VAP1-PK1

Vakantiepark
Praktijkkaart 1
1 / 21
next
Slide 1: Slide
MentorlesMiddelbare schoolmavoLeerjaar 4

This lesson contains 21 slides, with text slides and 4 videos.

Items in this lesson

Vakantiepark
Praktijkkaart 1

Slide 1 - Slide

Bedrijfsfilm & Commercial
Bedrijfsfilm
Een bedrijfsfilm en productpresentatie heeft als doel om in een korte tijd zoveel mogelijk positieve eigenschappen van het product en/of dienst te laten zien.

Commercial
Een commercial is een reclame voor een product en/of dienst. Het doel is om mensen te informeren en te overtuigen om dit product en/of dienst te gaan gebruiken.

Slide 2 - Slide

Documentaire & instructiefilm
Documentaire
Een documentaire is een film, waarbij de maker een beeld probeert te geven van een stukje uit de realiteit, zoals uit de politiek, wetenschap, maatschappij, geschiedenis of van de eigen belevingswereld van de maker. Dit doet de maker door veel informatie te geven. Vóór een documentaire wordt er research (onderzoek over het onderwerp) gedaan.
Instructiefilm
Een instructiefilm is een manier om anderen uitleg te geven. Het doel is om te laten zien hoe het product gebruikt moet worden of hoe je in een bepaalde situatie je moet gedragen. Goede instructiefilmpjes zijn kort en duidelijk.

Slide 3 - Slide

Reportage & speelfilm
Reportage
De reportage is een langer verslag van een situatie uit de dagelijkse praktijk. Een journalist probeert de meningen van mensen, samen te voegen tot een verslag. Bijvoorbeeld: de verkiezingen komen er weer aan. Wat vinden de mensen van de lijstrekkers van de politieke partijen?

Speelfilm
In een speelfilm wordt meestal een verzonnen verhaal of een boek nagespeeld door acteurs. Het doel van een speelfilm is om mensen te vermaken.

Slide 4 - Slide

Slide 5 - Link

Camera
  1. De schoen: onder dit klepje kun je diverse onderdelen aansluiten. Te denken valt aan extra belichting of externe microfoon voor op de camera.
  2. De lens: hiermee worden de beelden ‘opgevangen’. De grootte van de opening van de lens is belangrijk, want die bepaalt hoeveel licht er op de sensor kan vallen. Zo kan er meer informatie op worden geslagen, wat de mogelijkheid geeft tot het vastleggen van meer details.
  3. De ingebouwde flitser: als het donkerder wordt kan deze ingebouwde ‘lamp’ voor meer verlichting zorgen. Hierdoor kunnen de opgenomen beelden toch helder in beeld worden gebracht.
  4. De ingebouwde microfoon: hiermee worden de omgevingsgeluiden vastgelegd. Voor een betere opname van het geluid is een externe microfoon aan te bevelen

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Link

Zorg ervoor dat de je afbeelding videocamera leert voor toets!

Slide 8 - Slide

Cameraperspectief
Perspectief
Het perspectief van de camera bepaalt hoe het beeld eruit komt te zien.

  • Zie je de opnames vanuit ooghoogte, dan betekent dit dat de camera op dezelfde hoogte staat als degene die gefilmd wordt.
  • Als er vanaf de grond wordt gefilmd, krijg je een heel ander beeld. Dit wordt het kikvorsperspectief genoemd. Je kijkt vanuit het perspectief vanuit een kikker.
  • Andersom kun je ook vanaf boven filmen, dit heet het vogelperspectief. Dan film je ver boven ooghoogte.

Slide 9 - Slide

Cameraperspectief
Bewegingen
De bewegingen die je met de videocamera kunt maken, hebben bepaalde namen gekregen.

  • Horizontale bewegingen worden ‘PAN’ genoemd. De camera blijft op dezelfde hoogte en beweegt naar links en/of rechts
  • Van onder naar boven, de verticale bewegingen worden ‘TILT’ genoemd.
  • Als de camera op dezelfde positie blijft staan, maar het beeld dichterbij haalt, wordt dit 'inzoomen' genoemd. Gaat het beeld verder weg, dan wordt dit 'uitzoomen' genoemd.
  • Om de beelden niet te veel te laten bewegen is het handig om een statief te gebruiken. Een statief zorgt ervoor dat je kunt pannen / tilten zonder schokkende bewegingen.

Slide 10 - Slide

Cameraperspectief
Belichting

Met een goede belichting kun je de opnamen een sfeer meegeven die jij wilt.

  • Spotlight: is een lamp die een bundel licht, op een persoon of onderwerp richt. Hierdoor benadruk je in de opnamen waar het om gaat.
  • Invullicht: in de natuur komt het licht vanaf één kant. Door de andere kant óók te belichten hef je de ongelijkheid op en wordt het hele onderwerp, zonder schaduw, beter zichtbaar.
  • Diffuus licht: is gelijkmatig licht zonder harde schaduwen. Bij diffuus licht is het moeilijk te bepalen uit welke richting het licht komt. Meestal worden hier meerdere lampen voor gebruikt.

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Video

Slide 13 - Video

Slide 14 - Video

Geluid
Set Noise
Tijdens de opnamen wil je eigenlijk geen achtergrondgeluid dat de opname verstoord. Maar bij het afspelen van de gemaakte video zorgen de achtergrondgeluiden ervoor dat de video realistisch over komt. Daarom kun je de sfeergeluiden, ook wel set-noise genoemd, apart opnemen. Deze geluiden kun je dan later aan de video toevoegen.

Slide 15 - Slide

Geluid
Direct geluid & Voice-over
Direct geluid:
Dit is geluid wat je gelijktijdig opneemt met het beeld. Als je de videocamera pakt en gaat filmen, ben je aan het filmen met direct geluid.
Voice-over
Nadat een video is gemonteerd, voeg je een vertelstem of gedachtenstem toe aan de video.

Slide 16 - Slide

Geluid
Effectgeluid
Dit is ‘bij-geluid’. Dat kan op direct geluid lijken, maar hoeft het niet te zijn bijvoorbeeld voetstappen van een lopend iemand terwijl je de voeten niet ziet in beeld.

Slide 17 - Slide

Slide 18 - Video

Hulpmiddelen
  • Clapboard: De opnamen voor een video gaan niet altijd in één keer goed. Dan moet de scène nog een keer worden opgenomen. 
  • Elke poging noemen we een ‘take’. Om de beste ‘take’ later snel terug te kunnen vinden, is het makkelijker om een ’clapboard’ te gebruiken

Slide 19 - Slide

Hulpmiddelen
Continuïteit & Chromakey
Continuïteit
Het is belangrijk dat er goed wordt opgelet tijdens de opnamen. Alles moet tot in de details kloppen. Dit noemen we continuïteit. Het is natuurlijk erg vreemd als iemand eerst zijn horloge om zijn linkerpols draagt, en daarna om zijn rechterpols. Zulke kleine foutjes noemen we continuïteitsfoutjes.
Chromakey
Als je de acteur in een andere omgeving wilt plaatsen dan in werkelijkheid, kun je gebruik maken van een ‘groen of blauw doek’. Dit wordt ook wel chromakey genoemd.
Op deze manier kun je later in een videobewerkingsprogramma de achtergrond zelf bepalen.

Slide 20 - Slide

Lesplanning 21-11-2022
Ga naar Dubbelklik Vakantiepark
  • Maken PRAKTIJKKAART A1

  • Maak in je DVPR map een mapje: Vakantiepark Film PKA1
  • Hierin verzamel je alle filmbestanden en bestanden die je maakt bij deze opdracht (dus de beelden EN de bestanden van de opdracht)
LES 2:
ZEKER ALLES AFHEBBEN T/M OPDRACHT 23



Slide 21 - Slide