bronnen oefenen hoofdstuk 2

Wetenschap of technologie?
1 / 15
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 2

This lesson contains 15 slides, with text slides.

Items in this lesson

Wetenschap of technologie?

Slide 1 - Slide

Wetenschap of technologie?

Slide 2 - Slide

Wat herken je?
Idols of the Tribe, drogbeelden van de stam, zijn de natuurlijke drogbeelden (onware beelden bre) die eigen zijn aan de mens. Zo hebben we de neiging om te generaliseren (vooroordelen) en nemen we veel dingen voor lief aan zonder ze te onderzoeken. Ook doen we voortdurend aan whishful thinking, de neiging om datgene wat we graag zouden willen, overal waar te nemen en er in te geloven. We kunnen deze drogredenen niet helemaal uit de weg gaan. Ze zijn immers natuurlijk voor de mens, maar we moeten er wel rekening mee houden. (Sir Francis Bacon ; De Vier Dwalingen)

Slide 3 - Slide

Verlichting; wat herken je

Slide 4 - Slide

Herken denkbeelden van de Verlichting
Volgens Rousseau is de mens van nature goed, maar is hij bedorven door de bestaande instellingen. In een natuurstaat zou de mens volgens de natuurwet leven, dwz. in vrede met zijn medeschepselen. Natuurlijke ongelijkheid (waar het gaat om bijvoorbeeld leeftijd, gezondheid en verstand) is onvermijdelijk, maar de maatschappelijke ongelijkheid die kenmerkend is voor de burgerlijke maatschappij, vindt haar oorsprong in persoonlijk bezit. Om het kwaad dat vooral in Europa om zich heen heeft gegrepen te verhelpen, moet er afstand worden gedaan van de beschaving. Dan pas zal de mens in vrede met de natuur leven.

Slide 5 - Slide

herken denkbeelden van de Verlichting
Wanneer de uitoefening van de wetgevende en van de uitvoerende macht aan één persoon of aan één instantie toebehoort, dan is er geen vrijheid omdat men kan vrezen dat de alleenheerser of instantie naar willekeur wetten kan geven, die hij ook willekeurig kan uitvoeren.

Er bestaat ook geen vrijheid waar de rechterlijke macht niet gescheiden is van de wetgevende en de uitvoerende machten; zou ze met de wetgevende macht verbonden zijn, dan zou daarmee een onbeperkte macht opgericht worden... want de rechter zou zelf wetten kunnen opstellen. Ware ze met de uitvoerende macht verbonden, zo zou de rechter zijn besluiten met de macht van een onderdrukker kunnen doorvoeren.

Daar in een vrije staat ieder mens... zijn handelwijze zelf moet kunnen bepalen, zo moet het gehele volk de wetgevende macht uitoefenen. Daar dit nu in grote staten onmogelijk is... moet alles wat het volk niet kan doen, door zijn vertegenwoordigers uitgevoerd worden...

Het grote voordeel van de uitoefening van de wetgeving door vertegenwoordigers bestaat hierin, dat deze de nodige bekwaamheid bezitten tot de beraadslaging. Het volk is daartoe in geen geval bekwaam; hierin ligt juist een van de bijzonderste wantoestanden van de democratie...

Slide 6 - Slide

Wat heeft dit met de Verlichting te maken?
Deze opera bevat vier akten en is gebaseerd op een blijspel van Pierre Beaumarchais. Het is een vervolg op De barbier van Sevilla, een ander blijspel van Beaumarchais. Het toneelstuk werd verboden in Wenen omdat het te onbeschaamd en te bedreigend was voor de gevestigde orde. Het was in de periode vlak voor de Franse revolutie.

Slide 7 - Slide

Situatie vóór 1789
  • Lodewijk XVI was een absoluut vorst.
  • Lodewijk XVI gaf veel geld uit aan oorlogen en feesten.
  • Frankijk had bijna geen geld meer.
  • Dus? Wat herken je?

Slide 8 - Slide

Wat herken je?

Slide 9 - Slide

14 juli 1789 - Bestorming Bastille
Wat herken je?

Slide 10 - Slide

Franse Revolutie fase 2

  • Radicalisering o.l.v. Robespierre
  • Weg met de monarchie
  • Algemeen kiesrecht
  • vraag: Wat herken je?




Slide 11 - Slide

Wat herken je?
Toon aan dat Robespierre past in de periode van de terreur
It is with regret that I pronounce the fatal truth: Louis must die, so that the country may live.

Slide 12 - Slide

Wat is het verschil met de Staten Generaal?
Waar zie je dat aan?
 Op 19 juni voegde een groot deel van de geestelijkheid zich bij de vergadering. Een wetgevende en politieke agenda ontvouwde zich.

Omdat Lodewijk XVI en de adel de samenkomsten van de gedelegeerden in de "Salle de Menues" te verhinderde, verhuisden ze naar de kaatsbaan op 20 juni, en zwoeren de Eed op de Kaatsbaan. Twee dagen later werd ook die gesloten en verhuisden de afgedelegeerden naar de plaatselijke kerk. Nadat Lodewijk faalde de gedelegeerden en de standen afzonderlijk te laten vergaderen, erkende hij de vergadering op 27 juni 1789. De adel sloot zich op zijn bevel bij de vergadering aan. Op 9 juli veranderde zij haar naam in Nationale Grondwetgevende Vergadering en functioneerde als een regerend orgaan en een grondwetgever.

Slide 13 - Slide

Wat is de invloed van onderstaande gebeurtenis op de Franse Revolutie?

Slide 14 - Slide

Wat herken je?

Slide 15 - Slide