Nationale Publieksprijs 2021 Bovenbouw

1 / 31
next
Slide 1: Slide
filmeducatieBasisschoolGroep 5-8

This lesson contains 31 slides, with interactive quiz, text slides and 9 videos.

time-iconLesson duration is: 60 min

Introduction

Les voor Cinekid 2021 Nationale Publieksprijs

Instructions

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Introductie
Vertel de leerlingen dat ze vandaag allerlei films gaan bekijken. Ze zijn een juryschool. Dat betekent dat ze samen met andere klassen van de school en andere scholen door het hele land stemmen op de winnaar van de Cinekid Nationale Publieksprijs.
Vraag of opdracht
Kijk
Tip
Luister
Extra informatie
Extra informatie

Slide 2 - Slide

Introductie
Vertel de leerlingen dat ze vandaag allerlei films gaan bekijken. Ze zijn een juryschool. Dat betekent dat ze samen met andere klassen van de school en andere scholen door het hele land stemmen op de winnaar van de Cinekid Nationale Publieksprijs.

Slide 3 - Slide

Vraag de leerlingen of ze een van deze filmpjes al eens eerder hebben gezien of herkennen.
Rudy's grote kerstshow

Slide 4 - Slide

Rudy's grote kerstshow: Acteren

De populaire popster Rudy wordt per ongeluk ontvoerd. De kidnappers zijn de ouders van Sara, die ernstig ziek is. Rudy’s familie doet alles om hem terug te vinden, maar zo vlak voor kerst groeit de band tussen Rudy en Sara. Rudy begint te twijfelen: wil hij wel terug naar zijn leven in de schijnwerpers?
Acteurs
Acteurs zijn mensen die rollen spelen in een film of serie. Zij spelen dus iemand anders dan zichzelf en moeten emoties goed kunnen nadoen om de kijker ervan te overtuigen dat ze naar een echt persoon kijken. 
Bekijk het volgende fragment. Let vooral op de gezichtsuitdrukkingen en bedenk dat het de bedoeling is dat ze een emotie nadoen.
Weten jullie wat emoties zijn? Kunnen jullie er een paar noemen?

Slide 5 - Slide

Acteren/acteurs:

Acteurs zijn mensen die rollen spelen in een film of serie. Zij spelen dus iemand anders dan zichzelf en moeten emoties goed kunnen nadoen om de kijker ervan te overtuigen dat ze naar een echt persoon kijken. 
Extra informatie: Om te beoordelen hoe goed iemand acteert, kun je dus kijken hoe goed zij zijn in het nadoen van die emoties. 

Op de volgende slide kan je een fragment afspelen

Slide 6 - Video

De leerlingen krijgen nu een fragment te zien. Dit fragment loopt van 1:57 tot 3:06. Het fragment stopt automatisch. 

Er wordt hierbij gevraagd om te letten op het acteren en hoe goed de acteurs bepaalde emoties nadoen. Op de volgende slide wordt er gevraagd welke emoties bij welk karakter hoort. 


Welke emotie hoort bij welke karakter? Vind je dat de acteur/actrice dit goed nadoet? 
Bezorgd
Verbaasd
Verveeld

Slide 7 - Drag question

Reminder vraag: 
Welke emotie hoort bij welke karakter? Vind je dat de acteur/actrice dit goed nadoet? 

Sleep de juiste emotie naar het juiste plaatje. 
Je kan rechtsonder op "controleren" drukken voor de correcte antwoorden.

Tweede vraag is eigen interpretatie

Slide 8 - Video

De leerlingen krijgen nu de hele aflevering te zien. Ze kunnen ook aantekeningen maken om hen te helpen bij het beoordelen. 
Achteraf kan je vragen wat ze ervan vonden en of ze nog een aflevering zouden willen zien. 
Julietta en de schildpadden in de plastic soep

Slide 9 - Slide

Julieta en de schildpadden in de plastic soep: Fictie en non-fictie

(Korte documentaire) Samen met andere vrijwilligers op Curaçao redt Julieta zeeschildpadden in nood en ze probeert hun leefomgeving te verbeteren. Haar acties voelen voor Julieta soms slechts als een druppel op de gloeiende plaat. Positief blijven en geloven dat je een betere wereld en toekomst kunt creëren is een moeilijke opgave.
In film zijn er veel verschillen, tekenfilms of speelfilms, actie of comedy,  maar bij het maken van een film moet er als allereerst een keuze gemaakt worden: wordt de film fictie of non-fictie.
Fictie: Films die bedacht of nep zijn, waarin acteurs spelen
Non-fictie: Vastleggen van de werkelijkheid. De meeste non-fictie films zijn documentaires, films die echte personen laat zien in de echte wereld.

Slide 10 - Slide

Extra informatie:
Fictie zijn verzonnen verhalen met acteurs 
Non-fictie zijn voornamelijk documentaires, echt gebeurd en het vastleggen van de realiteit. 

Slide 11 - Video

De leerlingen kijken nu de gehele film. Laat de kinderen eventueel aantekeningen maken zodat ze de film beter kunnen beoordelen tijdens het stemmen.
Na de film is er nog een slide met vragen. 
Valt Juliëtta en de schildpadden in de plastic soep onder fictie of non-fictie? 
Wat voelde je bij de film? Was je blij, boos, verdrietig of iets anders?

Slide 12 - Slide

Vraag: Is Julieta en de schildpadden fictie of non-fictie? 
Antwoord: Julieta is non-fictie, het is een documentaire. 

Vraag: wat voelde je bij de film? 
Antwoord: eigen interpretatie
Koken met konijnen II

Slide 13 - Slide

Koken met konijnen: kookprogramma's

In dit VPRO Jeugd-programma verwennen theatermakers en performers Diederik Kreike en Ayrton Fraenck niet alleen huisdieren, maar ook hun baasjes. Ze schotelen baas en beest de meest waanzinnige maaltijden voor, die de kijker thuis kan namaken. Tussendoor is er tijd voor muziek, make-overs en andere verwenmomenten. De presentatoren brengen bijvoorbeeld een muzikale ode aan alle troostcavia’s in de wereld en aan dieren met een handicap. Ook zingen ze een lied voor kinderen die afscheid moeten nemen van hun dier.
Heb je koken met konijnen al eens gezien? Zo niet, waar denk je dat het over gaat? 
Koken met konijnen gaat over kinderen en hun huisdieren. Hebben jullie een huisdier? Zo ja, wat voor een? 
Hebben jullie al eens gekookt voor je huisdier? 

Slide 14 - Slide

De vragen zijn allemaal op eigen interpretatie. 
Op het volgende fragment zullen de twee presentatoren een gerecht koken voor de konijnen van Jet. Kijk het fragment en denk alvast na over hoe het wordt gepresenteerd.
Let vooral op hoe het eruitziet! Wordt er bijvoorbeeld veel bewogen met de camera, zie je veel of weinig verschillende beelden? 

Slide 15 - Slide

Op de volgende slide wordt een fragment afgespeeld waarin de twee presentatoren een recept koken. De kinderen wordt gevraagd om vooral te letten op hoe het wordt gepresenteerd. Na het fragment is nog een slide met vragen.

Slide 16 - Video

De kinderen krijgen nu een fragment te zien. Het fragment duurt van 5:18 tot 7:25 en eindigt automatisch. Laat de kinderen vooral letten op hoe het wordt gepresenteerd.
Ze kunnen ook aantekeningen maken.
Vond je dat het goed werd gepresenteerd? Heb je er wat van geleerd? 

Slide 17 - Slide

De vraag: Vond je dat het goed werd gepresenteerd? Heb je er wat van geleerd? 
Antwoord: eigen interpretatie. Mogelijke dingen die ze kunnen zeggen: drukke presentatoren, veel grapjes, druk camerawerk, lijkt op youtube etc. 

Slide 18 - Video

De leerlingen kijken nu de gehele aflevering. Laat de kinderen eventueel aantekeningen maken zodat ze de film beter kunnen beoordelen tijdens het stemmen.
Hannah's droom

Slide 19 - Slide

Hannah's Droom: filmmuziek

Hannah (8) woont samen met haar vader die componist is van beroep. Door de mondiale situatie met COVID-19 heeft hij geen werk, waardoor hij eigenlijk al weken zijn bed maar moeilijk uitkomt. Vanuit Hannah’s perspectief aanschouwen we haar vaders neerslachtigheid. Op verschillende wijzen probeert ze zijn aandacht te trekken, tot ze een goed idee krijgt. Ze besluit zijn laatst geschreven vellen bladmuziek te kopiëren en verspreidt ze door de buurt. Hoewel het niet zonder slag of stoot gaat, blijkt haar plan uiteindelijk te werken: in harmonie met elkaar spelen verschillende muzikanten het door haar vader gecomponeerde werk. Van balkons en van daken. Uit ramen en vanuit binnentuinen. De vader herkent zijn muziek, wordt wakker geschud en ziet zijn dochter voor het eerst sinds tijden weer écht staan.
Filmmuziek
Veel films gebruiken muziek om het publiek bepaalde emoties te laten voelen. Spannende muziek voor een spannende scène, verdrietige muziek voor een verdrietige scène, enzovoort. 
Het volgende fragment heeft muziek in de achtergrond. Kijk en luister goed en denk na over welke invloed de muziek heeft op de scène.

Slide 20 - Slide

Extra informatie filmmuziek
Filmmuziek komt in vele vormen en is vaak gebruikt om een scène te ondersteunen en het een bepaalde emotie te geven. Soms kan een andere soort muziek een totaal ander idee geven van de scène. In bijvoorbeeld het volgende fragment kan grappige muziek een totaal andere toon geven aan het fragment. 
Je kan hierop ingaan door de kinderen bij het volgende fragment andere soorten muziek bedenken bij het fragment. 
0

Slide 21 - Video

De leerlingen kijken eerst een fragment. Ze kunnen hier letten op het soort muziek. Het fragment speelt van 1:58 tot 2:19 en eindigt automatisch. 
Vragen na het fragment: wat vond je van het gebruik van muziek? Welke emotie was hier bedoeld denk je? (Antwoorden zijn voor eigen interpretatie)
Zou je ook andere muziek hieronder kunnen zetten? Zoja, vraag om voorbeelden. 
0

Slide 22 - Video

De leerlingen kijken nu de gehele film. Laat de kinderen eventueel aantekeningen maken zodat ze de film beter kunnen beoordelen tijdens het stemmen.
Na de film is er nog een slide met een aantal vragen. 
Hannah's droom is fictie en heeft dus ook acteurs. Hoe denk je dat de vader zich voelde? Vond je dat de acteur geloofwaardig was met hoe hij deze emotie overbracht?
Wat was ook alweer het verschil tussen fictie en non-fictie? Welke van de twee is Hannah's droom?
Hoe vond je het gebruik van muziek in de film? Waarom denk je dat de filmmakers gekozen hebben om een film te maken die zo draait om muziek? 

Slide 23 - Slide

Vraag: welke soort muziek heeft de film voornamelijk?
Antwoord: Hannah's droom heeft voornamelijk diëgetische muziek, muziek die de karakters ook kunnen horen en dus ook zelf produceren. Het eerdere fragment is het enige moment waarop de muziek non-diëgetisch is. 

Reminder vraag: is Hannah's droom fictie of non-fictie?
Antwoord: deze film is fictie, het is niet echt gebeurd en de mensen in de film zijn acteurs.

Reminder vraag 2: Hannah's droom is fictie en heeft dus ook acteurs. Hoe denk je dat de vader zich voelde? Vond je dat de acteur geloofwaardig was met hoe hij deze emotie overbracht?
Antwoord: eigen interpretatie. 
Spiegeling

Slide 24 - Slide

Spiegeling: sound-design

In een klein huisje gevuld met spiegels woont Fiep. Zij staart zo intens naar haar uiterlijke imperfecties dat haar scheve zelfbeeld buiten proportie raakt - letterlijk...
Sound-design
Naast de muziek kan ook het achtergrond geluid een grote rol spelen. Het achtergrond geluid kan duidelijk maken waar het verhaal zich afspeelt, maar het kan ook duidelijk maken hoe een personage in de film zich voelt. Het creëren van achtergrondgeluid heet sound-design
Het volgende fragment begint met muziek en gaat langzaam over in achtergrondgeluid. Luister goed en bedenk alvast hoe het je laat voelen.
Voorbeelden van achtergrondgeluiden zijn: gefluit van vogels, auto's, het kraken van hout, het omgooien van lijstjes

Slide 25 - Slide

Extra informatie sound-design: 
Sound-design kan gebruikt worden om de scène leven te geven, maar het kan ook inzicht geven in de mentale staat van karakters. Het volgende fragment zal meer ingaan op de stemmen die in het hoofd van de hoofdpersoon afspelen en haar onzekerheden uitspreken. 

Slide 26 - Video

De kinderen zien nu een fragment. Dit fragment loopt van 1:10 tot 1:57 en eindigt automatisch. 
Herinner de kinderen eraan dat het vooral gaat om wat ze horen. 
Wat hoorde je? Waar denk je dat dit geluid vandaan komt?
Wat voor gevoel kreeg je erbij? 

Slide 27 - Slide

Vraag: Wat hoorde je? Waar denk je dat dit geluid vandaan komt?
Mogelijke antwoorden/suggesties: ze hoorde stemmen, stemmen die in haar hoofd afspelen, lijstjes die omvielen, brekend glas.  

Vraag: wat voor gevoel kreeg je hierbij?
Antwoord: eigen interpretatie

Slide 28 - Video

De kinderen kijken nu de complete film. Na de film kan je ook nog vragen wat ze bij de film voelden, hoe ze dachten dat het meisje zich voelde en waarom ze dat vinden. 
De eerste vraag is voor eigen interpretatie.
Antwoorden voor de andere vragen kunnen refereren aan haar onzekerheid over haar uiterlijk, wat je kon zien aan haar gedrag en overdreven uiterlijk. 
Tijd om te stemmen!

Slide 29 - Slide

Deel de stemformulieren uit. De leerlingen mogen nu stemmen op de aflevering of film die zij het best vonden.
Rudy's grote kerstshow
Bron: VPRO
Julietta en de schildpadden in de plastic soup
Bron: EO
Koken met Konijnen 2
Bron: VPRO
Hannah's droom
Regie: Eugene Arts & Emily Reekers
Spiegeling
Regie: Sanna de Vries
Meer zien van Cinekid? Kijk op www.cinekid.nl

Slide 30 - Slide

This item has no instructions

Slide 31 - Slide

This item has no instructions