Wat houdt het eigenlijk precies in en hoe is dit in de geschiedenis vaak tot uiting gekomen?
Speelt absolute macht in deze tijd nog steeds?
1 / 12
next
Slide 1: Slide
M&MMiddelbare schoolmavoLeerjaar 2
This lesson contains 12 slides, with interactive quizzes and text slides.
Lesson duration is: 45 min
Items in this lesson
ABSOLUTE MACHT
Wat houdt het eigenlijk precies in en hoe is dit in de geschiedenis vaak tot uiting gekomen?
Speelt absolute macht in deze tijd nog steeds?
Slide 1 - Slide
We gaan het deze les hebben over absolute macht, dictators en wat zij willen. We bespreken een paar grote dictators en leggen de link naar nu. Ook proberen we samen te achterhalen wat het grote gevaar kan zijn van absolute macht en of dit in deze tijd nog speelt?
Veni
Vidi
Vici
Slide 2 - Slide
Als nadenker voorafgaand aan de les, wat betekenen deze drie woorden en wie zou dit gezegd hebben? Heeft dit te maken met absolute macht?
"Ik kwam ik zag ik overwon"
Is de absolute macht willen hebben en dictator willen zijn hetzelfde
Slide 3 - Slide
Met absolute macht wordt de regeringsvorm bedoeld waarin een persoon, vaak een vorst of koning, de volledig macht in handen heeft en geen verantwoording schuldig is tegenover zijn onderdanen of een parlement.
Dictator leider van een land die alles alleen beslist en de bevolking onderdrukt
Het principe van beide begrippen is gelijk. Het gaat om een alleen heersende positie, waarbij het volk geen inspraak heeft
Geloven mensen een dictator eerder dan een koning die niet uitgaat van de principes van absolute macht??
Zo ja, welk gevaar kan hierin zitten?
Zou jij eigenlijk bereid zijn een dictator te volgen...
Slide 4 - Slide
Een dictator kan het volk indoctrineren bv Hitler die een duidelijke propaganda voerde om zijn volk te hersenspoelen of zoals Poetin die zijn eigen volk oppakt als ze tegen hem zijn, een angstcultuur.
Zou jou het kunnen gebeuren een dictator te volgen en te gehoorzamen. Waarom wel, waarom niet?? Bespreken in de groep
Welke dictators uit de geschiedenis ken jij?
Slide 5 - Mind map
Voorbeelden die genoemd kunnen worden:
Kim Jong-il (Noord Korea 1994-2011)
Saddam Hussein (Irak 1979-2003)
Joseph Stalin (USSR 1924-1953)
Of wat verder terug in de tijd, bv:
Napoleon Bonaparte
Leg uit, zouden dit dictators kunnen zijn geweest in de tijd dat zij leefden; waarom wel, waarom niet?
Julius Ceasar
Karel de Grote
Lodewijk XIV
Slide 6 - Slide
Julius Ceasar:
Gaius Julius Caesar, beter bekend als Julius Caesar of Caesar, was een Romeinse politicus en generaal die officieel een einde maakte aan de Romeinse Republiek (de tijd waarin consuls de baas waren). Hij werd geboren in Rome op 12 juli 100 v.Chr en werd daar ook op 15 maart 44 v.Chr met 23 messteken vermoord. Caesar was toen 55 jaar oud.
Julius Caesar werd vooral bekend doordat hij in een reeks oorlogen zijn tegenstander Pompeius versloeg en zo dictator van het Romeinse Rijk werd. Na zijn dood ontstond een burgeroorlog tussen zijn vriend Marcus Antonius en zijn neef Octavianus, die de eerste keizer werd onder de naam Augustus.
Karel de Grote:
Zou in deze tijd zeker een dictator worden genoemd. Karel de Grote had een opvatting over het begrip Europa. Hij was als heerser van het Frankische rijk echter voornamelijk bezig met de manier waarop hij zijn macht kon gebruiken om zijn rijk zo goed mogelijk te besturen. Ideeën en wetenschappen waardeerde hij daarom ook niet om wat ze waren, maar om wat hij ermee kon bereiken. Het begrip Europa was voor Karel de Grote dan ook slechts een definitie van zijn grondgebied en had geen betekenis in de zin van een culturele of staatkundige eenheid. Hij wilde alle macht.
Lodewijk XIV:
"De staat, dat ben ik" zou Lodewijk ooit hebben gezegd, maar dat schijnt historisch niet te kloppen. Toch was absolutisme wel waar het op neer kwam. Het Franse parlement stond volledig buiten spel. Lodewijk zonderde zich af van het volk, letterlijk en figuurlijk. Hij was koning bij de gratie Gods, plaatsvervanger van God op aarde. Waar het om draaide was dat het gezag volledig centraal lag. De altijd aanwezige strijd tussen de adel en de koning om de soevereiniteit werd met dit absolutisme door de vorst wel op een hele duidelijke en hardhandige manier beslist: alles of niets? Dan alles. Volledige macht. Er werd aan een beeld gewerkt van een koning die een stralend middelpunt van de soevereine staat was.
Een hele bekende dictator, Adolf Hitler
Hij regeerde vanuit een bepaalde ideologie en wilde absolute macht. Hij wilde met het Arische ras de Slavische volkeren overheersen en "Lebensraum" creëren in het Oosten
Slide 7 - Slide
Hitler veranderde Duitsland van een beginnende democratie, de Weimarrepubliek, in een totalitaire staat met hemzelf als de absolute dictator, die elke tegenstand tegen zijn regime op meedogenloze wijze de kop indrukte. Tegenstanders werden opgesloten in concentratiekampen of vermoord. Volgens Hitler was het Arische ras, waartoe de Duitsers behoorden, voorbestemd om minderwaardige rassen, zoals het Slavische, te overheersen. Op die manier werd het streven naar leefruimte (Lebensraum) voor het Duitse volk in Oost-Europa gelegitimeerd.
Anno 2022
We hebben het net gehad over een dictator die o.a. de Slavische volkeren wilde onderdrukken maar het kan ook uit andere gezichtspunten bekeken worden gezien de situatie nu... Wat wordt er met deze vraag bedoeld?
Slide 8 - Slide
Momenteel is Poetin oorlog met Oekraïne. Poetin is degene die bepaald wat er gebeurt. Zelfs zijn belangrijke mannen om hem heen hebben hier geen zeggenschap in. Volgens de definitie van een dictator valt hij hieronder
Poetin
Wie is deze man en wat wil hij?
Ga hier samen over nadenken en vul je antwoord in
Slide 9 - Slide
Wie is Poetin:
Poetin is geboren in Leningrad en zijn vader werkte bij de Sovjet-Marine. Zijn grootvader was privékok van Vladimir Lenin.
Zijn moeder was een streng-gelovig Russisch-orthodox. De echtgenoten lieten Poetin in het geheim dopen. Het echtpaar had in eind de jaren dertig twee zoontjes gekregen, waarvan een overleed aan difterie. Poetin volgde zijn opleiding aan de Universiteit van Leningrad, en kreeg in 1975 diploma met een proefschrift over de politiek van de Verenigde Staten in Afrika. Hetzelfde jaar werd hij lid van de KGB. In 1999 werd hij eerste minister. Vervolgens won hij op 26 maart 2000 de Russische presidentsverkiezingen. Hij bleef toen president tot 2008, het jaar waarin Dmitri Medvedev hem opvolgde. Daarna was Poetin weer vier jaar eerste minister, en in 2012 werd hij opnieuw gekozen tot president. Hij is gek op judoka. Dan in 2018 voor een vierde keer 2020 roept hij nog voor zestien jaar aan de macht te blijven tot 2036
Sommige mensen zeggen dat zijn partij sjoemelt met de stemmen van de Russische bevolking.
Wat wil Poetin?
Slide 10 - Open question
De Russische inval in Oekraïne vond plaats op 24 februari 2022. De inval maakt deel uit van een groter conflict tussen Oekraïne en Rusland, dat al sinds 2014 aan de gang is.
Kort voor de inval begon, had de Russische president Vladimir Poetin de volksrepubliek Donetsk en de volksrepubliek Loegansk erkend als eigen landen. Donetsk en Loegansk zijn officieel onderdeel van Oekraïne, maar Oekraïne heeft er niet echt macht. In de vroege ochtend van 24 februari 2022 zei Poetin op de Russische staatstelevisie dat hij Oekraïne ging binnenvallen. Rusland viel daarna niet alleen Donetsk en Loegansk binnen, maar ook andere delen van Oekraïne. Vooral dit laatste had eigenlijk niemand van tevoren verwacht.
Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft verschillende oorzaken. In november 2013 vond in Oekraïne een pro-westerse revolutie plaats, de Euromaidan. Oekraïne wilde nauwere banden met de Verenigde Staten en de Europese Unie. De pro-Russische regering van Oekraïne moest hierdoor aftreden en werd vervangen door een pro-westerse. Rusland was het hier niet mee eens en was bang voor een uitbreiding van de NAVO. Om die reden viel Rusland begin 2014 de Krim binnen. Dit is een regio in Oekraïne waar veel Russen wonen. Na de Krimcrisis nam Rusland de Krim in, maar internationaal wordt de Krim nog steeds gezien als onderdeel van Oekraïne. Ook verklaarden de Oekraïense regio's Donetsk en Loegansk zich onafhankelijk. Ook in deze regio's wonen veel Russen.
Volgens president Poetin zou er door Oekraïne geweld worden gepleegd tegen Russen in Donetsk en Loegansk. Dat gebruikte hij als reden om die twee gebieden ten slotte als volksrepublieken te erkennen. Oekraïne zelf en andere landen zeiden dat dit niet klopte en dat het juist de Russen waren die begonnen met vechten.
www.nu.nl
Slide 11 - Link
Dit filmpje om te laten zien wat Poetin wil. Hij wil de Slavische volkeren verenigen.
"Hij heeft echt een ander wereldbeeld, dat is doordrenkt met de roeping dat hij de Slavische volkeren bijeen zou moeten brengen in een groot Russisch rijk. Dat is hij steeds meer gaan geloven." En als het gaat om een roeping, dan is lijden, afzien en opoffering ook nodig om dat hogere doel te behalen. "In dat wereldbeeld zijn slachtoffers gerechtvaardigd en is er geen plaats voor moderne opvattingen over internationaal recht en nationale autonomie."
Conclusie
Speelt absolute macht in deze tijd nog steeds en wat kan het gevaar hier eventueel van zijn?
Slide 12 - Slide
Ja, ook in deze tijd is er sprake van absolute macht. In een dictatuur is meestal geen sprake van vrijheid van meningsuiting. Ook is er vaak geen persvrijheid. De dictator beslist welke meningen wel en niet geaccepteerd worden. In een dictatuur worden geen vrije of eerlijke verkiezingen gehouden, in sommige dictaturen worden helemaal geen verkiezingen gehouden. De dictator, de persoon met de absolute macht bepaalt en dat is het gevaar. Als de dictator het gerechtvaardigd vindt wat hij doet, kan het enorm grote gevolgen hebben.