This lesson contains 12 slides, with interactive quizzes, text slides and 2 videos.
Lesson duration is: 45 min
Items in this lesson
Slide 1 - Video
Wat deden kinderen vroeger in de oertijd?
A
Jagen
B
Ze gingen naar school
C
Spelen
D
Helpen met eten zoeken
Slide 2 - Quiz
Wat zou je leuk vinden aan leven in de oertijd?
Slide 3 - Open question
Wat zou je niet leuk vinden aan leven in de oertijd?
Slide 4 - Open question
Groepen
Slide 5 - Drag question
Bestaan groepen nog steeds? Schrijf een voorbeeld op
Slide 6 - Open question
Slide 7 - Video
Waar wonen mieren?
A
Alleen in Nederland
B
Alleen in Amerika
C
Alleen in Nederland, Duitsland en België
D
Over de hele wereld
Slide 8 - Quiz
Mieren verdelen hun taken
A
Waar
B
Niet waar
Slide 9 - Quiz
Harde werkers
De meeste mieren in een kolonie zijn de werkmieren. Deze mieren doen bijna alles: Ze verzorgen de koningin en de eitjes, brengen voedsel naar het nest en repareren het nest als deze stuk gaat. Werkmieren zijn ongelofelijk sterk. Zij kunnen meer dan 50 keer hun lichaamsgewicht tillen. Dat zou hetzelfde zijn dat jij in je eentje een kleine auto kan optillen.
Vechtersbazen
Met hun sterke kaken zorgen deze soldaatmieren ervoor dat het nest kan worden verdedigd. Zij vallen iedereen aan die in de buurt van het nest komt en helpen met het vangen van dieren als sprinkhanen.
Larven
De koningin legt constant eieren en daar groeien de nieuwe mieren uit. Deze mieren hebben zijn meestal in 7 tot 10 dagen groot genoeg om te werken. Zodra ze uitgekomen zijn gaan ze aan de slag en gaan ze zelf aan de slag in de kolonie. Door geursporen kunnen de andere mieren aan deze nieuwe mieren uitleggen wat ze moeten doen of waar ze heen moeten.
De mieren koningin
De mierenkoningin is de belangrijkste mier in de kolonie. Zij zorgt ervoor dat er eitjes worden gelegd waar nieuwe mieren uit komen. De koningin is de eerste inwoner van de kolonie en legt soms wel 800 eitjes per dag! Dat is elke twee minuten een ei.
Verkenners
De verkenners gaan op zoek naar voedsel. Ze lopen alleen en wanneer ze iets tegenkomen gaan ze terug naar de kolonie. Wanneer ze aangekomen zijn bij hun kolonie waarschuwen ze andere mieren.