10 redenen om seksuele voorlichting te geven Voor veel mensen is seksualiteit een moeilijk onderwerp. Toch is seksuele voorlichting erg belangrijk. Hieronder tien redenen om een kind seksuele voorlichting te geven.
Seksuele opvoeding is onderdeel van de algehele opvoeding.
De seksuele ontwikkeling begint al bij de geboorte. Een kind is dus vanaf de geboorte een seksueel wezen dat seksualiteit op zijn of haar eigen manier beleeft. Als we het hebben over kinderseksualiteit gaat het over de gevoelens die zij ervaren als ze het eigen lichaam en het lichaam van anderen gaan ontdekken. Kinderen ervaren tot de puberteit nog geen lustgevoelens en kijken dan ook tot die tijd anders naar seksualiteit dan volwassenen doen.
Door uw kind de ruimte te geven, kan het spelenderwijs zijn/haar eigen lichaam en gevoelens ontdekken.
Kinderen zijn nieuwsgierig naar seksualiteit en hebben vragen. Als een opvoeder deze vragen beantwoordt, geeft u een kind betrouwbare informatie mee.
Door te praten over liefde en seksualiteit, leert een kind dat het bij u terecht kan met vragen of problemen.
Door seksuele voorlichting te geven kunt een kind voorbereiden op de puberteit. Doe dit dan ook voordat ze daadwerkelijk in de puberteit komen. Daarna bent u te laat, dan is het ze al overkomen en willen ze bovendien liever niet meer met u over seksualiteit praten.
Kinderen en jongeren krijgen via de media (televisie, tijdschriften, internet) en vrienden talloze eenzijdige boodschappen en soms onjuiste informatie over seksualiteit mee die ze op eigen wijze interpreteren. Opvoeders kunnen een belangrijke tegenhanger zijn voor deze informatie. Door met een kind te praten over seksualiteit kunt u ook uw eigen normen en waarden over seksualiteit meegeven. Door te laten zien hoe u als opvoeder met dingen omgaat, bent u een voorbeeld voor uw kind, ook als het gaat om seksualiteit. Voor meer informatie en praktische tips over jongeren en seks in de media kijk op www.seksuelevorming.nl/themas/seks-en-de-media.
Kinderen die een goede band hebben met hun opvoeders en met hun opvoeders op een positieve manier kunnen praten over seksualiteit, hebben later minder problemen op dit gebied (zij beginnen later met seks en beschermen zich beter tegen zwangerschap en soa’s) en zijn meer tevreden over hun seksuele relaties, dan kinderen uit gezinnen waarin seksualiteit niet bespreekbaar was of als negatief werd gezien.
Praten over seksualiteit kan kinderen en jongeren weerbaarder maken tegen seksuele intimidatie en seksueel misbruik.
Door met een kind te praten over seksualiteit laat u zien dat praten over seks gewoon is en zullen zij beter over seksualiteit (en hun wensen en grenzen daaromtrent) kunnen communiceren.