Klassenmanagement

Klassenmanagement
1 / 33
next
Slide 1: Slide
NederlandsVoortgezet speciaal onderwijsWOLeerroute 1Studiejaar 6

This lesson contains 33 slides, with interactive quizzes, text slides and 3 videos.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Klassenmanagement

Slide 1 - Slide

Hi allemaal,

Ik ga het in deze webinar met jullie hebben over klassenmanagement. Ik ga jullie vertellen wat dat is, wat je ermee kunt.

Een paar aanwijzingen:
 1. open internet browser
 2. ga naar Lessonup.app
 3. split je scherm (Teams windows + pijltje naar links en de browser windows + pijltje naar rechts)
 4. tik de lescode in
 5. filmpjes in de les kijk je zelfstandig op je eigen device
Ik ga in mijn verhaal een parallel trekken naar een restaurant. In dat restaurant ben jij alles: eigenaar, gastheer, chef-kok, sommelier, ober en schoonmaker. Je bent ooit een restaurant begonnen vanuit een bepaalde passie. Die passie is om jouw klanten gastvrij te ontvangen, ze iedere dag een 6 gangen menu te bieden; vanuit jouw drive naar succes wil je dat ze met een beter gevoel weg gaan, zodanig dat ze met plezier terugkijken op een geslaagde dag.
Die passie moet je ook als coach hebben. Je bent gedreven en bezig met jouw leerlingen, jouw gasten. Je wilt dat ze beter weg gaan dan toen ze bij jou kwamen. Je wilt het beste uit hen halen en zet je daar met volle overtuiging voor in.

Klassenmanagement is het managen van jouw klas, jouw lessen, de lesstof, de lesinhoud, jouw leerlingen, jouw gasten. Een manager zorgt dat hij overzicht heeft, weet wat hij moet doen, inhoudelijk bekend is met allerhande zaken. Een manager heeft een heleboel op zijn bord en om al die zaken voor elkaar te krijgen, zal hij die zaken moet structureren. Hij moet immers overzicht hebben. En structuur brengt rust. Vanuit rust is makkelijker doelen te bereiken dan vanuit chaos.

Om klassenmanagement te introduceren ga je zo kijken naar een kort filmpje. Het filmpje duurt minder dan een minuut. Dat doe je op je eigen device.

=NEXT sheet=

Slide 2 - Video

Wat denk je dat deze leraar nu gaat doen?
Wat denk je dat hij nu gaat doen?
timer
0:30

Slide 3 - Open question

This item has no instructions

Slide 4 - Video

Waar denk je aan bij Klassenmanagement?


Wat hoop je uit deze webinar te halen?
timer
1:00

Slide 5 - Open question

This item has no instructions

Doel webinar
Aan het eind van deze webinar:
 1. weet je wat klassenmanagement inhoudt
 2. heb je 3 punten benoemd die gaat gebruiken om jouw klassenmanagement te verbeteren

Slide 6 - Slide

De doelen zijn:

Zie sheet
Waar denk je aan bij het woord klassenmanagement?
timer
1:00

Slide 7 - Open question

Klassenmanagement begint eigenlijk al aan het eind van je werkdag. Je lokaal is opgeruimd, het bord is schoon, het programma voor de volgende dag heb je opgehangen, er liggen nergens stapel papier, losse velletjes, pennen heb je in een bakje gedaan, de tafeltjes zijn leeg en schoon, stoelen staan op de tafel, schoolboeken zijn opgeruimd. Kortom als je het licht uit doet en de deur dicht trekt ziet je lokaal er ordelijk uit en ben je wat dat betreft klaar voor de volgende dag.

Eigenlijk net als in een restaurant. Aan het eind van de dag ruim je jouw zaak op. Zodat je wat dat betreft klaar bent voor de volgende dag.

Laten we even een kijkje nemen in jullie restaurants.

=NEXT sheet=
Een paar lokalen in de ochtend

Slide 8 - Slide

Jullie zien dat sommige restaurants de avond daarvoor niet zo netjes zijn achtergelaten. Als je volgende dag dan op je werk komt, begin je al met een achterstand.

Jouw leerlingen komen om 9 uur binnen. Om half 9 is de start met jouw team om de dag voor te bespreken. Heel veel tijd heb je dan niet meer om jouw restaurant er gastvrij uit te laten zien en de mis en place klaar te maken voor het menu en gerechten die je die dag gaat serveren.

Als het 9 uur is moet je klaar staan om jouw leerlingen te ontvangen. Dat doe je uiteraard staand en met een glimlach, jouw gasten moeten zich welkom voelen.

Wat ik net verteld hebt is nog maar een stukje van klassenmanagement. Wat is nou eigenlijk klassenmanagement?

=NEXT sheet=
Klassenmanagement
Alle maatregelen die een coach neemt om een ideaal leer- en werkklimaat te creëren. 

Slide 9 - Slide

De definitie van klassenmanagement is alles wat je als coach doet om een ideaal leer-en werkklimaat te creëren.

Op zich recht toe recht aan definitie op 1 woord na: ideaal.... dat is subjectief. Belangrijk om te bedenken wat voor jou ideaal betekent.Wat vind jij voor onze klassen een ideaal leer- en werkklimaat?
timer
2:00

Slide 10 - Open question

This item has no instructions

Klassenmanagement gaat o.a. over:
 • de inrichting en indeling van je lokaal
 • de 6 rollen van de leerkracht
 • de lesinhoud
 • de lesmethoden
 • de werkvormen
 • de manier van werken
 • de toepassen van het VIS-model
 • de relatie tussen leerkracht en leerlingen
 • ...........
 • ..........

Slide 11 - Slide

Het gebruiken van het hele pallet van klassenmanagement geeft jou rust. Je hebt immers alles goed gestructureerd, je weet het menu, je kent al je klanten, je hebt in de keuken jouw klassikale lessen zorgvuldig voorbereid. Je hebt nagedacht over alternatieve ingrediënten voor leerlingen die dieetwensen of allergieën hebben. Je weet dat er klanten zijn die snel eten en je hebt gezorgd dat iets extra's is, als zij klaar zijn met hun gerecht.
Je hebt een goede overdracht gekregen van jouw coach die op jouw vrije dag het restaurant draait. En jij hebt hetzelfde gedaan voor jouw collega. Als dat niet gebeurt, spreek jij je collega er dan op aan? Houd je elkaar scherp? Geef je feedback? Ook dat hoort bij klassenmanagement.

Je gaat de les opdienen en je hebt de instructie verzorgd. De leerlingen gaan nu zelf aan het eten. Nu is aan jou de keuze: ga je achter je pc zitten en sluit je je af, want tja die administratie. Of net als in een restaurant sta je op een goede plek om de eetzaal te overzien. Je gaat regelmatig langs om te vragen of het naar wens is of de leerling nog iets nodig heeft. Je ziet dat een van jouw klanten wat geïrriteerd raakt en gaat er meteen naar toe om hulp te bieden, voordat hij de hele klas op stelten zet. 
Je bereidt de volgende gang voor, zodat de overgang soepel verloopt. 

Net als in jouw restaurant zorg je ervoor dat alles dusdanig georganiseerd is dat jouw klanten het naar hun zin hebben en dat hun de juiste lesstof is aangeboden en die is indien nodig aangepast is aan hun allergieën of dieetwensen.
Je weet bijvoorbeeld dat bij het gerecht wiskunde een van jouw klanten, de groenten in de les moeilijk kan verteren. En je bent dan ook op zoek gegaan naar een andere manier om hem toch de lesstof aan te bieden, waardoor hij wel dezelfde voedingswaarden binnen krijgt. Je hebt daarover nagedacht en je hebt het voorbereid.

Gedurende de dag heb je eigenlijk verschillende rollen. Die van gastheer heb ik al iets over vertelt. Maar je bent ook de didacticus, die veel kan vertellen over de gerechten, weet wat er in zit. Je bent als een sommelier die de leerling alles kan vertellen over een rode wijn.
Je hebt de rol van presentator; een ober die kleurrijk vertelt over het menu en de inhoud van de gerechten of die sommelier die over een wijn kan vertellen alsof jezelf die druiven aan het plukken bent.
Je hebt de rol van pedagoog. Je voedt jouw gasten op. Hoe moeten ze zich gedragen in jouw restaurant? Je voorkomt problemen voordat je klas wordt verbouwd.
Je bent ook afsluiter. Je sluit de avond in jouw restaurant na ieder gang af en verzorgt een soepele overgang naar de volgende les. Je ruimt jouw restaurant op, zodat je klaar bent voor de volgende dag.
Als laatste ben je ook coach. Iemand die zijn leerlingen weet te stimuleren, luistert naar zij wensen, doorvraagt als nodig. Aanwijzingen geeft hoe hij een bepaald gerecht kan nuttigen. En de leerling uitdaagt om ook eens een nieuw gerecht te proberen.

Bij klassenmanagement komt er veel kijken. Er wordt veel van jou verwacht. Je passie voor het vak is echter zo groot dat je meer dan bereid bent energie te steken in jouw gasten. Zodat ze beter weg gaan en graag terugkomen.

Op onze school zijn er 3 punten belangrijk als het gaat om klassenmanagement.

=NEXT sheet=
Belangrijk bij klassenmanagement op onze school?
 • de competenties van de leerkracht 
 • de lestijd effectief gebruikt wordt
 • het voorkomen van problemen

Slide 12 - Slide

Ik heb al gehad over de verschillende rollen. Daar horen bepaalde competenties bij.

Met onze doelgroep moeten we proberen om de lestijd zo effectief mogelijk te benutten.

En met onze doelgroep is het een uitdaging om problemen te voorkomen.

Als je kijkt naar wat er allemaal bij klassenmanagement komt kijken en je weet dat je gedurende de dag 6 rollen van de leerkracht moet kunnen vervullen. Wat zou dan volgens jou de competenties zijn die het nodig zijn om op onze school te kunnen werken?
Tik in 1 zin welke competenties een coach minimaal moet hebben op onze school?

Slide 13 - Open question

This item has no instructions

Tips voor effectieve lestijd
Voorbereiding
 • Het is ontzettend belangrijk om al je lessen nauwkeurig voor te bereiden.
 • Het is niet alleen noodzakelijk om te weten wat je moet doen, maar ook welke materialen je hiervoor nodig hebt.


Slide 14 - Slide

This item has no instructions

Tips voor effectieve lestijd
Zorg voor een goede overgang
Laat de overgang tussen de lessen soepel verlopen.
Laat zo min mogelijk tijd tussen de lessen zitten en zorg dat dit ordelijk verloopt.
Een afsluiting van een les zou al een introductie op een nieuwe les kunnen zijn.


Slide 15 - Slide

This item has no instructions

Tips voor effectieve lestijd
Houd je aan het rooster
Stop op tijd met een les en laat het niet doormodderen.
Structureer je les; vertel je lesprogramma.Slide 16 - Slide

This item has no instructions

Tips voor effectieve lestijd
Wees eigen baas
Als ik iets heb onthouden van de PABO, dan is het wel de uitdrukking ‘Word geen slaaf van de methode’. Met andere woorden bekijk de methode kritisch en bepaal zelf wat jij nodig vindt. En wat past bij jouw leerling(en).

Bekijk het doel van de les en bedenk dan hoe je dit wilt halen. In sommige methodes wordt iets vaak herhaald, terwijl de leerlingen uit jouw klas het best al kunnen. Sla dit dan over en doe iets wat effectiever is.

Slide 17 - Slide

This item has no instructions

Tips voor effectieve lestijd
Besteed de leertijd effectief
Bedenk nuttige dingen om te doen als de leerlingen een paar minuten over hebben.
Dit levert uiteindelijk een hoger leerrendement op dan altijd tekenen.

Slide 18 - Slide

This item has no instructions

Tips voor effectieve lestijd
Zorg voor snelheid in je lessen
Zorg voor korte instructies en wissel dit af met zelfstandig werken. Geef niet alleen individuele beurten, maar kijk ook eens naar andere coöperatieve werkvormen.

Slide 19 - Slide

This item has no instructions

Tik in 1 zin welk talent of welke interventie JIJ meestal inzet om problemen te voorkomen?

Slide 20 - Open question

This item has no instructions

Goed geluisterd?
Nu volgen er een paar vragen over wat hiervoor besproken is.

Slide 21 - Slide

This item has no instructions

Noem 4 tips voor effectieve lestijd

Slide 22 - Open question

This item has no instructions

Noem 4 rollen van een leerkracht

Slide 23 - Open question

This item has no instructions

Wat is klassenmanagement?
A
Alles dat je doet om een goed leerklimaat te creëren
B
Alles dat je doet om een goed leer- en werkklimaat te creëren.
C
Alles dat je doet om een goed werkklimaat te creëren

Slide 24 - Quiz

This item has no instructions

Kijk, luister en schrijf op
Bekijk het volgende filmpje.
Je gaat deze leerkracht 3 tips geven.

Slide 25 - Slide

This item has no instructions

Slide 26 - Video

This item has no instructions

Welke 3 tips heb jij voor deze leerkracht?

Slide 27 - Open question

This item has no instructions

Schrijf in 1 zin 3 dingen op die jij gaat verbeteren in jouw klassenmanagement

Slide 28 - Open question

This item has no instructions

In welke rol van de leerkracht ga jij dit schooljaar beter worden?

Slide 29 - Open question

This item has no instructions

Welke competentie van die rol wil jij dit schooljaar gaan verbeteren?

Slide 30 - Open question

This item has no instructions

Ik weet wat klassenmanagement is
A
Ja
B
Nee

Slide 31 - Quiz

This item has no instructions

Ik heb een plan wat ik wil verbeteren op klassenmanagement-vlak
A
Ja
B
Nee

Slide 32 - Quiz

This item has no instructions

Einde webinar

Slide 33 - Slide

This item has no instructions