De geografie van het kerstfeest

De geografie
van het
kerstfeest
1 / 18
next
Slide 1: Slide
AardrijkskundeMiddelbare schoolhavoLeerjaar 3

This lesson contains 18 slides, with interactive quizzes, text slides and 3 videos.

time-iconLesson duration is: 50 min

Items in this lesson

De geografie
van het
kerstfeest

Slide 1 - Slide

Waaraan denk jij bij het woord 'kerst'? Noteer één woord per gedachte.

Slide 2 - Mind map

De 'kerstboom'
Grote kans dat je aan deze jongen dacht bij het kerstfeest. In Nederland is het inmiddels traditie om, nadat de zwartepietendiscussie op 5 december weer tot rust is gekomen, een kerstboom in huis te nemen.

Slide 3 - Slide

De kerstboomtraditie komt oorspronkelijk uit...
A
Nederland
B
Frankrijk
C
De Verenigde Staten
D
Duitsland

Slide 4 - Quiz

Weetje
Hoewel de kerstboom in Nederland gemeengoed is, staan vooral de Amerikanen en de Engelsen bekend om hun enorme liefde voor kerst met alles wat daar bij komt kijken. Toch is het fenomeen “kerstboom” van oorsprong een Duitse traditie. Hier bestond zelfs ver voor Christus namelijk al een heidense gewoonte om pijnboomtakken (die altijd groen bleven) te versieren. Door toedoen van de evangelisten is deze traditie overgegaan in de samenkomst rondom een versierde boom, als symbool van saamhorigheid en vriendelijkheid. Pas in de 19e eeuw, toen de Engelse koningin Victoria trouwde met de Duitse prins Albert, heeft het Engelse koningshuis de Duitse traditie overgenomen. Vervolgens waaide deze traditie, zoals zoveel Europese tradities, over naar Amerika. Aldaar worden tegenwoordig jaarlijks 34,5 miljoen kerstbomen verkocht, wat zorgt voor een jaarlijkse omzet van ruimt 1,2 miljard dollar en liefst 135.000 mensen aan het werk zet. De kerstboom is dus niet langer een gezellige en kneuterige traditie, maar big business.

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Video

In het voorgaande fragment wordt gezongen over een dennenboom. Dat klopt niet, de meeste Nederlanders hebben namelijk een...
A
Spar
B
Eik
C
Pijnboom
D
Cypres

Slide 7 - Quiz

Welk type spar plaatst men in Nederland het liefst?
A
De fijnspar
B
De grove spar
C
De Nordmann
D
De Blauwspar

Slide 8 - Quiz

Weetje
 Hoewel de Nordmann oorspronkelijk uit Georgië afkomstig is, wordt dit type boom vooral in Scandinavië gekweekt en worden er miljoenen exemplaren per jaar van geëxporteerd. De paradox is echter dat, terwijl wij onze bomen grootschalig uit Scandinavië importeren, er massaal in Nederland gekweekte bomen worden geëxporteerd naar Scandinavische landen. Daar plaatsen ze tijdens de kerst liever een ander type boom in de huiskamer, zoals de Fijnspar of Blauwspar. Hoewel veel consumenten kiezen voor het gemak van een geïmporteerde kweekboom, bestaat er voor de echte fanatiekeling een alternatief dicht bij huis. In Park de Hoge Veluwe wordt namelijk jaarlijks het ‘Zaag je eigen kerstboom’ evenement gehouden, waarbij je zelf (gratis) je eigen boom uit het bos kan halen.

Slide 9 - Slide

Kunstkerstbomen worden nog wel eens gezien als duurzaam alternatief voor een natuurlijke boom. Hoe lang moet je hem dan echter in huis houden?
A
Minimaal 5 jaar
B
Minimaal 10 jaar
C
Minimaal 20 jaar
D
Minimaal 40 jaar

Slide 10 - Quiz

Waar komen de meeste kunstkerstbomen vandaan?
A
China
B
Polen
C
De Verenigde Staten
D
India

Slide 11 - Quiz

Culturele tradities rondom kerst
In de gedachtenwolk aan het begin van deze les kwamen ook vast een aantal culturele aspecten aan bod. Zo wordt - natuurlijk - de geboorte van Jezus gevierd én geven we elkaar massaal cadeaus. Hoe doen ze dat in andere landen?

Slide 12 - Slide

Slide 13 - Video

Welke tradities kende je al?

Slide 14 - Open question

Onderverdeling van de klas in groepen

Slide 15 - Slide

Onderzoek de traditie
1. 'Happy Holidays' in plaats van 'Merry Christmas' (VS)
2. Krampus (AU, HU, CZ, CRO, SLO, IT)
3. Kleuren van de onderbroek (MEX, ook in SP, PT)
4. Joelmannen in IJsland (IJS)
5. Geiten van stro (FIN)
6. De 'kakker' (SP)

Slide 16 - Slide

Slide 17 - Video

Fijne feestdagen!

Slide 18 - Slide