Pitchen en presenteren deel 2

Pitchen en presenteren
E-Learning
'Het geven van een pitch of presentatie'
1 / 21
next
Slide 1: Slide
ProfielwerkstukMiddelbare schoolvwoLeerjaar 5

This lesson contains 21 slides, with interactive quizzes, text slides and 4 videos.

time-iconLesson duration is: 15 min

Items in this lesson

Pitchen en presenteren
E-Learning
'Het geven van een pitch of presentatie'

Slide 1 - Slide

Onderzoek- & ontwerpcyclus  
Crash Course
Deel 1
Welkom bij de e-learning “Het geven van een pitch of presentatie” hierin krijg je een aantal handvatten en tips voor het geven van een overtuigende pitch of presentatie.

Slide 2 - Slide

Slide 3 - Video

Leerdoelen
Na afloop van deze e-learning kan je
  • in meer details de stappen van de onderzoekscyclus beschrijven,
  • zelfstandig de onderzoekscyclus doorlopen,
  • een verwondering beschrijven waarmee je jouw opdracht kan starten,
  • uitleggen waarom het belangrijk is om te proberen aan te tonen dat je hypothese NIET klopt,
  • uitleggen dat validiteit, betrouwbaarheid en nauwkeurigheid op verschillende momenten in je onderzoek een belangrijke rol spelen en
  • de weg vinden naar andere e-learnings die je verder helpen met verschillende stappen van de onderzoeks- en ontwerpcyclus.





Leerdoelen
Na afloop van deze e-learning kan je:

  • Verschillende technieken combineren om een zeer overtuigende pitch of goede presentatie te geven
  • Handvaten gebruiken om je pitch of presentatie voor te bereiden

Slide 4 - Slide

Onderzoek- & ontwerpcyclus  
Crash Course
Deel 1
In de vorige e-learning leerde hoe je een pitch kan voorbereiden in drie verschillende fases. Het bedenken, het schrijven en het fatsoeneren. De eerste twee fases zijn al behandeld en als het goed is weet je nu hoe je een pitch moet schrijven. Ook leerde je in een vorige e-learingen over het voorbereiden van een presentatie. Nu je de basis van je presentatie of pitch hebt is het tijd om deze te oefenen en verder bij te schaven.
Het fatsoeneren 

Slide 5 - Slide

Onderzoek- & ontwerpcyclus  
Crash Course
Deel 1
Voordat je een pitch of presentatie geeft is het belangrijk dat je deze oefent. Oefen je presentatie of pitch niet alleen voor je computer maar ook voor je spiegels, en een publiek. Dit publiek kan bijvoorbeeld bestaan uit je familieleden, vrienden, voor collega's, voor een docent, etc. Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker de pitch gaat. Je kent de inhoud beter waardoor je meer kan focussen op je lichaamstaal en de reactie van je publiek. Daarom is het geen slecht idee om een paar keer voor de spiegel te oefenen. Pas wel op dat tijdens het oefenen niet enkel op de inhoud van de pitch of presentatie let, maar op je lichaamshouding en tempo.
Oefenen, oefenen, oefen

Slide 6 - Slide

Oefenen met oefenen!
In de volgende video’s wordt de pitch uit de e-learning “Het voorbereiden van jouw pitch” gegeven wat valt je hieraan op?
!
Lichaamstaal
Tijdens het oefenen is het relevant om op je lichaamstaal te letten. Je lichaamstaal is een manier van non-verbale communicatie, maar erg belangrijk. Een groot deel van alle communicatie is, vaak onbewust, non-verbaal. Je brengt een boodschap over door middel van je mimiek, lichaamshouding, gebaren, stemgeluid en oogcontact. Niet gek dus dat je lichaamstaal erg belangrijk is bij presenteren.

Je kunt vaak zien aan iemand of diegene zenuwachtig is. Vaak kijkt diegene vaker naar beneden of naar de presentatie om oogcontact met het publiek te vermijden. Hierbij keer je sneller je rug naar het publiek om de Power Point deels voor te lezen, je houding wordt sneller ingetogen en je hebt geregeld zenuwachtige trekjes met je handen of voeten. Als je weet welke symptomen voorkomen bij nervositeit, kun je er makkelijker iets tegen doen  

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Video

Probeer het zelf!

Wat viel je op aan deze pitch?

Slide 9 - Open question

Onderzoek- & ontwerpcyclus  
Crash Course
Deel 1
Het is je misschien opgevallen dat de pitch erg monotoon klonk. Gebruik maken van intonatie in je stem is een ultieme must bij presenteren en pitchen. Als je gedurende de gehele presentatie monotoon praat, heb je een grote kans dat je publiek afhaakt. Het is het verschil in intonatie dat een verhaal levendig maakt. Je kunt er ook dingen mee benadrukken. Ga de hoogte in met je stem als je ergens de nadruk op wilt leggen en praat juist wat lager als je een statement wilt maken. 
Stemgebruik  
Zorg verder ook tijdens een pitch of presentatie altijd voor een open houding. Een houding waarbij de armen over elkaar of voor de buik worden gehouden, straalt een defensief en ongemakkelijk gevoel uit. Door je handen te gebruiken tijdens het praten, kom je levendiger en enthousiaster over. Hoewel het fijn kan zijn om een papiertje of pen vast te houden, kan dit voor afleiding bij het publiek zorgen. Probeer daarom om je handen vrij te hebben tijdens het pitchen of presenteren.

Houding
Let hier op bij het presenteren!
Het laten vallen van stiltes in je presentatie is heel moeilijk. Als je je mond een paar seconden gesloten houdt, kan dit voelen als enkele minuten. Toch is stiltes laten vallen (op het juiste moment) in een presentatie een goede techniek om weer even de aandacht te trekken van het publiek. Ze worden nieuwsgierig en blijven aandachtig luisteren.
!

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Video

Probeer het zelf!

Wat viel je op aan deze pitch?

Slide 12 - Open question

Onderzoek- & ontwerpcyclus  
Crash Course
Deel 1
Het viel je misschien op dat er veel heen en weer gelopen werd. Zorg ervoor dat je tijdens een presentatie of pitch alleen functioneel beweegt! Sommige bewegingen en trekjes kunnen erg afleidend overkomen op het publiek. Ze zijn dan gedurende presentatie of pitch meer bezig met jou bewegingen dan met wat je eigenlijk zegt. Ga dus niet te veel wiebelen met je voeten of friemelen met je handen maar gebruik alleen gebaren om dingen in je presentatie of pitch te accentueren. Je kunt wel prima wat heen en weer lopen voor het publiek, zolang het maar niet lijkt alsof je alsmaar de straat over blijft steken, oftewel: doe het met mate.
Bewegingen

Slide 13 - Slide

Als de zaal vol mensen zit is het makkelijk om hun blikken te vermijden. Dit zorgt voor een onzekere houding en uitstraling. Dus, maak oogcontact! Dit zorgt voor meer vertrouwen van het publiek in jou.
Hiernaast vind je een aantal tips.
Kijk naar de ogen
Het klink heel vanzelfsprekend, maar vaak hebben mensen het idee dat ze het publiek aankijken terwijl ze er overheen kijken. Als je naar de ogen van de mensen in je publiek kijkt, voorkom je dit.
1
Oogcontact
Kijk lang genoeg
Als je vluchtig mensen in de ogen aankijkt zullen ze alsnog niet het idee hebben dat je ze echt aankijkt en ze ziet. Neem hier dus de tijd voor en kijk minstens zo'n 2 seconden iemand aan.
2
Kijk iedereen aan
Een valkuil bij oogcontact maken met het publiek is dat je vaak dezelfde mensen aankijkt. Dit is echter iets wat je wilt voorkomen. Het zorgt ervoor dat je sommige 'negeert' en zij mindere verbinding voelen met jou als presentator en de presentatie. Ook mensen die je te vaak aankijkt kunnen zich ongemakkelijk gaan voelen. Zorg dus voor een goede verdeling.
3
Tip voor het geven van een presentatie
Wees voorzichtig als je gebruik maakt van een PowerPoint! Het is erg verleidelijk als presentator om je aandacht hierop te richten. Helaas sta je dan met je rug naar het publiek. Kijk dus niet naar je PowerPoint maar naar je publiek!
!

Slide 14 - Slide

Slide 15 - Video

Probeer het zelf!

Wat viel je op aan deze pitch?

Slide 16 - Open question

Onderzoek- & ontwerpcyclus  
Crash Course
Deel 1
Waarschijnlijk viel het je op dat de pitch een beetje snel ging. Het tempo waarin je praat is ook erg belangrijk. Veel mensen zijn geneigd als ze lichtelijk nerveus zijn snel te praten. Dit zorgt er echter wel voor dat je publiek je niet altijd goed kan verstaan en dat het lastig te volgen is. Let er dus op dat je bewust wat langzamer spreekt tijdens je presentatie of pitch.

De houding in de video was wel goed. Je kunt je handen prima langs je lichaam laten hangen. Het voelt in het begin misschien een beetje onwennig en stijfjes, maar vanuit deze houding kun je gemakkelijke ondersteunende gebaren maken met je handen. Dit maakt het allemaal wat dynamischer. Als je een ondersteunend gebaar maakt met je handen, houdt je handen dan ook even in die positie vast. Hierdoor komt je beweging goed tot zijn recht.

Dit kun je allemaal thuis oefenen. Probeer eens om jezelf op te nemen. Hierin kan je je houding en tempo evalueren.

Tempo en houding 

Slide 17 - Slide

Hoe nu verder?
Nadat je de presentatie of pitch een paar keer hebt geoefend zou je de presentatie of pitch nog iets kunnen bijschaven. De feedback van het oefenen zal soms zijn dat er onderdelen niet lekker lopen, of dat het onduidelijk is wat je precies bedoelt. 
Tip voor het geven van een pitch
Wanneer je hoort dat er onderdelen niet lekker lopen, of dat het onduidelijk is wat je precies bedoelt, is het tijd om even wat stappen terug te gaan in het stappenplan en je pitch te herschrijven. Vaak sluit je pitch na zo veel schrijven en herschrijven niet helemaal meer aan op je doel, probleem en publiek. Kijk daarom als eerste terug naar de basis!
!

Slide 18 - Slide

Onderzoek- & ontwerpcyclus  
Crash Course
Deel 1
Aan je voorbereiding kun je niet heel veel meer veranderen als je al op het podium staat. Maar toch is dit nog een belangrijk moment om je zenuwen meer onder controle te houden. Als je bijvoorbeeld voor de klas staat om je presentatie te geven, neem dan nog even je rust. Haal een keer nog goed adem, zorg dat je stevig en vol zelfvertrouwen op twee benen staat, haal nog een keer rustig adem en kijk alvast je publiek in de ogen aan. Dit zorgt voor meer rust en een goed begin van je presentatie of pitch. Probeer dit ook tijdens je presentatie of pitch vast te houden. Praat bijvoorbeeld net wat langzamer dan wat je gewend bent. Hierdoor kan iedereen het goed volgen, maar zelf word je er ook steeds rustiger van.
Nog een paar allerlaatste tips!

Slide 19 - Slide

Wat heb je geleerd?
Als het goed is, kan je nu: 

  • Verschillende technieken combineren om een zeer overtuigende pitch of goede presentatie te geven
  • Handvaten gebruiken om je pitch of presentatie voor te bereiden

Slide 20 - Slide

Bedankt!
Hartelijk bedankt voor het volgen van deze les. Je hebt de lessenserie van Pitchen & Presenteren voltooid!

Klik op de knop hiernaast om terug te gaan naar Skills Academy pagina

Slide 21 - Slide