aardrijkskunde 23 mei

Bossen op stelten
1 / 18
next
Slide 1: Slide
AardrijkskundeBasisschoolGroep 6

This lesson contains 18 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Bossen op stelten

Slide 1 - Slide

Mangrovebos
Anchai woont aan de kust in Thailand. Zijn huis staat op palen. Dat moet wel, zegt hij. 'Want het kan hier soms flink stormen. En dan zijn er overstromingen.' Waar Anchai woont, zijn geen dijken of duinen zoals in Nederland. Er groeien mangrovebomen. Deze bomen staan met hun lange wortels in het zoute water. Het lijkt wel of ze op stelten staan. Tijdens een storm  beschermen ze de kust tegen de beukende golven. 

Slide 2 - Slide

Als het vloed wordt, remmen de wortels het zeewater af. Het stroomt dan minder snel. Zand en klei zakken daar naar de bodem. Daardoor wordt de kust steviger. Mangrovebossen zijn ook belangrijk voor de natuur. Tussen de wortels van een mangrovebos zetten vissen hun eieren af. Er leven veel kleine visjes, schelpdieren en garnalen. Ze zijn het voedsel voor grotere dieren zoals krokodillen en schildpadden.

Slide 3 - Slide

Mexico

Slide 4 - Slide

Als het vloed wordt, remmen de wortels het zeeewater af. Het stroomt dan minder snel. Zan en Klei zakken daar naar de bodem. Daardoor wordt de kust steviger. Mangrovebossen zijn ook belangrijk voor de natuur. Tussen de wortels van een mangrovebos zetten vissen hun eieren af. Er leven veel kleine visjes, schelpdieren en garnalen. Ze zijn het voedsel voor grotere dieren, zoals krokodillen en schildpadden.

Slide 5 - Slide

In een mangrovebos staan de bomen in het
A
zeewater
B
stelten
C
wortels
D
zee

Slide 6 - Quiz

De mangrovebomen hebben lange
A
zee
B
stelten
C
wortels
D
zeewater

Slide 7 - Quiz

het is net alsof ze op ...... staan
A
zeewater
B
stelten
C
zee
D
wortels

Slide 8 - Quiz

het is net alsof ze op stelten in de ...... staan
A
zee
B
zeewater
C
stelten
D
wortels

Slide 9 - Quiz

Kweekvijvers

Op veel plaatsen in Azië, Afrika en Amerika worden mangrovebossen gekapt om er garnalen te kweken. Dat gebeurt in kweekvijvers. De kwekers vangen piepkleine garnaaltjes in zee en zetten ze in de vijvers. Daar worden ze gevoerd met vismeel. In de kweekvijvers leven de garnalen erg dicht op elkaar. Om te voorkomen dat de dieren ziek worden, gooien kwekers allerlei bestrijdingsmiddelen in het water.

Slide 10 - Slide

Zijn de bestrijdingsmiddelen goed voor het milieu?
A
ja
B
nee

Slide 11 - Quiz

Het water raakte vervuild. Na vijf tot tien jaar kan er geen garnaal meer in leven. Dan kappen de kwekers een nieuw stuk mangrovebos om nieuwe kweekvijvers aan te leggen. Het vervuilde water van de kweekvijvers komt in zee terecht. 

Slide 12 - Slide

De garnalen worden vooral aan het buitenland verkocht. In Nederland kun je ze in een restaurant eten. Ze liggen ook in de supermarkt.

Slide 13 - Slide

Waarom werd het bos gekapt?
A
Om makkelijker te kunnen vissen
B
Om vijvers te maken om garnalen te kweken
C
om stranden voor toeristen aan te leggen

Slide 14 - Quiz

De kust wordt bedreigd.
De kweek van garnalen in mangrovebossen geeft grote problemen. Want waar de bossen worden gekapt, wordt de kust niet meer goed beschermd. Er zijn grotere overstromingen. Soms verdwijnen daarbij grote stukken kust in zee. Waar de bossen verdwijnen, verdwijnen ook de dieren. Vissers vangen minder en verdienen daardoor minder geld. Ook kunnen mensen geen hout meer uit het bos halen.

Slide 15 - Slide

Noem 2 redenen waarom je GEEN mangrovebos zou moeten kappen.

Slide 16 - Open question

1. De kust wordt niet meer beschermd.
2. Het leefgebied van veel dieren verdwijnt.

Slide 17 - Slide

Slide 18 - Slide