Links:
"Is zonnebrandcrème SLECHT voor je?! | POINTER CHECKT #35 | NPO 3"
NPO 3
2024
https://www.youtube.com/watch?v=xqFUiayFSe4&t=1s
Rechts:
Fabels over anticonceptie op TikTok en Instagram zorgen voor ongewenste zwangerschappen"
JMouders - Laurien Bleeker
2023
https://www.jmouders.nl/desinformatie-anticonceptie-tiktok-instagram-influencers/
Video:
Titel: geen
Kanaal: @bnnvara
Jaar: 2025
Bron: https://www.instagram.com/p/DGLMKF1s1dr/
(Medium: Instagram)
Veel van de studenten zullen zelf wel naar influencers kijken, maar spreken zij wel altijd de waarheid?
Sociale media draait om sensatie, want hoe sensationeler, hoe meer clicks. Video's worden dus steeds sensationeler, en die sensationaliteit draait bij aan meer fake news.
Belangrijk is: veel jongeren vertrouwen hun favoriete influencer in alles wat ze zeggen, maar bedenk dat influencers meestal niet factchecken en veel geld verdienen aan clickbait.
Voorbeeld links:
Een tijdje geleden verschenen er op TikTok en Instagram veel video's over dat er in zonnebrand giftige stoffen zitten, waardoor er mensen waren die geen zonnebrand meer gebruikten.
Tip: de video links is van pointer checkt, die gaat kijken of zulke informatie die op social media rondgaat wel echt klopt. Als leerlingen er meer over willen weten kunnen ze dat kijken.
Voorbeeld rechts:
Ook de pil kwam door influencers onder vuur te liggen. Veel mensen stapten over op een ander soort anticonceptie: namelijk natuurlijke anticonceptie, maar deze methode blijkt toch minder betrouwbaar dan andere methoden van anticonceptie. (Dit artikel gebruikt info van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen)
Ook belangrijk: op social media is veel zwart-wit. De pil is helemaal slecht bijvoorbeeld, maar vaak ligt het veel genuanceerder.
Notitie: je kan er zelf voor kiezen (afhankelijk van de aandacht) om de video onder het kijkicoontje te laten zien.
Video: de honderden claims die door influencers worden gedaan over wat je niet meer kan eten, die zo ver gaan, dat je eigenlijk helemaal niks meer kan eten.