Welzijn kind en jongeren les 1 ontwikkeling kinderen
Ontwikkeling van kinderen
1 / 10
next
Slide 1: Slide
Zorg en WelzijnMiddelbare school
This lesson contains 10 slides, with text slides.
Items in this lesson
Ontwikkeling van kinderen
Slide 1 - Slide
introductie les welzijn kind en jongeren,
vertellen wat keuzevak inhoudt en wat leerlingen te verwachten staat en de toetsing.
Lesdoelen voor vandaag
Aan het eind van de les kan je leerling lichamelijke, geestelijke en sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren benoemen.
Slide 2 - Slide
This item has no instructions
Welke woorden komen in je op, wanneer je denkt aan de ontwikkeling van kinderen?
Slide 3 - Slide
This item has no instructions
Blok 1 ontwikkeling van kinderen algemeen
Slide 4 - Slide
This item has no instructions
Lichamelijke ontwikkeling
Slide 5 - Slide
Dit gaat over de ontwikkeling van het lichaam: de groei, de toename van het gewicht, de ontwikkeling van het gebit. Hierbij hoort ook de ontwikkeling van de motoriek: het leren beheersen van bewegingen.
Geestelijk ontwikkeling
Slide 6 - Slide
De geestelijke ontwikkeling is de ontwikkeling van het verstand. Het gaat bij de geestelijke ontwikkeling om het krijgen van kennis (weten) en het krijgen van inzicht (begrijpen).
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Slide 7 - Slide
Dit gaat over het leren omgaan met anderen in je omgeving (sociale ontwikkeling) en leren omgaan met je eigen gevoelens (emotionele ontwikkeling). Deze ontwikkelingen hebben veel met elkaar te maken. Daarom worden ze meestal samen genoemd in één begrip: de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Wisselwerking
Slide 8 - Slide
De lichamelijke, geestelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling hebben invloed op elkaar. Bijvoorbeeld door te gaan kruipen (lichamelijke ontwikkeling) ontdekt de baby meer van de wereld om zich heen (geestelijke ontwikkeling).
Als er problemen zijn bij de ontwikkeling van het ene gebied, is dit van invloed op de ontwikkeling van een ander gebied. Wanneer een baby lichamelijk ziek is en hij alle energie nodig heeft om beter te worden, zal hij niet op onderzoek kunnen uitgaan. Hij kan de voorwerpen in zijn omgeving niet vastpakken en bestuderen. Hij leert het verschil niet tussen ver weg en dichtbij of tussen hoog en laag. Hij weet niet wanneer een voorwerp wegrolt en wanneer het blijft liggen. Kortom: hij kan zich geestelijk minder goed ontwikkelen.
Andersom kan ook. Een baby die zich geestelijk minder goed ontwikkelt, zal niet gauw gaan kruipen of lopen. Hij oefent daardoor zijn motoriek niet en raakt in zijn lichamelijke ontwikkeling achterop. Achterstand in de lichamelijke of geestelijke ontwikkeling kan ook problemen opleveren voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Een kleuter die in zijn babytijd achterstand heeft opgelopen in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling, moet bijvoorbeeld meer moeite doen om contact met anderen te maken. Een schoolkind dat ernstig ziek is, heeft weinig energie en kan daardoor bijvoorbeeld niet vaak met andere kinderen spelen.