Marokko: Religie

Religie in Marokko
1 / 19
next
Slide 1: Slide
EngelsMiddelbare schoolhavoLeerjaar 3

This lesson contains 19 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

Items in this lesson

Religie in Marokko

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Leerdoel
De student kan zich respectvol opstellen tegenover de Islamitische cultuur in Marokko tijdens een potentiële studiereis.

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Hoofdvraag en deelvragen
Hoofdvraag
Hoe stel ik mij respectvol op tegenover de Islamitische cultuur in Marokko? 
Deelvragen: 
Welke religies zijn er in Marokko?
Wat is de Islam?
Hoe is de Islam in Marokko gekomen?
Hoe is de Islam in Marokko zichtbaar?
Wat betekent dit voor mij als toerist?

Slide 3 - Slide

Cas
Raad de percentages!
98,7 % moslim 1,1 % christenlijk 0.2 % joods
87% moslim 10 % jood 3% christelijk
93,4% moslim 4,7% christenlijk 2.9 % jood

Slide 4 - Poll

Sofia: 
Voordat we doorgaan met het volgende stukje vraag ik jullie om een gok te wagen over de soorten religies die in Marokko zijn. 
Welke religies zijn er?
Vrijheid van geloofsovertuiging
  • Islam
  • Christendom
  • Jodendom
  • Nationaal erkent: 2 godsdiensten
  • Discriminatie

Slide 5 - Slide

Sofia:
Zoals jullie konden zien is Islam de overheersende godsdienst in Marokko. Hiernaast is er ook het christendom en het jodendom. Nu is Islam de staatsgeloof. Er zijn veel wetten en regels die afgestamd zijn vanuit het geloof.  Officieel gezien staat er in de wet dat in Marokko je vrijheid van geloof hebt. In Marokko worden er 2 religies erkent op nationaal vlak dit is de Islam en het jodendom. De andere godsdiensten worden als "buitenlands" gezien. Nu staat er ook in de wet dat als je moslim bent het verboden is om te bekeren naar een andere geloof. Dit is dan voor de "buitenlandse" religies. Het is namelijk zo dat de andere religies meestal door buitenlanders in Marokko zijn gekomen. Nu zijn er natuurlijk ook Marokkanen die een ander geloof hebben zoals het christendom, deze mensen worden vaak gedscrimineerd door de medebevolking. Dit komt omdat de kerk door "vreemdelingen" wordt onderhouden en niet door een Marokkaan. Persoonlijk heb ik het gevoel dat er meer joden zijn dan Christenen, misschien doordat ik meer synagoges heb gezien dan kerken. Ik kom eerder in contact met een joodse Marokkaan dan een christenlijke. Misschien komt dit ook doordat het verboden is in het land. Als je namelijk gepakt wordt moet je een boete betalen en een aantal jaar naar de gevangenis. 
Wat weten jullie over de Islam?

Slide 6 - Mind map

Sofia
Wat is de Islam?
  • Allah , profeet Mohamed, Koran
  • "recentste" godsdienst
  • 5 zuilen
  • 25 profeten
  • Het gebed
  • De feestdagen

Slide 7 - Slide

Sofia:
We gaan nu een diepere duik nemen in de Islam aangezien dit een belangrijk onderdeel is van Marokko. Alhoewel ik wel moet zeggen dat Marokko toch niet zo islamitisch streng is als andere islamitische landen. Dan spreek ik uit ervaring. Wat ik hier als voorbeeld kan noemen is het feit dat echt veel Marokkanen wel alcohol drinken terwijl het verboden is in Marokko om alcohol te kopen (als Marokkaan) en om dronken te zijn. Dit doen ze natuurlijk stiekem en er is een hele ondergrondse business waar iedereen wel vanaf weet, maar het negeert. Terug naar de Islam. Het woord islam betekent "overgave" dus de overgave aan God. Zoals jullie wel of niet weten is er in de islam 1 god (Allah), je hebt profeet Mohamed die de boodschapper is van allah en het boek de koran wat de moslims volgen. In de Koran staan er verzen en verhalen wat je moet doen en hoe je je leven moet lijden. De Islam is de meest recentelijke godsdienst van de 3 bekendste godsdiensten. Het is ontstaan in het jaar 600. De islamitische kalender begint in 622 met tellen aangezien dat een belangrijk jaar was voor de Islam. Dat is het jaar waar profeet Mohamed een lange  reis maakte met zijn aanhangers van Mekka naar Medina. Deze reis was erg belangrijk aangezien ze verhuisde naar de stad  en sinds dat moment ze vrij konden leven, zonder bang te zijn vervolgd te worden vanwege hun geloof. Profeet Mohamed is de laatste profeet die Allah heeft gestuurd om zijn boodschap over te brengen. Nu is het belangrijk om te weten dat de voorgaand eprofeten het niet volledig is gelukt en dat daarom profeet Mohamed is gestuurd als laatste "hoop". Voor hem waren er namelijk 24 andere profeten die het niet helemaal gelukt is om de klus te klaren. Deze profeten kennen jullie ook, namelijk Jezus, Adam, Moses, Jacob, Jozef etc. Zo is Jezus bij ons niet de zoon van God maar een profeet. In de Islam heb je 5 grondregels of te wel zuilen die je moet volgen om een "goede" moslim te zijn. Wij als mensen mogen eigenlijk niet van elkaar zeggen wie goed of slecht is als moslim zijnde want alleen Allah kan hun oordelen. De vijf zuilen zijn: Shahada (oftewel geloofsbenijdens) Hiermee toon je aan dat er maar 1 God is en dat Mohammed zijn boodschapper is.  Nummer 2 is Salat ( het gebed) hier vertel ik zometeen meer over. 3. zakat het doneren van geld etc aan mensen in nood. 4. sawm, het vasten tijdens de ramadan. In de ramadan vasten moslims een hele maand lang van zonsopgang tot zonsondergang. Ik kan hier veel dieper op in gaan maar dan ga ik over de tijd. De laatste zuil is Hajj oftewel de pelgrimsreis naar Mekka. Iedere moslim die het aan kan en gezond is moet 1x in zijn leven een pelgrimsreis maken naar Mekka.

Nu gaan we over naar het gebed. Het gebed is een van de belangrijkste dingen die een moslim doet. Een moslim bidt 5 keer per dag. Tijdens zonsopgang, ochtend, middag, zonsondergang en avond/nacht. Deze tijden zijn per stad anders en dat wordt gemeten met de ligging van de zon en de maan.  Het bidden zelf is een fysieke ervaring. Tijdens het bidden lees je verzen op van de koran. Ik hou het vrij algemeen aangezien ik hier uren over kan praten. In de islam heb je 2 officiële feestdagen namelijk het suikerfeest en het offerfeest. Dit zijn ook nationale feesten in Marokko en iedereen heeft meestal vrij. Dit is een moment van samenkomen en in Marokko betekent dat vooral veel eten en familie bezoeken. Tijdens het offerfeest wordt er ook een schaap geslacht per gezin. 1/3 deel van dat vlees hoor je te doneren aan de armen 1/3 is voor je eigen gezin en 1/3 is voor familie. Als een gezin een schaap niet kan betalen kunnen ze een ander dier slachten zoals een geit. Als ze te weinig geld hiervoor hebben dan is dit geen probleem want de Islam zegt dat je het alleen moet doen als je het kan.  (eigen ervaring vertellen suikerfeest en offerfeest in marokko) 

Slide 8 - Slide

This item has no instructions

Hoe is de Islam in Marokko gekomen?
  • 7e eeuw
  • Arabieren
  • Soennisme en Sjiitisme   
  • Opvolger Mohammed
  • Aboe Bakr of Ali

Slide 9 - Slide

Tessa:
In de zevende eeuw na Christus veroverden de Arabieren het land en brachten daarbij hun beschaving en cultuur mee. De Islam werd geïntroduceerd, en ook veel Berbers bekeerde zich.
Er zijn twee grote stromingen binnen de islam: het Soennisme en het Sjiitten. De meeste moslims zijn aanhangers van het Soennisme. De soennieten gaan ervan uit dat Mohammed tijdens zijn leven geen opvolger aanwees, en evenmin richtlijnen gaf over hoe een opvolger bepaald diende te worden. De strijd tussen deze twee stromingen gaat vooral over wie de rechtmatige opvolger is na de dood van de profeet Mohammed. Zo denken de sjiieten dat  Mohammeds neef en schoonzoon Ali de rechtmatige opvolger is. De soennieten  meenden dat de meest bekwame man onder de volgelingen van Mohammed hen moest leiden, Namelijk Aboe Bakr (573-634), Mohammeds schoonvader.
Hoeveel moskeeën zijn er in Marokko?
A
Circa 20.000
B
Circa 50.000
C
Circa 100.000
D
Circa 1000.000

Slide 10 - Quiz

Tessa
Hoe is de Islam in Marokko zichtbaar?
  •  Mohammed VI
  •  Hijab en nikab 
  •  Koutoubia moskee (77 m)
  •  Varkensvlees
  •  Adhan en muezzin 

Slide 11 - Slide

Tessa
De Islam zie je op verschillende manieren terug in Marokko. Om te beginnen met de koning van Marokko, Mohammed VI. Hij is sinds 1999 aan de macht en is de 18de koning van de Alaoui-dynastie. Deze dynastie reageert al sinds 1666 over Marokko. Ze zouden tot de familie van profeet Mohammed behoren en Mohammed VI ziet zichzelf dan ook als religieus leider. Wat je veelal in Marokko zult zien is dat de vrouwen een Hijab of Nikab dragen. Bij de eerste dragen de vrouwen een sluier over hun haren. Bij de tweede dragen de vrouwen een sluier over het haar en gezicht en zijn alleen de ogen zichtbaar. Deze is niet te verwarren met de boerka. Bij een boerka draagt de vrouw een gewaad en zijn alleen de ogen zichtbaar. De vrouw draagt dit om haarzelf minder tentoon te stellen aan andere (mannen). Als je als niet gelovige een moskee in Marokko wilt betreden dan is het ook de bedoeling dat je een sluier draagt. De meest bekende moskee in Marrakesh is helaas niet toegankelijk voor niet gelovige, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Dit gebouw wordt ook vaak als oriëntatiepunt gebruikt, de Koutoubia moskee. De 77 meter hoge minaret valt nogal op. Deze moskee vind je in het hart van het centrum vlakbij Djemaa el Fna. Op het Djemaa el Fna plein zitten ook talloze restaurants en eettentjes gevestigd. Je kunt hier heerlijk eten en hebt keuze uit talloze opties. Het enige wat je niet op je boord zult zien liggen is varkensvlees. Dit vlees wordt gezien als onrein door de Islam en hierdoor niet genuttigd. Nu ben je als toerist heerlijk aan het dwalen door Marrakesh en probeer je jouw volle maag er vanaf te wandelen, maar hoor je plots een soort van lied over luidsprekers door de stad heen gonzen..... Volgende slide

Slide 12 - Video

Tessa
Hoe vaak per dag hoor je de gebedsoproep van de moskee?
1 keer
3 keer
5 keer
7 keer

Slide 13 - Poll

Tessa
Een muezzin draagt de gebedsomroep of adhan vijf keer per dag voor. De tijden zijn afhankelijk van de zonsopgang en ondergang. Er wordt ookwel gezegd dat de adhan alle essenties van het geloof omvat.
Wat betekent dit voor mij als toerist?
Om mij respectvol op te stellen moet ik mijn gedrag misschien aanpassen.

Slide 14 - Slide

Cas
Respectvol opstellen

Slide 15 - Mind map

Cas
Wat betekent dit voor mij als toerist?
  • Kleding
  • Rechterhand gebruiken
  • Fooi geven
  • Weinig affectie tonen in het openbaar
  • Onbeleefd om tijdens Ramadan publiekelijk te eten
  • Moskee bezoeken 

Slide 16 - Slide

Cas

Slide 17 - Slide

Tessa:
Mijn ervaring als toerist.

Literatuur
https://www.history.com/topics/religion/islam#section_11
https://www.history.com/topics/holidays/ramadan
https://www.vraagislam.nl/5-zuilen-van-de-islam/
https://www.frommers.com/destinations/morocco/in-depth/religion
https://www.globalsecurity.org/military/world/morocco/religion.htm
https://www.bladna.nl/nieuwe-moskeeen-marokko,21753.html
https://www.vakantiediscounter.nl/blog/bezienswaardigheden-marrakech-tips/
https://www.stedentripmarrakech.nl/koutoubia-moskee/
https://www.afrika.nl/marokko/reisgids/religie-tradities-marokko/
https://www.kampie.info/reisverslagen/verslag_marokko/de_islam_in_het_dagelijkse_leven.htm
https://www.ad.nl/buitenland/marokko-haalt-boerka-uit-handel~aef7bd39/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/marokkaanse-alaoui-dynastie#:~:text=Mohammed%20VI%20is%20de%20achttiende,in%20het%20zuidoosten%20aan%20Algerije.
https://eltawheed.nl/artikelen/adhan-oproep-tot-gebed/
https://www.marokko-info.nl/geschiedenis-van-marokko/
https://historiek.net/soennisme-kenmerken-islam/80136/

Slide 18 - Slide

Cas
Wat wist je nog niet over religie in Marokko wat je nu wel weet?

Slide 19 - Open question

Cas