig. De Bijlmer was bedacht als modelwijk waarin de moderne mens zich snel zou thuisvoelen. De praktijk bleek anders: het gebrek aan sociale controle en een algemeen gevoel van onveiligheid staken al snel de kop op en dit onbehagen leidde tot veel leegstand. Veel Surinamers die zich in Nederland vestigden, kwamen in de loop van de tijd terecht in de vele leegstaande appartementen.

Bekijk dit fragment (Standplaats Bijlmermeer, 1995; 01.06 min) voor een eerste indruk van de Bijlmer.
Thema 1: De Bijlmer

Slide 5 - Slide

De Bijlmer kenmerkte zich door veel hoogbouw en veel groenvoorzieningen, waardoor mensen in alle rust  zouden kunnen werken en recreëren. Hoe zou jouw ideale wijk eruit zien? Vind jij veel groen belangrijk, of veel open ruimte? Moeten er speciale voorzieningen komen voor jongeren en hoe voorkom je een ongewenste verkeersdrukte? Wat vind jij belangrijk in je woonomgeving en hoe zou je kunnen voorkomen dat er een gevoel van onveiligheid kan ontstaan, zoals helaas in de Bijlmer wel het geval was? 
Opdracht 1 Een modelwijk

Slide 6 - Slide

Sheila is de hoofdpersoon in de roman en je ervaart als lezer op welke manier zij zich langzaam maar zeker ontwikkelt: coming of age. Aan de ene kant speelt haar afkomst als dochter van ouders uit Suriname en China een rol, anderzijds moet zij ook opboksen tegen haar drie broers. En wat zijn deze jaloers als Sheila wél naar de wedstrijd tussen Ajax en Feijenoord mag, terwijl de drie broers heel jaloers thuis moeten blijven.

Bekijk dit fragment (Sportpanorama, 1979;  01.05 min) om een idee te krijgen van de rivaliteit tussen deze twee voetbalclubs.
Thema 2: Coming of age

Slide 7 - Slide

Tussen haar 12e en 17e ontwikkelt Sheila zich van een jong verlegen meisje tot iemand met een eigen mening en een duidelijke identiteit. In dit proces is zij zich bewust van haar Surinaamse en Chinese afkomst. Nu speelt het verhaal zich af in de jaren zeventig, denk jij dat het land waar je ouders zijn geboren in de 21e eeuw nog steeds een belangrijke en misschien wel negatieve rol speelt in je puberteit?

Onderbouw je standpunt met sterke argumenten en aansprekende voorbeelden.
Opdracht 2: Coming of age

Slide 8 - Slide

Meer fragmenten?
Bekijk dit fragment (Standplaats Bijlmermeer, 1995, 12.06 min) als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van de Bijlmer. Wil je meer lezen over de omstandigheden waarin een Surinaams meisje opgroeit in een witte omgeving, lees dan vooral Het Gym van Karin Amatmoekrim.

Slide 9 - Slide