17.3 Voedsel en 17.4 Water

17.3 Voedselen  17.4 Water
1 / 21
next
Slide 1: Slide
BiologieMiddelbare schoolvwoLeerjaar 6

This lesson contains 21 slides, with text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

17.3 Voedselen  17.4 Water

Slide 1 - Slide

17.3
Kunnen toepassen:
voedselstromen, eutrofiering, uitputten, monocultuur, duurzaamheid, voedselweb/keten

Slide 2 - Slide

voedselstromen

Slide 3 - Slide

Eutrofiëring
Eutrofiëring is één van de oorzaken van de achteruitgang van de waterkwaliteit. In de Noordzee en het Engels kanaal is dit vooral te wijten aan menselijke activiteiten. Nutriënten kunnen van natuurlijke en / of anthropogene oorsprong zijn en zijn afkomstig van:

Huishoudelijk afvalwater
Industrieel afval
Landbouw (gebruik van meststoffen)
Atmosferische depositie van stikstof (veehouderij en verbrandingsgassen)

Slide 4 - Slide

Stijgende biomassa van fytoplankton wat resulteert in de algale 'blooms'
Hypoxie (het water wordt zuurstofarm)
Een stijgend aantal gevallen van vissterfte
Het water heeft een slechte smaak, kleur en geur wat een nadelig effect heeft op het toerisme en waardoor overheden meer moeten investeren in het zuiveren van het verontreinigde water
Daling in de biodiversiteit waardoor ook commercieel belangrijke soorten verdwijnen
Toxiciteit: sommige fytoplankton soorten produceren toxische stoffen. Wanneer deze toxines in het water terecht komen en door mens of dier worden opgenomen, kan dit resulteren in ernstige symptomen zoals diarree, braken, geheugenverlies, verlamming en in zeer ernstige gevallen de dood

Slide 5 - Slide

uitputten van ...

Slide 6 - Slide

uitputting

Slide 7 - Slide

mono

Slide 8 - Slide

ook bij mensen

Slide 9 - Slide

Duurzaamheid


Het woord duurzaam betekent eigenlijk niet veel meer dan: 'lang meegaan'. In combinatie met andere termen of in een bepaalde context, krijgt het begrip duurzaam echter allerlei andere betekenissen.
Duurzaam m.b.t. milieu :
Dit betekent simpel gezegd: het lang meegaan van het milieu ofwel de leefomgeving. Duurzaam m.b.t. het milieu wil dus zeggen: geen vervuiling, geen uitputting van de hulpstoffen en het in stand houden van de ecologie.
Duurzaam m.b.t. een product
Een product dat lang meegaat. Dat betekent vaak een kwaliatief goed product, gemaakt van hoogwaardige materialen, maar het kan ook een product betekenen dat makkelijk te repareren is en daardoor minder snel op de afvalberg beland.
Duurzaam m.b.t. ontwikkeling:
Ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen. 

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Video

voedselweb

Slide 12 - Slide

Een vereenvoudigd voedselweb in de Noordwest Atlantische oceaan. Iedere lijn geeft een relatie aan tussen soorten die met elkaar verbonden zijn in het voedselweb. Hieruit valt duidelijk op te maken dat het erg lastig is om precies in te schatten wat voor relatie er bestaat tussen verschillende soorten

bron imma

Slide 13 - Slide

17.4

Slide 14 - Slide

Kunnen toepassen: 

zoet en zoutwater, osmotische waarde , verbruik/gebruik/misbruik, zuivering

Slide 15 - Slide

Het grootste gedeelte zout is in de zeeën en oceanen terechtgekomen door gesteente. Water dat langs gesteente stroomt neemt kleine hoeveelheden zout op.
Het water uit de zeeën en oceanen verdampt continu. Tijdens deze verdamping blijft het zout achter. Op deze manier ontstaat zoet water. Het zoete water valt na verdamping weer als regen, hagel of sneeuw neer op het land en komt in meren, rivieren en ondergrondse bronnen terecht. 

Slide 16 - Slide

97,5% van het water is zout water dat zich vooral in oceanen bevindt. Slechts 2,5% van al het water bestaat uit zoet water dat gebruikt kan worden door planten, dieren en mensen. Echter bijna 90% van dit zoete water is niet direct beschikbaar, omdat het opgesloten zit in ijskappen in Antarctica.

Slide 17 - Slide

misbruik

Slide 18 - Slide

Slide 19 - Slide

ver/ge/misbruik

Slide 20 - Slide

zuivering 
(bekijk het plaatje goed)

Slide 21 - Slide