Literature L4 The Restoration and the Age of Reason

WHERE HAVE WE LEFT OFF?
1 / 11
next
Slide 1: Slide
EngelsMiddelbare schoolhavoLeerjaar 5

This lesson contains 11 slides, with interactive quiz, text slides and 1 video.

Items in this lesson

WHERE HAVE WE LEFT OFF?

Slide 1 - Slide

Homework
  • Who has finished Chapter 4?
  • Send me your answers
  • Check answers together 

Slide 2 - Slide

The time of restoration
Rond deze tijd was veel welvaart door slavernij en door de suikerplantages. In de tweede helft van de 18e eeuw. (1750-1800) kwam de industriële revolutie. Amerikaanse kolonies kondigen onafhankelijkheid aan en in 1789 vond de Franse revolutie plaats. 

Slide 3 - Slide

Slide 4 - Video

De verlichting

Slide 5 - Mind map

The Enlightment
De Verlichting was een stroming uit de 18e eeuw die het optimisme, empirisme en rationalisme (verstand) uit de wetenschappelijke revolutie toepaste op de maatschappij. Het nieuwe denk- en wereldbeeld van de verlichte denkers zorgde voor grote ontwikkelingen in alle sectoren van de samenleving. 

Slide 6 - Slide

The Age of Reason
Age of reason wordt gekenmerkt door een geloof in rede en een groeiend vertrouwen in de wetenschap. Er was grote aandacht voor het verschil tussen goed en fout en men dacht dat dit vastgesteld kon worden door het juiste gebruik van rede. Onderwijs werd daarom waardevol geacht. In de 18e eeuw kwam de moderne roman als literair genre tot ontwikkeling. Ook soort satire werd populair , het uiten van kritiek over de samenleving,

Slide 7 - Slide

De verlichting in Literatuur
Jonathan Swift (1667-1745). Swift was een geestelijke uit Ierland. Hij was politiek geïnteresseerd. Zijn bekendste werk is Gulliver’s Travels (1726). Dit boek is een verzameling van vier verhalen: 
  • Een reis naar Lilliput
  • Een reis naar Brobdingnag
  • Een reis naar Laputa
  • Een reis naar het land van de Houyhnhnms


Slide 8 - Slide

Jonathan Swift 
In de verhalen heeft Swift de satire zo goed verborgen, dat Gulliver’s Travels door de eeuwen heen een grote aantrekkingskracht heeft gehad op kinderen. Zij zien de verhalen als een mooi sprookje. De basis van Gulliver’s Travels is echter een aanklacht tegen de maatschappij, met haar corruptie, en het onrecht tegen de mensheid in het algemeen.


Slide 9 - Slide

Vervolg
De satire in zijn verhalen zien we terug in reis naar Lilliput (het land van de lilliputters) dit verhaal is een satire op Engeland en de Engelse politiek. De reis naar Brobdingnag, het land van de reuzen waarin menselijke zwakheden onder een vergrootglas gelegd, waardoor ze overdreven en afzichtelijk worden. De reis naar Laputa (een vliegend eiland) Balnibari, Glubdubdribb, Luggnagg en Japan, hierin worden filosofen en wetenschappers belachelijk gemaakt en bespot. In de reis naar het land van de Houyhnhnms (het land van wijze en nobele paarden)  is gericht op de mens, die gerepresenteerd wordt door de afschuwelijke Yahoos, beesten in de vorm van een mens, die staat contrast (staat tegenover) met de rationaliteit en eenvoud van de paarden.

Slide 10 - Slide

Homework
Literature Chapter 5 
maken Assignment 5.1 + 5.2 (p. 14&15)
lezen 13 & 14

Slide 11 - Slide