Wanneer wij samen zijn - Karin Amatmoekrim

Beeld bij je boek
Wanneer wij samen zijn - Karin Amatmoekrim
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Aanbevolen door
  • Shantie Singh
1 / 9
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4-6

This lesson contains 9 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Beeld bij je boek
Wanneer wij samen zijn - Karin Amatmoekrim
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Aanbevolen door
  • Shantie Singh

Slide 1 - Slide

De top 5 van Shantie Singh
Beeld en Geluid op school vroeg schrijvers hun favoriete top 5 samen te stellen. Welke boeken móeten gelezen worden, zijn urgent? Wij zoeken er beelden bij zodat je al vooraf kunt zien waarom dit boek écht enorm de moeite waard is. Zie hier de keuze van Shantie Singh, aangevuld met haar eigen roman De Kier

  • De beroepsherinneraar en andere verhalen - Anil Ramdas
  • Wanneer wij samen zijn - Karin Amatmoekrim
  • Boeroes, een familiegeschiedenis van witte Surinamers - Karin Sitalsing
  • Gebroken wit - Astrid Roemer
  • De kier - Shantie Singh

Slide 2 - Slide

Motivatie van de schrijfster
De roman Wanneer wij samen zijn van Karin Amatmoekrim was een prachtige verrassing voor mij. Ik las deze autobiografische roman over een Javaanse familie die via Suriname in Nederland terecht is gekomen, in de periode dat ik zelf werkte aan een soortgelijk boek over verschillende generaties van een Hindoestaanse familie. Wat geweldig dat zij het Javaanse geluid en deze onbekende geschiedenis op deze manier een gezicht heeft gegeven in Nederland. 

Slide 3 - Slide

Wie is Karin Amatmoekrim?
Karin Amatmoekrim (1976) is geboren in Suriname en opgegroeid in Nederland. In 2011 brak zij op literair gebied door met haar roman Het gym, waarin zij beschrijft hoe een Surinaams meisje zich moet staande houden op het gymnasium. In 2013 verschijnt Een man van veel, een roman die is gebaseerd op een dramatische periode uit het leven van Anton de Kom.

Slide 4 - Slide

In Wanneer wij samen zijn lees je de geschiedenis van een Surinaamse familie, een historie die begint in het Surinaamse Tambaredjo en eindigt in Nederland. De overgang van het ene land naar het andere is ingrijpend: er bestaan andere gewoontes en mensen reageren anders. Dit alles vraagt geduld en het vermogen om met grote veranderingen om te kunnen gaan.

Dit fragment (Bureau Vooroordeel, 2016; 19.46 min) beschrijft enkele verschillen in opvattingen over aanpassing.
Thema 1: Van Paramaribo naar IJmuiden 

Slide 5 - Slide

In het fragment kon je enkele opmerkingen beluisteren over (voor)oordelen over Nederlanderschap. Zo wordt beweerd dat de zwarte mens nooit een Zeeuw kan zijn, omdat hij of zij eenvoudigweg niet in Zeeland is geboren. De vraag is nu wat de Nederlander tot Nederlander maakt. Is de plaats van geboorte doorslaggevend, of gaat het meer om de opstelling ten opzichte van culturele, sociale of politieke opvattingen? Bestaat er eigenlijk wel zoiets als Nederlanderschap? Wat is jouw mening hierover?
Opdracht 1: Van Paramaribo naar IJmuiden

Slide 6 - Slide

Karin Amatmoekrim beschrijft in Wanneer wij samen zijn de manier waarop een familie zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Daarbij zijn er tijden van voorspoed en periodes van tegenslag. Dit alles vindt zijn oorzaak in zaken die binnen een familie spelen, maar zeker ook in invloeden van buitenaf.

In dit fragment (Hallo Holland, 2001; 05.39 min) zie je hoe sterke familiebanden ontwikkelingen kunnen beïnvloeden.
Thema 2: Familie

Slide 7 - Slide

Een logische vraag is hoe belangrijk een familie kan zijn. Is het werkelijk zo dat in de loop van je leven de familie altijd iets is wat blijft, terwijl vriendschappen veranderen of verdwijnen? Wat vind jij belangrijker, je familie of je vrienden? Maar misschien kun je deze soorten relaties niet met elkaar vergelijken en vult de ene juist de andere aan. Hoe sta jij hier tegenover en wat zijn je ervaringen tot op heden?  
Opdracht 2: Familie

Slide 8 - Slide

Meer fragmenten?
Bekijk dit fragment (Hallo Holland, 2011; 24.18 min) als je meer wilt weten over de kracht van familiebanden. Wil je meer perspectieven zien die ingaan op het belang van hechte familiebanden dan moet je zeker Ver van familie van Marion Bloem lezen. 

Slide 9 - Slide

More lessons like this