Aan de slag met de Remind mentorlessen

1 / 25
next
Slide 1: Slide
LOBMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoLeerjaar 1-6

This lesson contains 25 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 10 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Dit is een voorbeeldles speciaal voor de mentor en niet bedoeld om te geven aan de klas.

Lees deze handleiding om het maximale uit je lessen te halen!

Dit is een titelslide.
Elke module begint met een titelslide.
Hierop vind je:
  • Het module-inzicht
  • Het lesinzicht
  • Eventueel extra informatie
In deze les leer je...

Wie wij zijn
Hoe een Remind- mentorles eruit ziet
Welke verschillende vraagtypen er zijn
Wat ga je leren?

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Wie zijn wij?

Slide 3 - Slide

This item has no instructions

Slide 4 - Video

Dit is een slide waarop een filmpje is geüpload. In dit filmpje vertellen wij wie wij zijn en wat we doen.

Extra informatie:
Een filmpje voeg je toe door op de gele knop linksboven te klikken ('voeg toe'). Je krijgt dan een aantal opties te zien, waaronder 'video'. Vervolgens kan je de link van een YouTube- of een Vimeo-filmpje toevoegen.
Alleen een deel van het filmpje laten zien? Ook dat kan! Bovenin de werkbalk kan je met de knoppen 'start' en 'eind' aangeven welk deel van het filmpje je wilt gebruiken.
Hoe ziet een Remind- 
mentorles eruit?

Slide 5 - Slide

This item has no instructions

De Terugblik
De Check
Het Ervaren
Mijn Experiment
Elke Remind-mentorles bestaat uit 4 delen:

Slide 6 - Slide

Het doel van de Remind-lessen is om een gewoonte te maken van het experimenteren met leren. Elke les bestaat uit het bekijken van je huidige aanpak (de check), het ontdekken van nieuwe mogelijkheden (het ervaren) en het toepassen van de nieuwe inzichten (mijn experiment). Van leerlingen wordt verwacht dat ze hun experiment thuis of op school uit voeren. De volgende les begint vervolgens met een terugblik om te reflecteren op het experiment. 

Slide 7 - Slide

Dit is de titelslide van de Terugblik.

Extra informatie
De terugblikslides herken je aan het icoontje van de loep bovenin het scherm. Hierbij wordt aan de hand van drie vragen gereflecteerd op de uitgevoerde experimenten. 
Belangrijk is om ook bij een aantal leerlingen door te vragen over hun experimenten. 

Tip: Tijdens de eerste les kan je de terugblik op de voorgaande experimenten overslaan. Pas vanaf de tweede les is dit relevant. 

Zie blz. 17 in het Slim Jezelf Zijn-boek voor een voorbeeld.
Leerlingen worden geacht om hun experiment thuis of op school uit te voeren. Om te kijken of dit gelukt is en wat ervan geleerd kan worden, begint elke les met de Terugblik. Hierbij wordt middels een poll-vraag de vraag gesteld: Hoe ging het uitvoeren van je experiment?

Door dit telkens terug te laten keren, wordt het een gewoonte voor de leerlingen om te reflecteren op hun experiment.

 
 

Slide 8 - Slide

This item has no instructions

Slide 9 - Slide

Dit is de titelslide van de Check.

Extra informatie
De check bestaat uit een opdracht of een testje om de huidige aanpak van de leerlingen in beeld te krijgen. Dit is het startpunt voor het uitproberen van een nieuwe manier van leren. Op pagina 9 van het Slim Jezelf Zijn -boek staat een voorbeeld van de check.
De Check bestaat uit een opdracht of een testje om de huidige aanpak van de leerlingen in beeld te krijgen. Dit is het startpunt voor het uitproberen van een nieuwe manier van leren.

Slide 10 - Slide

This item has no instructions

Slide 11 - Slide

Dit is de titelslide van het Ervaren.

Extra informatie
De leerlingen ontdekken aan de hand van een op wetenschap of ervaring gebaseerde techniek wat er allemaal mogelijk is op het gebied van leervaardigheden. De kennis wordt uitgelegd op de slides of er wordt gebruik gemaakt van een filmpje om de stof uit te leggen. Op pagina 12 en 13 van het Slim Jezelf Zijn-boek staat meer informatie over het ervaren.

De leerlingen ontdekken aan de hand van een op wetenschap of ervaring gebaseerde techniek wat er allemaal mogelijk is op het gebied van leervaardigheden. De kennis wordt uitgelegd op de slides of er wordt gebruik gemaakt van filmpjes om de stof uit te leggen.

Slide 12 - Slide

This item has no instructions

Slide 13 - Slide

Dit is de titelslide van Mijn Experiment.

Extra informatie
Aan het eind van elke les stellen de leerlingen een experiment op: ze kiezen iets wat ze willen gaan uitproberen. Belangrijk is dat ze het experiment concreet maken en dat ze iets kiezen wat ze ook echt willen proberen. Bij Mijn Experiment worden er in steeds eerst een aantal voorbeelden gegeven van waar je bij die les mee zou kunnen experimenteren. Vervolgens vullen leerlingen in wat ze gaan doen.

Kijk op p. 13 van het Slim Jezelf Zijn-boek voor meer toelichting over het doel van een experiment. Kijk op p. 16 voor een voorbeeld van een experiment.
Nadat de leerlingen hebben ervaren wat de mogelijkheden zijn op het gebied van leervaardigheden, stellen ze een experiment op over de stof die behandeld is.

Door te experimenteren komen de leerlingen erachter wat er wel en niet goed voor ze werkt. Op deze manier worden ze aangemoedigd om de leiding te nemen over hun eigen leerproces.

Slide 14 - Slide

This item has no instructions

Welke verschillende vraagtypen zijn er?

Slide 15 - Slide

This item has no instructions

Dit is een woordweb-
opdracht om de leerlingen op
te warmen...

Slide 16 - Mind map

Dit is een woordweb. 

Extra informatie
Bij een woordwebvraag kunnen leerlingen met hun mobiel of laptop een aantal antwoorden geven. Deze antwoorden komen als de leerling op enter drukt direct op het bord te staan. De leerling kan hierbij dus ook meerdere antwoorden blijven geven. 

De antwoorden zijn eerst verborgen, maar verschijnen als je op de puntjes klikt. Bij twee keer klikken zie je ook wie het antwoord gegeven heeft. 

Tip: Wanneer je vindt dat de leerlingen genoeg tijd hebben gehad om antwoord te geven, kan je klikken op 'sluit invoer', zodat er geen nieuwe antwoorden meer mogelijk zijn.
... Of gebruik een meerkeuzevraag om de aandacht van de leerlingen te trekken.
A
Ja
B
Nee
C
Misschien

Slide 17 - Quiz

Dit is een meerkeuzevraag. 

Extra informatie
Leerlingen kunnen via hun telefoon, tablet of laptop antwoord geven op deze vraag. Je kunt de antwoordmogelijkheden zelf invoeren. Wanneer er meerdere antwoorden goed zijn, klik je rechtsonder op 'alternatieve antwoorden mogelijk' en klik je daarnaast op alle goede antwoorden. Klik door om de antwoorden van de leerlingen te zien.

Gebruik een open vraag om meer input van de leerlingen te krijgen...

Slide 18 - Open question

This item has no instructions

... Of gebruik een sleepvraag.
Remind Learning

Slide 19 - Drag question

Dit is een sleepvraag.

Extra informatie
Sleepvragen zijn een leuke manier om leerlingen met de stof bezig te laten gaan. De leerlingen kunnen op hun telefoon, laptop of tablet de antwoorden naar het juiste doel (in dit geval de foto) toeslepen. Als je naar de volgende slide gaat, komt het juiste antwoord in beeld.


Bij de Terugblik gebruiken wij altijd een poll-vraag...
Eens
Oneens
Geen mening

Slide 20 - Poll

Dit is een poll. 

Extra informatie
Door gebruik te maken van een poll, kun je vragen aan de klas stellen waarbij er geen goed of fout antwoord is. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een stelling voor te leggen, aan leerlingen te vragen hoeveel antwoorden zij goed hadden of welke situatie voor hen geldt. De antwoordopties kan je zelf wijzigen.

Let op: Leerlingen kunnen slechts één antwoord aanklikken. Houd hier dus rekening mee bij de vraag die je stelt.


... Maar hiervoor heb je meer opties, zoals deze:
😒🙁😐🙂😃

Slide 21 - Poll

Dit is de tweede soort poll-vraag die je kan gebruiken.

Extra informatie
Leerlingen kunnen hier antwoord op geven door op de smiley te klikken die voor hen van toepassing is. Wanneer je doorklikt krijg je de antwoorden van de klas in een overzichtelijke grafiek te zien en kun je per smiley zien welke leerlingen hier op hebben geklikt. 


Of deze!
0100

Slide 22 - Poll

Dit is de derde optie voor het gebruiken van een poll.

Extra informatie
Leerlingen kunnen op een schaal aangeven in hoeverre zij het bijvoorbeeld ergens mee eens zijn of hoe goed het uitvoeren van een opdracht ging. Vervolgens kun je de resultaten inzien door naar de volgende slide te gaan.
Hulp nodig?
LessonUp Helpcenter  Klik hier voor antwoorden en adviezen van het LessonUp-team.
Video
Bekijk deze korte video's die alle functies in LessonUp uitleggen.
Jaarplan 
Weet je niet welke les je wanneer wilt geven? Check dan het 
Voor de uitgebreide handleiding om te starten
met Remind in de Mentorlessen, klik hier

Slide 23 - Slide

Dit is de afsluitende slide.

Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen over de Remind-lessen op LessonUp, neem dan contact met ons op via hello@remindlearning.nl.

Extra informatie:
De lessen op LessonUp zijn eigenlijk altijd onderdeel van een groter programma op school. Het doel hiervan is om een cultuurverandering teweeg te brengen waarin het normaal is om te praten over je aanpak, succeservaringen te delen en samen op zoek te gaan naar slimme manieren om aan jezelf te werken. Benieuwd naar wat we voor jouw school kunnen betekenen? Kijk dan op https://www.remindlearning.nl/aanbod/materiaal/

Wat vond je van deze les?

Slide 24 - Open question

Dit is de evaluatieslide.
 
Extra informatie:
Feedback krijgen is altijd nuttig! Om te laten zien dat wij ook nog altijd willen blijven verbeteren, vragen wij ook graag de mening van leerlingen. 
Als je de les aan 'Mijn lessen' hebt toegevoegd en de les hebt gegeven, kan je achteraf bij 'rapportages' de antwoorden van de leerlingen op een later moment nog inzien.

Slide 25 - Slide

This item has no instructions