Medicijnen les 2, opiumwet en geneesmiddelen introductie

Medicijnleer les 2
1 / 10
next
Slide 1: Slide
WelzijnMBOStudiejaar 2,3

This lesson contains 10 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Medicijnleer les 2

Slide 1 - Slide

Doel
Aan het einde van deze les heb je:
-Kennis van de Opiumwet en bewaarvoorschriften.
-Inzicht in benamingen van medicijnen, de rol van de arts.
-Kun je een etiket lezen.

Slide 2 - Slide

Opiumwet,
wat weet je er van?

Slide 3 - Mind map

Geschiedenis
De Opiumwet (Opw) is een Nederlandse wet uit 1928, die een eerdere Opiumwet uit 1919 verving, en die sindsdien vele malen is gewijzigd. De naam van de wet dateert uit de tijd dat opium de belangrijkste drug was waartegen de wet zich richtte.
In deze wet wordt sinds 1976 onderscheid gemaakt tussen harddrugs (lijst I, artikel 2 en 10) en softdrugs (lijst II, artikel 3 en 11).

Slide 4 - Slide

Hoe werkt het?
In de Opiumwet wordt gewerkt met twee lijsten drugs. Op lijst I staan drugs met een onaanvaardbaar risico, ook wel harddrugs genoemd (zoals cocaïne, amfetamine, MDMA (XTC), heroïne en LSD). Op lijst II staan drugs waarvan de risico’s minder groot zijn dan van de drugs op lijst I, ook wel softdrugs genoemd. Voorbeelden zijn cannabisproducten, paddenstoelen en slaapmiddelen (benzodiazepinen).


Slide 5 - Slide

Wat mag je wel of niet binnen de opium wet?

Slide 6 - Open question

Antwoord deel 1
De wet maakt vervolgens een onderscheid in verschillende handelingen die strafbaar zijn. Strafbaar zijn: bezit, bereiding of productie, verkoop en export. Opvallend is dat gebruik niet strafbaar is.

Slide 7 - Slide

Antwoord deel 2
De Opiumwet staat gebruik van drugs voor medische en wetenschappelijke doeleinden wel toe. Dus als een anesthesist de pijn van een kankerpatiënt verdooft met morfine is dat niet verboden. Wel moet een arts of apotheker allerlei administratieve handelingen verrichten en is er strenge controle volgende slide). (

Slide 8 - Slide

Het gaat dan om medicijnen die gemakkelijk als drug misbruikt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld het slaapmiddel Rohypnol (flunitrazepam). Dit middel kan dus niet zomaar voorgeschreven worden. 

Slide 9 - Slide

We gaan naar Onderwijs online en beantwoorden individueel de vragen:

Ziekteleer Medicijnen cohort 2020 alle profielen
Van voorschrijven tot toedienen - Medicijnen algemeen

Slide 10 - Slide