Arbeidsovereenkomst, Arbeidsreglement en CAO

Arbeidsovereenkomst, Arbeidsreglement en CAO
1 / 13
next
Slide 1: Slide
EconomieSecundair onderwijs

This lesson contains 13 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Arbeidsovereenkomst, Arbeidsreglement en CAO

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Leerdoelen
Aan het einde van deze les kan je uitleggen wat een arbeidsovereenkomst, arbeidsreglement en cao zijn en wat de verschillen tussen deze drie zijn.

Slide 2 - Slide

De leerdoelen zijn belangrijk om aan het begin van de les te benadrukken en de studenten te laten weten wat ze aan het einde van de les zullen leren.
Wat weet je al over arbeidsovereenkomsten, arbeidsreglementen en cao's?

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions

Arbeidsovereenkomst
Een arbeidsovereenkomst is een schriftelijke of mondelinge overeenkomst tussen een werkgever en een werknemer waarin de afspraken over arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd.

Slide 4 - Slide

Leg uit wat een arbeidsovereenkomst is en geef voorbeelden van arbeidsvoorwaarden die in een arbeidsovereenkomst kunnen worden vastgelegd.
Arbeidsreglement
Een arbeidsreglement is een document waarin de regels en voorschriften staan die gelden binnen een bedrijf of organisatie. Het kan bijvoorbeeld gaan om regels over werktijden, vakanties en ziekteverzuim.

Slide 5 - Slide

Leg uit wat een arbeidsreglement is en geef voorbeelden van regels die in een arbeidsreglement kunnen worden opgenomen. Bespreek ook waarom het belangrijk is om een arbeidsreglement te hebben en te volgen.
CAO
Een cao of collectieve arbeidsovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst tussen werkgevers en werknemersorganisaties waarin afspraken worden gemaakt over arbeidsvoorwaarden en andere zaken die te maken hebben met werk.

Slide 6 - Slide

Leg uit wat een cao is en geef voorbeelden van onderwerpen die in een cao kunnen worden opgenomen. Bespreek ook waarom het belangrijk is om een cao te hebben en wat de rol is van vakbonden hierin.
Verschillen
Een arbeidsovereenkomst is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer, een arbeidsreglement geldt binnen een bedrijf of organisatie en een cao geldt voor een hele sector.

Slide 7 - Slide

Leg uit wat de verschillen zijn tussen een arbeidsovereenkomst, arbeidsreglement en cao en waarom het belangrijk is om deze verschillen te kennen.
Afspraken
In een arbeidsovereenkomst worden afspraken gemaakt tussen werkgever en werknemer, in een arbeidsreglement staan de regels binnen een bedrijf en in een cao worden afspraken gemaakt tussen werkgevers en werknemersorganisaties.

Slide 8 - Slide

Geef een overzicht van de belangrijkste afspraken die worden gemaakt in een arbeidsovereenkomst, arbeidsreglement en cao.
Toepassing
Een arbeidsovereenkomst en arbeidsreglement gelden alleen voor de betreffende werkgever en werknemer, terwijl een cao geldt voor alle werkgevers en werknemers in een bepaalde sector.

Slide 9 - Slide

Leg uit hoe de toepassing van een arbeidsovereenkomst, arbeidsreglement en cao verschilt en waarom dit belangrijk is om te weten.
Conclusie
Een arbeidsovereenkomst, arbeidsreglement en cao zijn allemaal belangrijk voor de arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden van werknemers. Het is belangrijk om de verschillen tussen deze drie te kennen en te begrijpen.

Slide 10 - Slide

Herhaal de belangrijkste punten van de les en geef de studenten de kans om vragen te stellen of discussie te voeren over het onderwerp.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 11 - Open question

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 12 - Open question

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 13 - Open question

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.